В Україні дев'ятнадцятий день триває повномасштабне вторгнення РФ. Chas News слідкує за головними новинами у режимі онлайн.

00:04. Президент Зеленський вніс до Ради законопроєкт щодо продовження воєнного стану в Україні ще на місяць.

23:45. Росіяни вивезли викраденого мера Мелітополя Івана Федорова до окупованого Луганська. За наявною інформацією облради йому інкримінують справу про "тероризм".

22:50. Росіянам доведеться попрощатися з YouTube, якщо платформа не виконає вимогу Роскомнадзора. Яку саме — читайте тут.

22:26. На пропагандистських каналах РФ ще залишились порядні працівники.

21:47. Міжнародний суд ООН в Гаазі оголосить своє рішення щодо вимоги України запровадити тимчасові заходи у справі проти Росії щодо неіснуючого "геноциду" російськомовних 16 березня.

21:34. В Мелітополі окупанти зняли український прапор з найвищого флагштока.

 

Все((( В нашем городе больше нет украинского флага… Интересно, кто-то еще думает, что Россия пришла к нам, чтобы...

Posted by Tatiana Kumok on Monday, March 14, 2022

21:05. Кадирівці планували захопити дитячий будинок на Київщині, взяти заручників і шантажувати Україну — МВС.

20:52. Кількість українських біженців вже перевищила 2,8 млн людей — ООН. Деталі — тут.

20:35. Американські дипломати повідомили своїх союзників у Європі й Азії, що Китай висловив готовність надати військову допомогу Росії на тлі війни проти України.

20:31. В Україні заборонили ввезення і поширення всієї видавничої продукції з РФ, повідомляє Держкомітет з питань  телебачення і радіомовлення.

20:28. Снаряд окупантів пошкодив київський ТРЦ Lavina Mall.

20:17. Хто з українських багатіїв втратив статус мільярдера через війну — розповідаємо про новий рейтинг Forbes.

20:08. Місто Ізюм на Харківщині майже стерте з лиця землі — уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова.

20:03. Міноборони РФ анонсує нові удари по підприємствах ОПК України та по "місцях перебування іноземних найманців".

19:24. Прем’єр-міністр Денис Шмигаль виступив на екстреній сесії Парламентської асамблеї Ради Європи і закликав негайно виключити Росію зі складу Ради Європи.

19:18. Внаслідок авіаудару по телевежі в Антополі на Рівненщині дев'ять людей загинули, дев'ять травмувалися.

19:02. Міський голова Миколаєва Олександр Сєнкевич розповів, що російські загарбники в смс-повідомленні пропонували йому здати місто.

18:43. А ось вам деталі, як Facebook знову змінює правила стосовно мови ненависті.

18:31. МВФ прогнозує зниження ВВП України внаслідок російської агресії на 10% у 2022 році. Це за умови, що бойові дії в не затягнуться на дуже тривалий період.

18:20. У Харкові внаслідок ворожих обстрілів зруйновано близько 600 житлових будинків, 50 шкіл, медичні заклади, повідомляє Харківська міська рада.

18:17. Парламент Естонії ухвалив заклик до країн-членів ООН про закриття неба над Україною.

18:13. Ілон Маск викликав Путіна на поєдинок за Україну. У відповідь отримав віршик. Деталі — в новині Chas News.

18:09. З Маріуполя до Бердянська росіяни випустили 160 приватних авто — лише, щоб створити видимість коридору. Про це заявила міністр з реінтеграції тимчасово окупованих територій Ірина Верещук. Вона наполягає на можливості виїхати усім на великих вантажівках і 24 автобусах.

Також радник міністра внутрішніх справ України Вадим Денисенко зазначив, що Маріуполь — наразі єдине українське місто, яке перебуває в оточенні російських військ.

17:56. Міністр транспорту Великої Британії Грент Шаппс повідомив, що запропонує свій будинок для розміщення біженців з України.

17:54. В Міноборони закликали українців не допомагати ворогу корегувати вогонь.

«Не працюйте корегувальниками вогню у ворога! Так-так, саме це ви робите, коли публічно повідомляєте точну адресу куди влучила або не долетіла ракета», — написала в Facebook заступниця міністра оборони Ганна Маляр.

17:50. В Румунії впав безпілотний літальний апарат, ймовірно, російського походження. Його знайшли у румунському муніципалітеті Думітра, трохи більше ніж за 100 км на південь від українського кордону.

17:48. Колона з гумвантажем та автобусами для евакуації все ще не доїхала до МаріуполяІрина Верещук.

