В Україні вісімнадцятий день триває повномасштабне вторгнення РФ. Chas News слідкує за головними новинами у режимі онлайн.

ПРОДОВЖУЄМО СЛІДКУВАТИ ЗА ГОЛОВНИМИ НОВИНАМИ. ДЕВ'ЯТНАДЦЯТИЙ ДЕНЬ ЗА ПОСИЛАННЯМ.

22:12. Financial Times та The New York Times пишуть, що Росія попросила Китай допомогти військовою технікою, а також обійти негативний вплив санкцій на економіку.

21:52. Відсьогодні, національний роумінг, який надають українські мобільні оператори, можна використовувати не лише для голосового зв'язку та СМС-повідомлень, а й для доступу до мобільного інтернету — Держспецзв'язку.

21:48. Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний розповів, що сьогодні зранку на Харківщині росіяни із ЗРК "ТОР" на висоті 3200 м збили свій же безпілотник. При цьому керівництву вони доповіли про знищення Байрактара наших Збройних Сил.

21:45. Радник голови ОП Михайло Подоляк підтвердив, що завтра має пройти черговий раунд переговорів з Росією. Планується підбиття попередніх підсумків.

21:40. В Маріупольській міськраді повідомили, що гуманітарний конвой із Запоріжжя завтра продовжить рух о 9:00. До Маріуполя залишилось 80 км. Наразі колона їде дуже повільно і лише в світлу частину доби.

21:24. Вбитий в Ірпені журналіст Брент Рено виконував редакційне завдання американського журналу Time. В Україні він працював над проєктом про глобальну кризу біженців.  

21:19. У Волновасі росіяни вбили військового капелана — священослужителя ПЦУ, ігумена Платона (Моргунова).  Він був пострижений в ченці у Свято-Феодосійському монастирі Києва, тривалий часслужив у Свято-Михайлівському Золотоверхому монастирі.

 

Завжди бути поруч, духовно підтримуючи наших захисників – сенс служіння військових капеланів: в будь-якій ситуації, за...

Posted by Православна Церква України on Sunday, March 13, 2022

21:12Полковник Річард Кемп, який командував британськими військами в Афганістані, розповів місцевим таблоїдам, що Путіна навряд колись судитимуть в Гаазі, а от варіант його ліквідації за прикладом Усами бен Ладена виключати не варто. Мовляв, у західних спецслужб є досвід такий операцій.

21:01. Володимир Зеленський закликав Microsoft, Oracle и SAP припинити підтримку своїх продуктів в Росії. 

20:55. Полк Азов показав, як нищить окупантів у Маріуполі.

20:23. На території палацу Медведчука знайшли «золотий вагон», який свого часу подарувала куму Путіна дружина Оксана Марченко. 

Золотий вагон Медведчука

20:05. В Кремлі (а саме Дмитро Песков) кажуть, що наступні переговори з Україною пройдуть 14 березня.

20:01. Гуманітарний вантаж до Маріуполя сьогодні знову не доїхав. Колона зупинилася в Бердянську, оскільки росіяни обстрілювали гуманітарний коридор з повітря. Є багато загиблих серед цивільних, повідомила міністр реінтеграції  Ірина Верещук.

19:48. Володимир Зеленський подякував Meta та іншим платформам за активну позицію та допомогу у війні з Росією. 

19:30. Британський актор Бенедикт Камбербетч хоче надати власний будинок для біженців з України.

19:25. В ДСНС розповіли про наслідки обстрілу школу біля Миколаєва у селі Зелений Гай. Загинули дві особи, ще двоє — поранені.

19:21. Лікарі «Охматдиту» розповіли про поранення американського журналіста, який потрапив під обстріл в Ірпені. Він отримав поранення стегна, туди увійшов невідомий уламок — міни або автомобіля. Зараз стан журналіста задовільний.

19:16. «Спортивні змагання не будуть проводитись на території Російської Федерації чи Республіки Білорусь. На будь-яких заходах, що організовуються олімпійським рухом, не повинно бути жодної національної чи державної символіки цих країн. Тим самим ми демонструємо нашу солідарність з українським народом... Ми не потрапимо в пастку дешевих аргументів про те, що це політизація спорту, що суперечить Олімпійській хартії, яка потребує політичного нейтралітету. Той, хто так грубо порушує олімпійське перемир'я в політичних рамках, не має права засуджувати наслідки як політично мотивовані», — голова Міжнародного олімпійського комітету Томас Бах.

19:13. Іноземців, які приєднаються до російських військ, в Україні вважатимуть військовими злочинцями, попередив голова МЗС Дмитро Кулеба. 

