хрещатик війна
УНІАН

В Україні сімнадцятий день триває повномасштабне вторгнення РФ. Chas News слідкує за головними новинами у режимі онлайн.

 

ПРОДОВЖУЄМО СЛІДКУВАТИ ЗА ГОЛОВНИМИ НОВИНАМИ. ВІСІМНАДЦЯТИЙ ДЕНЬ ЗА ПОСИЛАННЯМ.

22:01. Херсонська обласна рада провела екстрене засідання через Zoom. 44 депутати ухвалили звернення про те, що Херсонщина — це Україна.

21:36. Гуманітарний конвой, що йде до Маріуполя із Запоріжжя, після заїзду на окуповану територію постійно розкрадався росіянами, а у Токмаку його взяв під супровід ворожий патруль, повідомляє Запорізька ОВА. Станом на 18:00 було відмічено проходження головою колони населеного пункту Зеленівка в Приморському районі в напрямку Бердянська. 

21:23. На кордоні з Молдовою прикордонники затримали чоловіка, якого відповідно до документів комісували по статті «вагітність або важкі пологи». Зараз правоохоронці з'ясовують це просто помилка чи підробка документів.

21:19. Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний показав чергове відео відмінної роботи Байрактара — цього разу він знищив ворожий командний пункт.

 
Байрактар. Знищення КП ЗС РФ

Мінус ще один командний пункт російських окупаційних військ на нашій території. Welcome to hell!

Posted by Головнокомандувач ЗС України / CinC AF of Ukraine on Saturday, March 12, 2022

20:43. В Мелітополі окупанти замість викраденого мера Івана Федорова призначили головою міста депутатку міськради від Опозиційного блоку Галину Данильченко. Вона вже заявила про формування якогось «комітету народних обранців» для керування населеним пунктом та районом.

https://t.me/c/1261912618/11604

20:34. Французький інститут громадської думки (IFOP) провів масштабне соцопитування в Німеччині, Франції, Італії та Польщі:

  • 79% опитаних підтримують жорсткі санкції проти Росії;
  • 67% підтримують надання Україні озброєння;
  • 87% підтримують необхідність прийняти та допомагати біженцям з України;
  • 70% опитаних підтримують вступ України в ЄС. Найбільше — у Польщі (92%). В Італії — 71%, Німеччині — 68%, Франції — 62%;
  • 75% позитивно ставляться до президента Володимира Зеленського, а до Путіна негативно ставляться понад 90%.

20:21. Після втечі Медведчука журналісти змогли потрапити до його величезного палацу у Пущі-Водиці. Сам маєток ще перебував на стадії внутрішнього ремонту, але все одно вражає масштабами. А у господарських приміщеннях знайшли купу картин, статуеток, суконь, шуб, кулемет «Максим» та ще багато цікавого.

Палац Медведчука

Кулемет «Максим» — подарунок охоронців Медведчуку

20:14. «Я вважаю, що усунення Путіна буде достатньою для того, щоби зупинити війну, однак відновлення миру та безпеки в Євроатлантичному просторі потребуватиме не лише усунення Путіна, але також депутінізації Росії», — Дмитро Кулеба.

20:11. Міжнародна платіжна система PayPal заблокує електронні гаманці росян 18 березня.

 

PayPal заблокує електронні гаманці росіян з 18 березня. Чекаємо компанію на українському ринку.

Posted by Михайло Федоров on Saturday, March 12, 2022

19:55. Олексій Арестович запевняє, що стратегічний перелом у війні на користь ЗСУ вже наступив, а бойові дії затухнуть чере місяць-півтора. 

19:51. В Ізюмському районі на Харківщині наші військові зі Stinger підбили російський винищувач. За словами голови Харківської ОДА Олега Синєгубова, літак впав в Бєлгородській області.

19:18. 11 березня під час спроби евакуації з села Перемога (Баришівський район Київської області) в бік села Гостролуччя за погодженим «зеленим» коридором росіяни розстріляли колону мирних жителів, яка складалась з жінок та дітей. Загинули сім осіб, з них одна дитина. Окупанти змусили залишки колони повернутися до села Перемога і не випускають їх звідти. Про черговий військовий злочин ворога повідомило ГУР МО.

