Сто тридцять п'ятий день в Україні триває повномасштабне вторгнення рф. Chas News слідкує за головними новинами у режимі онлайн.

18:50 Оперативна інформація Генштабу ЗСУ.

  • На Харківському напрямку противник обстрілював із ствольної та реактивної артилерії околиці та місто Харків, а також райони населених пунктів Уди, Дементіївка, Леб’яже, Піщане, Замулівка, Петрівка, Питомник, Мосьпанове, Коробочкине, Слатине, Світличне, Шевелівка, Перемога, Верхній Салтів, Нове та Байрак. Неподалік Дементіївки наші захисники двічі відбили штурмові дії ворога та відкинули його назад. Противник завдав авіаудару в поблизу Петрівки.
  • На Краматорському напрямку ворог здійснив обстріли цивільної та військової інфраструктури в районах населених пунктів Сіверськ, Серебрянка, Карпівка, Слов’янськ та Крива Лука. Авіаудар зафіксовано поблизу Тетянівки.
  • Сили оборони України завдали потужного вогневого ураження по позиціях противника в районі Верхньокам’янського, чим змусили підрозділи ворога відійти від населеного пункту.
  • За підтримки артилерії та оперативно-тактичної авіації окупанти безуспішно намагалися вести наступ у районах населених пунктів Спірне та Івано-Дар’ївка. Зазнали втрат та відійшли.
  • Тривають бої поблизу Веселої Долини.
  • Корабельне угруповання противника продовжує виконувати завдання в акваторії Чорного та Азовського морів, триває блокування цивільного судноплавства в північно-західній частині Чорного моря.

18:22 Міністр оборони Олексій Резніков назвав три можливих сценарії завершення війни в Україні. Усі вони передбачають поразку росії. Детальніше — за посиланням.

17:47 Сили оборони України нараховують вже близько одного мільйону осіб. Про це розповів міністр оборони Олексій Резніков. «Мобілізовані до ЗСУ – до 700 000 осіб, прикордонники – до 60 000, Нацгвардія – до 90 000, Національна поліція – до 100 000. У нас сьогодні понад 1 млн людей у формі забезпечують діяльність сектору безпеки й оборони», — сказав Резніков.

17:29 На військовому аеродромі "Зябровка" в Гомельській області Білорусі з квітня збільшилася кількість зенітно-ракетних комплексів С-400 "Тріумф", а також з'явилися замасковані БМП і танки. Зябровка знаходиться у 100 км від українського кордону і в 160 км від Києва.

17:12 У тимчасово окупованій Новій Каховці невідомі вбили поліцейського-колаборанта Сергія Томку, якого росіяни призначили «заступником начальника поліції» міста. Більше — в новині Сhas News.

16:43 Канада влітку поставить Україні 39 бронемашин General Dynamics. Про це повідомляє Reuters із посиланням на міністра оборони Канади Аніту Ананд. Ця техніка може використовуватися як санітарні, ремонтно-евакуаційні машини і для перевезення військ.

16:05 Канада розширила список санкцій щодо рф — до нього потрапили Роскомнагляд і агентство Regnum. Крім того, під санкції потрапили дев'ять фізосіб, серед яких патріарх Кирило та кілька російських «журналістів», у тому числі ведуча пропагандистського «Першого каналу» Катерина Андрєєва.

15:41 У Міністерстві культури та інформаційної політики вважають, що необхідно заборонити не тільки російськомовну продукцію з рф, а й завезення книг будь-якою іншою мовою з території країни-агресора. Про це заявив міністр  Олександр Ткаченко.

15:10 В Україні заарештували активи Газпрому, Роснєфті і Росатому на 2,1 млрд грн. Під арешт потрапили корпоративні права та нерухоме майно 11 підприємств. Деталі — за посиланням.

14:22 Сьогодні близько 10:00 зі сторони Чорного моря росіяни випустили по Одеській області крилату ракету типу Х-31 з винищувача Су-30. Ракета розірвалась над морем, прямуючи до узбережжя. Ймовірно, рашисти змінили тактику на нанесення масових осколкових уражень у місцях великих скупчень людей у прибережній зоні, вважають у  ОК «Південь».

13:51 Унаслідок кіберінциденту та хакерської атаки тимчасово припинено роботу офіційного вебпорталу Державної архівної служби України.

13:24

12:57 Сьогодні, 8 липня, близько 10 години на Харківщині, одним із підрозділів зенітних ракетних військ Повітряних Сил Збройних Сил України збито ворожий БпЛА ймовірно типу «Орлан-10».

12:12 

11:40 

11:33 На дні Дністровського водосховища знайшли російську ракету. Деталі за посиланням.

10:54 У Зеленського посміялися над заявою путіна, що росія ще «нічого всерйоз не починала»

10:18 

10:17 Російські окупанти, ймовірно, зосереджують техніку для наступальних дій в напрямку Сіверська, що на Донеччині — приблизно за 8 км на захід від поточної лінії фронту. Про це йдеться у зведенні розвідки Міноборони Британії.

09:34 Сьогодні Головнокомандувачу ЗСУ Валерію Залужному виповнюється 49 років. Chas News розповідає його історію.

09:10 На ранок 8 липня українські воїни ліквідували 36,9 тис. окупантів. Про це повідомляє Генштаб ЗСУ.

08:47 Більше ніж 993 дитини постраждали в Україні внаслідок повномасштабної збройної агресії рф. Станом на ранок 8 липня 2022 року офіційне число дітей-жертв за добу не змінилося — 347. Не зазнали змін і дані щодо поранених — 646.

08:10 Українські військові тричі вдарили парами гелікоптерів по опорному пункту, скупченню противника й ворожої техніки в районі Давидова Броду і Правдиного. Про це повідомляє оперативне командування «Південь». Внаслідок удару знищено 12 окупантів, танк, гаубицю «Мста-Б» та склад боєприпасів.

07:20 На Бахмутському напрямку противник обстрілював із мінометів, ствольної та реактивної артилерії райони населених пунктів Бахмут, Спірне, Івано-Дар’ївка, Берестове, Покровське, Вершина, Володимирівка, Опитне, Торецьк, Зайцеве, Кодема, Клинове та Нью-Йорк. Завдав авіаційних ударів поблизу Вершини та Вуглегірської ТЕС. Окупанти наступають в напрямку Веселої Долини та в районі населеного пункту Спірне, бойові дії тривають. Повідомляють у Генштабі ЗСУ.