17:18. Президент-втікач Віктор Янукович заявив, що пропонував Володимиру Зеленському план врегулювання на Донбасі, але отримав відмову. Про це повідомляє РІА «Новости».

17:14. Окупанти цілеспрямовано знищують сільськогосподарську техніку в Україні, повідомляють в Головному управлінні розвідки.

Систематичні випадки таких дій зафіксовано в Броварському районі (Київська область), Мелітопольському районі (Запорізька область), Прилуцькому, Ніжинському, Новгород-Сіверському районах (Чернігівська область), в низці районів Херсонської та Харківської областей.

Також сільськогосподарська техніка масово реквізується загарбниками для проведення інженерних робіт, побудови укріплень та для використання в якості тягачів для бронетехніки. До цих робіт примусово залучається місцеве населення в окупованих населених пунктах.

16:58. У Facebook більше не можна бажати смерті Путіну й Лукашенку.

«Ми не будемо заохочувати й терпіти заклики до насильства проти росіян загалом. Ми також не дозволяємо  заклики до вбивства голови держави», — цитує Reuters лист Ніка Клеґа, голови відділу зовнішніх зв’язків, співробітникам Meta Platforms.

16:49. Президент Володимир Зеленський у середу, 16 березня, виступить у відеоформаті перед обома палатами Конгресу США.

16:19. Російський патріарх Кирило благословив військових РФ на війну проти України. Після літургії на свято Торжества православ'я у Москві він подарував ікону командувачу Росгвардії Віктору Золотову.

16:15. Росіяни концентрують свої зусилля на Донбасі, містах Маріуполь і Миколаїв. Про це говорить Олексій Арестович, позаштатний радник керівника Офісу президента

Водночас, за словами Арестовича, на Київщині, Чернігівщині, Сумщині, Харківщині ситуація є більш спокійною, оскільки ворог частину своїх сил перекидає на південь або схід України.

16:12. Російські військові підірвали частину боєприпасів на майданчику захопленої Запорізької атомної електростанції, повідомили у НАЕК «Енергоатом».

«Рашистські недоумки підірвали частину боєприпасів на майданчику Запорізької АЕС біля руїн учбово-тренувального центру та енергоблоку №1. І планують далі здійснювати підриви на найбільшому ядерному об'єкті Європи», — заявили в «Енергоатомі».

16:05

15:54 На період воєнного стану в Україні інсулін для пацієнтів відпускатимуть безкоштовно, повідомляють у МОЗ.

15:47 Біля Запорізької АЕС пролунали вибухи.
 

15:33 Брифінг полонених російських солдат-строковиків можна переглянути за посиланням

15:17 Важлива інформація для всіх, хто виїхав або планує виїхати з Маріуполя на власному транспорті.

15:03 Глава ПЦУ Епіфаній заявив, що "вбивати ворога — це не гріх". 

14:46 За добу в результаті боїв біцями Азову було знищено 1 Тайфун, 4 БТРи, 2 ББМ "Рись". Також знищено багато піхоти, в тому числі 17 спецпризначенців ГРУ росії.

14:33 Активіст захопив віллу дочки Путіна у Франції і планує приймати там біженців з України, повідомляє видання The Insider.

14:26 У Лондоні активісти з українським прапором захопили будинок російського олігарха Дерипаски. Відео за посиланням.

14:03 "Кидайте зброю і ідіть на кулачний бій", — кричать жителі Херсона до загарбників.

 
Тварі, скоти, Домой

Тварі, скоти, домой - такі слова "радості" звучать в бік російських окупантів на Херсонщині. Місцеві жителі перекрили дорогу колоні рашистів. Ті відкрили вогонь у повітря. Вони досі не розуміють, що ми не боїмося їхніх куль. #stoprussia

Posted by Генеральний штаб ЗСУ / General Staff of the Armed Forces of Ukraine on Monday, March 14, 2022

13:52 Німецька фармацевтична корпорація Bayer призупиняє інвестиції у РФ та Білорусь.

13:26 У найближчу годину окупанти, що захопили Запорізьку АЕС, планують розпочати «утилізацію» боєприпасів прямо на майданчику станції біля руїн учбово-тренувального центру ЗАЕС. Іншими словами, божевільні рашисти збираються підривати боєприпаси прямо напроти енергоблоку №1 атомної станції.
 

13:14 Гендиректор «Охматдиту» Володимир Жовнір в ефірі телемарафону повідомив, що з лікарні у Києві евакуювали всіх дітей з онкологією та на діалізі у безпечні місця. 