19:15. Зведення Генштабу станом на 18:00:

  • Через логістичні проблеми окупанти вдаються до мародерства та грабежу місцевого населення.
  • Окупаційні підрозділи деморалізовані та мають вкрай низький морально-психологічний стан. Частина з них намагається самостійно повернутися додому.
  • Через великі бойові втрати Росія залучає до ведення бойових дій «військовослужбовців строкової служби» з території ОРДЛО та військових найманців з Абхазії, Південної Осетії і числа ув’язнених тюрем.
  • Майже на всіх напрямках ворог намагається закріпитися на раніше захоплених рубежах, але значного успіху не має.
  • На Волині зберігається загроза здійснення диверсій на військових об’єктах та об’єктах цивільної інфраструктури.

19:01. Українські військові звільнили ще два населених пункти в Чернігівській області і не дали ворогу встановити понтонну переправу, чим стримали його просування в бік Києва. Про це повідомляє Оперативне командування «Північ».

18:50. Михайло Подоляк, радник голови ОП, повідомив, що переговори з делегацією РФ тривають безперервно у відеоформаті і вже створено якісь робочі групи. Запевняє, що наші позиції визначені надзвичайно жорсткими директивами

18:49. Російська Вікіпедія повідомила в Twitter, що в анонімних телеграм-каналах викладають дані її авторів, а одного вже заарештували. Раніше Роскомнадзор вимагав видалити статтю про російське вторгнення, але поки вона ще доступна.

18:42. Ультраправому і при цьому ще й проросійському кандидату в президенти Франції Еріку Земмуру розбили об голову куряче яйце. Можливо його опоненти надихалися аналогічним відео з Януковичем у головній ролі.

18:24. Мер окупованого Генічіська Олександр Тулупов пішов у відставку: «Ми вимушені констатувати, що наc поставили в такі умови, коли ми не можемо працювати та здійснювати повноваження як представники українського органу місцевого самоврядування. Тому сьогодні мною, заступниками, секретарем ради та керуючим справами виконкому, багатьма членами трудового колективу прийнято рішення піти у відставку».

18:02. Нові підрахунки української редакції Forbes: українська армія від початку повномасштабного вторгнення знищила техніки ворога на $5 млрд — загалом це 2593 одиниць техніки

18:00. Президент США Джо Байден підписав меморандум про надання Україні 200 мільйонів доларів на військові потреби.

17:49. У Харкові в результаті обстрілів пошкоджені три православні храми — храм святих Жон Мироносиць, Успенський собор та храм цариці Тамари (цю цервку обстріляли минулої ночі). Усі вони належать до УПЦ МП. 

 храм цариці Тамари у П'ятихатках.

17:43. В Росії кажуть, що черговий етап переговорів з Україною пройшов у відеоформаті. Спочатку про це заявила пресслужба Кремля за результатами розмови Путіна з Олафом Шольцом та Еммануелем Макроном, а потім представник російської делагації Леонід Слуцький. Про що говорили, не повідомляється. Також досі немає підтвердження з нашої сторони.

17:32. Слідом за Deutsche Bank в Росії припиняє роботу ще один великий німецький банк — Commerzbank.

17:17. На Запоріжжі між селами Оріхівського району ворожий танк переїхав «Таврію» з цивільними. В результаті загинули двоє дорослих чоловіків та неповнолітній хлопчик.

 

#Запоріжжя На Запоріжжі ворожий танк розчавив автомобіль з цивільними громадянами Транспортний засіб зупинився на узбіччі дороги між селами Оріхівського району. Російські воєнні злочинці танком переїхали «Таврію». Внаслідок загинули двоє дорослих чоловіків, а неповнолітній хлопчик згорів в палаючій автівці. Деталі: ➡️ https://bit.ly/3KGf1Sa #МВС #поліція #новини #stoprussia

Posted by Поліція Запорізької області on Saturday, March 12, 2022

16:56. За даними президента, мер Мелітополя Іван Федоров, якого викрали окупанти, живий, але його катують.

16:52. День телефонної дипломатії: канцлер Німеччини Олаф Шольц подзвонив Володимиру Зеленському, а потім разом з президентом Франції Еммануелем Макроном довго говорив з Путіним. Після цього Шольц і Макрон також разом поговорили з Зеленським. Про якісь конкретні результати жодна зі сторін не повідомила. 

16:46. І ось ще на тему російських планів ворога: «Навіть якщо привести сюди помирати мільйони російських громадян, то окупувати українців все одно не вийде. Можна окупувати тимчасово, заблокувати міста, засипати Україну трупами російських військових, але окупувати голову наших людей неможливо».