19:10. Оперативне командування «Північ»: над Черніговом наші військові збили черговий російський літак. Його модель наразі точно невідома, оскільки впав він у лісосмузі, куди поки що небезпечно дістатися. 

18:55. В застосунку «ДІЯ» тепер можно слухати радіо. 

18:53. «Якщо відбудеться військовий напад на територію НАТО, це викличе застосування статті 5, і ми залучимо всю силу альянсу НАТО у відповідь на це. Я скажу лише, що якщо Росія нападе, обстріляє, зробить постріл по території НАТО, альянс НАТО відповість на це», — Джейк Салліван, радник президента США з нацбезпеки Джейк Салліван.

18:34. Енергоатом повідомив про відновлення електропостачання на Чорнобильській АЕС. Тепер системи охолодження відпрацьованих ядерних елементів знову працюватимуть у штатному режимі, а не від резервного живлення

18:14.  Під Сєвєродонецьком на Луганщині росіяни вблили відомого волонтера Олександра Кононова. За словами голови Луганської ОВА Сергія Гайдая, його розстріляли прямо в інвалідному візку. Кононов, який внаслідок нещасного випадку втратив руку і ногу, з 2014 році допомагав українським воякам. Він на власному авто возив їм харчі, а часом і доставляв бійців на позиції.

18:05. В Міноборони пояснили, чому останні дні в офіційних зведеннях щодо втрат ворога не змінюється цифра «більше 12 тисяч» загиблих окупантів. Замміністра Ганна Маляр, каже, що підрахунок втрат особового складу ворога — далеко не першочергова справа на місці подій. Крім того, щодня ситуація динамічно змінюється і станом на зараз противника зупинено і немає такого інтенсивного активного протистояння, як це було ще декілька днів тому.

17:44. В МЗС розповіли, що українці в ЄС можуть отримати «тимчасовий захист» та пояснили, що надає такий статус:

  • дозвіл на проживання на період тимчасового захисту (на 1 рік з можливістю продовження)
  • доступ до роботи (вимоги очікування 6 місяців на відміну від отримання статусу біженця в цьому випадку не має)
  • доступ до освіти. Діти до 18 років мають право навчатись у закладах освіти на рівні громадян країни перебування
  • забезпечення житлом (заселення у центр чи надання засобів для проживання)
  • доступ до соціального забезпечення
  • доступ до медичного обслуговування
  • право на відповідну інформацію про тимчасовий захист
  • можливість отримати статус біженця у майбутньому
  • можливість повернутися в країну громадянства в будь-який момент

17:36. Голова МВС Денис Монастирський повідомив, що зараз проводиться оптимізація роботи блокпостів. Частину з них приберуть, а на інших встановлять єдині правила, щоб пришвидшити дорожній рух.

17:26. Ворог завдав авіаудару по фабриці дверей «Папа Карло» у селищі Дергачі під Харковом.

17:21. Журналістам в цілях безпеки заборонили в'їзд до Ірпеня — про це повідомив мер Олександр Маркушин. Також він закликав не знімати наших військових та їх позиції, оскільки це допомагає ворогу. Сьогодні вночі у місті загинули три захисника. 

17:14. Папа Римський закликав зупинити війну Росії в Україні, зосередитися на переговорах та гуманітарнх коридорах. Маріуполь він назвав «містом-мучеником лютої війни, яка спустошує Україну».

17:05. Президент Володимир Зеленський відвідав поранених вояків у київському госпіталі.

17:02. 14 березня в Україні запускають проєкт «Навчання без меж» — в телеефірі будуть транслювати уроки для учнів 5-11 класів. Кожен день буде присвячений новій дисципліні. Розклад можна подивитися за посиланням.

16:58. 12 березня в результаті авіаудару по аеродрому Канатове загинули семеро людей. Про це повідомив голова Кіровоградської ОВА Андрій Райкович

16:55. Енергосистема працює стабільно, потреби економити електроенергію немає — міністр енергетики Герман Галущенко.