12:50 Лінія, яка живить ЧАЕС та місто Славутич знову пошкоджена окупантами після того, як ремонтна бригада Укренерго відремонтувала її.

12:41 НАТО розпочало у Норвегії масштабні військові навчання Cold Response. У маневрах беруть участь близько 30 000 військовослужбовців, 200 літаків та 50 кораблів із 27 країн, повідомляє DW.

12:36 Найбільший у світі виробник шин Bridgestone зупиняє свій завод у РФ.

12:22 Вбий Кадирова - отримай будинок у подарунок. Про це написав екс-нардеп Євген Рибчинський.
 

 

Якщо Кадиров дійсно під Києвом, то кожен боєць ЗСУ і Тероборони має поставити собі за мету знищення цієї ганьби...

Posted by Євген Рибчинський on Monday, March 14, 2022

11:43 "Залишки збитої крилатої ракети російських фашистів впали на Куренівку", повідомляє Антон Геращенко. 
Куренівка ракети

11:36 Товари побутової хімії компанії P&G у Росії подорожчала на 40%, пишуть ЗМІ з РФ.

11:08 За даними ВООЗ, 6,7 млн громадян України стали внутрішньо переміщеними, 3 млн людей покинули країну. 

11:04 Починається 4 раунд переговорів.

10:40 Громадяни мають надавати підтвердні документи при переміщенні валютних цінностей за кордон у сумі, що перевищує 10 тис. євро. Повідомляють у НБУ.

10:35 Столична інфраструктура працює у штатному режимі, повідоляють у КМДА. Комунальники, транспортники, медики працюють у бойовому режимі. Із 08:00 до 19:00 там, де можливо забезпечити перевезення, працює громадський транспорт. Відкриваються аптеки, магазини, заправки, СТО. 

10:27 У Бердянську загарбники арештували та вивезли священника ПЦУ у невідомому напрямку, повідомляє Укрінформ. 

10:14 Загальні бойові втрати противника з 24.02 по 14.03 орієнтовно склали:

  • особового складу - понад 12 000 осіб,
  • танків  ‒ 389 од,
  • бойових броньованих машин  ‒ 1249 од,
  • артилерійських систем  – 150 од,
  • РСЗВ  - 64 од,
  • засоби ППО - 34 од,
  • літаків – 77 од,
  • гелікоптерів – 90 од,
  • автомобільної техніки - 617 од,
  • кораблі /катери - 3 од,
  • цистерн з ПММ - 60,
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня - 8.

10:07 На даний час знеструмлено 1003 населені пункти із них частково 20, повідоляють у ДСНС.

09:51 Через збройну агресію РФ в Україні загинули 90 дітей, повідомляють у Офісі генерального прокурора України.

09:29 Ірина Верещук повідомила, які гуманітарні коридори працюватимуть 14 березня:

  • Запоріжжя — Маріуполь. Колона з гуманітарним вантажем і пустими автобусами продовжить рухатись до Маріуполя через Бердянськ
  • Богданівка, Нова Богданівка, Перемога, Бобрик — Бровари
  • Гостомель, Немішаєве, Ворзель, Дмитрівка — Білогородка
  • Сєверодонецьк, Попасна, Гірське — Слов'янськ

09:26 

09:21 Ірина Верещук про гуманітарні коридори на 14 березня.
 

09:17 Обстріли Сєвєродонецька настільки масштабні, що не вистачає рятувальників, зазначає голова Луганської ОДА Сергій Гайдай. 

08:56 Залізна завіса закривається з небувалою швидкістю. Чехія перестає видавати візи громадянам РФ.

08:38 Тайванська компанія Asus планує закрити бізнес у РФ та розробляє план евакуації співробітників з країни агресора. 

08:34 У Києві війська РФ обстріляли багатоповерхівку та завод «Антонов»За попередніми даними загинули дві людини, 7 мають поранення різного ступеню важкості.

08:30 Польська академія наук висунула на Нобелівську премію з літератури Сергія Жадана.

07:05 На Оболоні снаряд влучив у житловий будинок. Фото та відео за посиланням

06:45 Білоруські спецпризначенці не будуть воювати в Україні, повідомляють у Генштабі ЗСУ. 

05:40 Від початку вторгнення росіяни викрали п'ятьох місцевих політиків та активістів.

05:10 Одна із породіль із пологового у Маріуполі померла. Деталі моторошної історії за посиланням