16:43. «Якщо будуть сотні, тисячі людей і тисячі військових, яких зараз мобілізує Росія, і вони всі прийдуть сотнями чи тисячами танків, вони зайдуть у Київ. Ми це розуміємо. Якщо вони будуть здійснювати «килимове бомбардування» і просто вирішать стерти історичну пам'ять всього цього регіону, історію Київської Русі, історію Європи, вони зайдуть у Київ. Якщо вони знищать усіх нас, вони зайдуть у Київ. І тому якщо ціль у цьому, то хай заходять», — сказав Зеленський. Він також додав, що кілька маленьких містечок росіяни вже повністю знищили, так, що вони вже перестали існувати.

16:39. Ще одна теза від Зеленського: «100% ми знаємо, що буде перемога, і на 100% ми не знаємо, коли це буде.».

16:31. В інтервʼю західним ЗМІ президент Володимир Зеленський заявив, що з початку війни загинули орієнтовно 1 300 українських військових.

16:09. Володимир Зеленський під час спілкування з іноземними журналістами повідомив, що просив Ізраїль організувати переговори з Росією в Єрусалимі.

16:05. З 14 березня навчальний процес має поновитися в регіонах, де цього дозволяє безпекова ситуація. В МОН рекомендують переходити на дистанційну чи змішану форму навчання у погодженні з місцевими військово-цивільними адміністраціями. Там також нагадали про мобільний додаток «Всеукраїнська школа онлайн» (ВШО), який наповнений курсами та предметами і доступний вже у 120 країнах світу, тому діти, які тимчасово виїхали з України, теж можуть навчатися.

16:02. Павло Кириленко, голова Донецької ОГА, заявив, що «Волноваха як місто більше не існує». Сьогодні наші військові покинули місто, вщент розбите агресором за останні дні. Бовойві дії наразі ведуться на його околицях. Більшу частину місцевих жителів вдалося евакуювати.

15:47. Окупанти хочуть провести в Херсоні «референдум» за створення «Херсонської народної республіки» — депутат Херсонської обласної ради Сергій Хлань.

15:33. Слідчі ДБР зібрали необхідний пакет документів для оголошення нардепа Іллі Киви в міжнародний розшук.

15:31. В Україні запустили платформу для оперативної допомоги Збройним Силам — people4ua.com.

15:13. Колишній народний депутат з фракції «Народний фронт» Євген Дейдей, про загибель якого повідомляли, може бути живим. Кілька українських ЗМІ написали, що він утік за кордон, ймовірно, через контрабандні стежки на Закарпатті.

15:04. У Росії зараз виступають за війну лише дві людини — президент Володимир Путін та міністр оборони Сергій Шойгу, вважають Головному управлінні розвідки.

15:01. Армія окупанта легалізує мародерство — розвідка

«У зв’язку з невдалою спробою провести блискучий наступ, окупанти вимушені змінити тактику. Через значні логістичні проблеми та розтягнутість комунікацій, вони нездатні належним чином забезпечити свої підрозділи пальним, харчами, технікою, набоями та провести ротацію. Тепер основне завдання окупантів – закріпитися на наявних позиціях, прикриваючись місцевим населенням. При цьому, підрозділи путінських військ на невизначений час залишаються відрізаними від постачання і отримали вказівку перейти на «самозабезпечення» до наступних розпоряджень. Тобто, відбирати все необхідне у місцевого населення та грабувати склади, магазини, аптеки», — йдеться в повідомленні ГУР.

14:52. «На найбільших операційних напрямках противник виснажив свої атакуючі угруповання і стає в оборону. Це стосується Київського напрямку, Чернігівського, Сумського, Харківського, Південного, де окремі сили противника намагаються просуватися, але гинуть під нашими ударами», — Олексій Арестович, радник голови Офісу президента.

14:22. Платіжна система MoneyGram призупиняє надання послуг у Росії.

14:20. В Харкові тривають аварійно-рятувальні роботи на вул. Холодногірська, де нещодавно ворожа ракета потрапила у 5-поверховий житловий будинок. За попередніми даними під завалами на 4-поверсі знаходиться тіло загиблої 73-річної жінки.

14:07. Кабмін дозволив продавати імпортні продукти та корми без маркування українською мовою.

14:06.

13:41. Нове звернення президента Володимира Зеленського.