 
Енергосистема працює стабільно, потреби економити електроенергію немає - Герман Галущенко

Енергосистема працює стабільно, потреби економити електроенергію немає – Герман Галущенко Не дивлячись на прицільне руйнування ворогом об‘єктів енергетичної інфраструктури, українська енергосистема працює стабільно. Потреби спеціально скорочувати споживання електроенергії немає. На цьому наголосив міністр енергетики України Герман Галущенко. 💬“У зоні ведення активних бойових дій дуже велика кількість пошкоджень. Ми працюємо над відновленням електропостачання. Але, на жаль, нам вдається відновлювати не так швидко, як відбуваються пошкодження і руйнування”, - зазначив міністр. Станом на сьогодні, без електропостачання залишилось 979,5 тис. домогосподарств, повністю відключено Маріуполь. 💬“Але якщо ми говоримо про систему енергозабезпечення країни в цілому, вона стабільна. Нагадаю, що з першого дня війни наша система працює в ізольованому режимі. Виробництво електроенергії відповідає споживанню. Ми маємо відповідні резерви у разі необхідності”, - підкреслив Герман Галущенко. Наразі максимально споживана потужність складає близько 14,5 – 15 тис МВт. “За звичайних умов при такій погоді цей пік був би вищий 20 тис МВт”, - додав міністр. Герман Галущенко назвав фейками заклики до економії енергоспоживання, які поширювалися в мережі агресором. “Це була спроба завдяки інформаційному тероризму похитнути нашу енергосистему. Адже якщо відбувається різке зменшення споживання, то важко забезпечити відповідну частоту в енергосистемі – 50 Гц”, - пояснив він. 💬“Ми наголошуємо, система надійна, і немає на сьогодні жодних підстав, щоб свідомо зменшувати споживання”, - резюмував міністр енергетики. Він також закликав всіх українців, які мають можливість, вчасно сплатити за комунальні послуги, аби підтримати спроможність підприємств енергетичного сектору й надалі забезпечувати стабільне енергопостачання.

Posted by Міністерство енергетики України on Sunday, March 13, 2022

16:50. Офіс Генпрокурора оголосив про підозру в держзраді депутатці Мелітопольської міськради Галині Данильченко, яку окупанти оголосили новим очільником міста. 

16:48. Росіяни завдали удару по школі в околицях Миколаєва. Частину людей засипало, зараз їх евакуюють рятувальники.

16:46. Наші вояки зірвали спробу ворога навести понтонну переправу біля Гостомеля.

 

В районі Гостомелю орки вирішили навести пантонні переправи. Наші козаки їх трохи підсмажили. Слава Нації 🇺🇦 Смерть ворогам🔥

Posted by Сухопутні війська ЗС України on Sunday, March 13, 2022

16:43. Олексій Арестович записав нове заспокійливе відео. Цього разу воно присвячене тому, як перемогти у внутрішній психологічній війні та не впасти у зневіру та паніку, що лише допоможе ворогу.

16:30. Маріупольська міськрада повідомляє, що з початку війни загинули 2187 маріупольців. За 24 години відбулося 22 бомбардування міста, під час яких скинули близько 100 авіабомб. 

16:20.  Заступник голови ОП Ігор Жовква розповів, введення яких санкцій проти РФ вимагає українське керівництво від ЄС:

  • повне відключення всіх російських банків від SWIFT, в першу чергу Сбербанку та Газпромбанку;
  • закриття портів усіх держав-членів ЄС на прийом суден з російськими товарами;
  • замороження і конфіскація російських рахунків в твердій валюті в європейських банкахв;
  • відмова у видачі та відкликання всіх виданих раніше віз росіянам.

16:14. В той час як тисячі херсонців сьогодні вийшли на мітинг за Україну у парку Слави колишній мер міста Володимир Сальдо зібрав кілька десятків колабораціоністів. 

 

Тим часом, у Херсоні колаборанти зібралися на перший публічний мітинг. У той самий час, коли на площі Свободи тисячі...

Posted by Ivan Antypenko on Sunday, March 13, 2022

16:09. Інформація від української розвідки. Росія відкрила 14 центрів вербування найманців у Сирії. Після короткої підготовки її переправлять до Москви двома літаками Ту-134 (до 80 пасажирів) та Ту-154 (до 180 пасажирів). Протягом останніх днів РФ вже зібрала тисячі сирійських найманців. Передбачається, що вони використовуватимуть проти українців важку артилерію та снайперську зброю. Також вербують найманців у Лівії. Їм обіцяють платити щомісячну зарплатню від $300 до $600.

16:05. The New York Times підтвердило загибель журналіста Брента Рено, однак видання зазначило, що не направляло його в Україну та в останнє з ним співпрацювало в 2015 році. Бейдж з назвою видання, який мав при собі Рено, був виданий кілька років тому. 

15:57 Спецслужби РФ планують проведення операції, спрямованої на дискредитацію українців, що проживають на території країни агресора. 