13:24. «Ми здійснюємо тиск, сподіваючись, що зрештою буде досягнуто рішення шляхом переговорів, але не схоже, що Путін хоче цього прямо зараз», — Нед Прайс, представник Держдепу США.

13:21. Оперативна інформація від Генерального штабу ЗСУ.

  • Зберігається ймовірність безпосередньої участі збройних сил Білорусі у бойових діях проти України на боці Росії.
  • Росія зазнала втрат на Поліському, Сіверському, Південнобузькому напрямках.
  • На Слобожанському напрямку при спробі відновлення наступальних дій окупанти успіху не досягли.
  • За наявними даними, підрозділи окупантів, які здійснювали наступ у Донецькому операційному районі, зустріли потужний опір Збройних Сил України та втратили наступальні спроможності.
  • На Сіверському напрямку противник здійснює інженерне обладнання позицій у районах Михайло-Коцюбинське, Левковичі, Жукотки, Городня (Чернігівська область).
  • Противник закріпився в північній частині міста Ізюм, не полишає спроб щодо його захоплення.
  • На Донецькому та Таврійському напрямах основні зусилля окупантів зосереджені на захопленні міст Маріуполь та Сєвєродонецьк. Противник захопив східні околиці Маріуполя.
  • Після невдалого штурму населеного пункту Рубіжне окупанти відступили до н.п. Капитолівка.
  • На Волноваському напрямку ворог намагається розвинути наступ на напрямку н.п. Красна Поляна. Здійснив спробу просування в напрямку н.п. Ольгинка.
  • На Південнобузькому напрямку противник не полишає спроб відновлення наступальних дій з метою оточення Миколаєва.
  • З метою підтримки наступу, загарбники намагалися розгорнути підрозділи ракетних військ і артилерії та протиповітряної оборони. Успіху не мали. Противник відступив у район н.п. Милове, здійснює інженерне обладнання зайнятих позицій та підтягує резерви.

13:03. Російські війська можуть здійснити ще одну спробу наступу. Таку думку висловив позаштатний радник керівника Офісу президента Олексій Арестович. «Треба чітко розуміти: буде ще одна спроба з їх боку наступати. Зараз вони в паузі, під Києвом вони практично розгромлені, стали в оборону, намагаються тикатися невеликими підрозділами, але ми їх нищимо. Вони спробують кинути резерви на ті напрямки, на яких у них успіх намітився», — зазначив Арестович. За його словами, наступ може поновитися у напрямку Маріуполя, Харківщини, під Києвом.

12:58. Уряд подовжив виплату пільг на комунальні послуги до закінчення воєнного стану. Про це повідомили у Міністерстві соціальної політики.

12:30. Ситуація на Київщині.

Найбільш небезпечні напрямки:

  • Житомирська траса
  • Буча – Ірпінь – Гостомель
  • Макарів
  • північ Вишгородського району.

Де тривають бойові дії:

  • Бої на території деяких населених пунктів Баришівської, Калитянської та Великодимерської територіальних громад Броварського району.
  • Загарбники продовжують накопичувати війська та техніку, обстрілюються житлові масиви та критична інфраструктура.
  • Постійні тривоги можливого авіанальоту майже по всій області. В усіх районах Київщини йде боротьба з диверсійними групами.

Евакуація:

  • Сьогодні відбувається продовження евакуації населення через гуманітарні коридори з Гостомелю, Козаровичі, Микуличі, Андріївка, Макарів, Бородянка.
  • Гуманітарна допомога направляться в усі 7 районів Київщини.

 

12:08. Прем’єр Ізраїлю не радив Зеленському виконати вимоги Путіна (про це повідомила ізраїльська преса) — Офіс президента.

11:45. Під Одесою 600 морпіхів РФ збунтувалися і не вийшли з судна, бо зрозуміли, що відбувається — полонений.

11:38. По аеродрому Василькова випустили вісім ракет — він повністю знищений, повідомила міський голова Наталія Баласинович.

11:25. Координаторку протестів у Мелітополі викрали — активісти.

11:21.

11:13.

11:05. За 16 днів війни в Україні вже загинуло 79 дітей та майже 100 поранено — Офіс генпрокурора.

11:01. Google вбудує сповіщення про повітряні тривоги в Android. Деталі — тут.

10:52. Банк Barclays тимчасово заблокував банківський рахунок футбольного клубу «Челсі» у зв'язку із санкціями проти власника клубу Романа Абрамовича.

10:49. Лондонська точка обміну трафіком відключає ключових російських провайдерів — голова Мінцифри

10:27. Російські війська завдали ракетного удару по аеродрому Канатове під Кропивницьким. «Ракетами знову обстріляли Канатове. Ворог гатив так, що здригався увесь Кропивницький і території навколо», — написав Андрій Райкович, голова Кіровоградської обласної військової адміністрації.

10:17. Прем'єр Ізраїлю порадив Зеленському прийняти умови Путіна і здатися, щоб врятувати життя людей  — Jerusalem Post

10:13. Втрати ворога у війні проти України на 17-й день бойових дій:

  • особового складу — понад 12 тис. осіб,
  • танків — 362,
  • бойових броньованих машин — 1205,
  • артилерійських систем — 135,
  • ракетних систем залпового вогню — 62,
  • засобів протиповітряної оборони — 33,
  • літаків — 58,
  • гелікоптерів — 83,
  • автомобільної техніки — 585,
  • кораблів /катерів — 3,
  • цистерн з пальним — 60,
  • безпілотників — 7.

9:47. У Василькові Київської області в результаті потужного російського авіаудару сталася пожежа на складі з боєприпасами — там наразі детонують снаряди.

 

Потужний авіаудар по Василькову. Сьогодні, 12 березня, близько 7 ранку ворог скинув щонайменше 6 ракет в район військового аеродрому. Пошкоджено склад з боєприпасами. Детонують снаряди. Спалахнула пожежа. На місці працюють рятувальники. Поліція встановлює чи є пошкодження у прилеглих будинках. Інформація про потерпілих уточнюється. Національна поліція України УНН - Українські Національні Новини Моя Київщина Погляд Київщина - інформаційна агенція УНІАН Цензор.НЕТ Українська правда МВС України Столичний регіон ТСН Телеканал ICTV Сегодня ПравдаТУТ media group Надзвичайні новини Телеканал Україна Інтерфакс-Україна.Рідною мовою Факти ICTV Телеканал Київ Obozrevatel Вікна-новини

Posted by Поліція Київської області on Friday, March 11, 2022

9:45. Чернігів залишився без електрики, газу, води та опалення — голова обласної адміністрації. Продовжуються ракетні удари по цивільній інфраструктурі, у тому числі з використанням авіації.

9:41. У Києві на Подолі внаслідок ранкового ворожого обстрілу горіла покрівля адміністративної будівлі на вул. Хорива.

9:17. Пошукова система DuckDuckGo штучно знижує позицію російських сайтів з фейками. Деталі — тут.

9:04. Керівник ДП НАЕК «Енергоатом» Петро Котін розповів, що на Запорізькій АЕС зібрали керівний персонал і повідомили, що тепер станція знаходиться у власності «Росатому».

«Вони заявили менеджменту, що це зараз станція «Росатому», і більше вона Україні не належить  мовляв, зайшли сюди надовго і це зараз територія орди, тому атомна станція має працювати відповідно до указів «Росатому»,  розповів Котін.

8:31. Україна не має інформації про те, що білоруські війська переходять кордон, але загроза такого вторгнення доволі висока — член комітету ВР з питань національної безпеки, оборони та розвідки Федір Веніславський.

8:25. Вночі у центрі Чернігова російські загарбники розбомбили готель "Україна".

8:15. У Василькові знову палає нафтобаза після удару російських окупантів.

7:54. У селі Квітневе на Київщині через обстріл горить склад заморожених продуктів.

7:50. Оперативна інформація від Генштабу ЗСУ на ранок: сили оборони України стримують наступальну операцію окупантів на всіх напрямках

  • Противник в Поліському, Сіверському, Південнобузькому операційних районах, має великі втрати у живій силі та техніці, зупинений та намагається закріпитись на раніше захоплених рубежах.
  • На Донецькому напрямку під час спроб просунутися вперед окупанти отримали гідну відсіч від українських захисників та були зупинені на окремих напрямах, на решті - ворог суттєво зменшив темпи просування.
  • Від початку бойових дій тридцять одна батальйонно-тактична група противника, що діяла на території України, втратила боєздатність.
  • Фіксуються випадки здачі окупантів в полон окремими групами.
  • Протягом останніх трьох діб малі групи дезертирів противника рухаються у напрямку державного кордону.
  • Ворог відчуває велику проблему з комплектування резерву.