15:47 Глава МЗС Франції заявив, що «новий пакет санкцій» ЄС проти РФ набуде чинності, ймовірно, у неділю. За його словами, заходи торкнуться:

  • імпорту заліза та сталі з РФ;
  • експорту предметів розкоші;
  • заборони будь-яких інвестицій у нафтову сферу;
  • відбудеться розширення списку бізнесменів, які потраплять під санкції. 

15:40 РФ втратила доступ до значної частини своїх золотовалютних резервів. "У нас загальний обсяг резервів близько $640 млрд, близько $300 млрд резервів тепер перебуває у стані, в якому ми не можемо їх використати", — розповів голова Мінфіну країни загарбника Антон Сілуанов.

15:18 Війська РФ нанесли артилерійський удар по Пуща-Водицькому психоневрологічному інтернату.

15:01 "Цього тижня місто, яке носить ім’я діви Марії – Маріуполь – стало містом-мучеником лютої війни, яка спустошує Україну. Не існує причин, якими це можна обґрунтувати варварські вбивства дітей, невинного та беззбройного цивільного населення", — сказав під час недільної промови Папа Франциск. 

14:57 Резервний фонд столиці збільшили з 250 млн грн до 1,3 млрд, — зазначив мер Києа Віталій Кличко.

14:55 У Херсоні ворог відкрив вогонь по людям, які вийшли на мітинг проти окупантів. Відео за посиланням.

14:38 

14:33 В Ірпіні армія РФ розстріляла кореспондента New York Times Брента Ренауда.

14:17 Армія РФ перекидає частину “миротворчого” контингенту з Нагірного Карабаху в Україну. Також, за наявною інформацією, залучається велика кількість бойовиків-найманців з інших країн (Сирія, Сербія), — повідомляють у Генштабі ЗСУ.

13:49 Під час звернення Володимир Зеленський зазначив, що гуманітраний вантаж має прибути у Маріуполь через 2 години.

13:43 Свіже звернення Володимира Зеленського.
 

13:28 Киянин хотів втекти з України та видавав себе за жінку. Проте інспекторка прикордонного контролю Чернівецького загону відразу викрила задум 30-річного чоловіка. Не допомогли киянину і макіяж та перука, яку він вдягнув на себе.

Виїхати за кордон під час мобілізації

13:14 "Джо Байден, Єнс Столтенберг, ви розумієте, що війна ближче ніж ви собі уявляєте? Росія вже на вашому кордоні.У вас є винищувачі, які можуть захистити наше небо. І коли я кажу “наше” то маю на увазі не лише українське. Бо вже зовсім скоро ця війна може втратити приставку російсько-української", — написав мер Львова Андрій Садовий. Нагадаємо, що Яворівська база, яку вночі бомбили війська РФ знаходиться на вістані 20 км від кордону Польщі. 

12:39 Пенсійний Фонд України спрямував у березні 47,1 млрд грн на оплати пенсій

12:35 Число жертв внаслідок обстрілу Яворівського полігону зросло до 35 людей, ще 134 з різним ступенем ураження перебувають у шпиталі, повідомляють у Львівській ОДА.

12:15 За час війни в Маріуполі загинуло понад 1,5 тис. мирних жителів.

11:55 У столиці сформовано двотижневий запас необхідних продуктів харчування для двох мільйонів киян, у зв'язку з можливою блокадою міста. Повідомляють у КМДА. 

11:40 70% міста Ірпінь знаходиться під контролем України, повідомив мер міста Олександр Маркушин. 

11:31 Голова Миколаївської ОДА Віталій Кім повідомив, що в результаті бомбардування міста загинуло 9 людей.

11:27 Через агресію РФ в Україні загинули 85 дітей, повідомляють у Офісі Генерального прокурора. 

11:15 Українські військові захопили техніку армії РФ. 
 

 

Нові трофеї українських воїнів стануть на службу Силам оборони держави. New trophies of Ukrainian warriors will be used by the State Defense Forces. #stoprussia

Posted by Генеральний штаб ЗСУ / General Staff of the Armed Forces of Ukraine on Saturday, March 12, 2022

10:44 Олексій Резніков, Міністр оборони України, звернувся до НАТО з проханням закрити небо над нашою країною після обсрілу Яворівського полігону, який знаходиться поруч з границею Польщі.


10:25 Внаслідок обстрілу на Львівщині 9 людей загинуло, 57 – травмовано. За попередніми даними, було випущено понад 30 ракет. Спрацювала ППО, певну кількість ракет було збито.

10:08 Викрадено міського голову Дніпрорудного Євгена Мавєєва. Повідомляє Голова Запорізької ОДА.

09:38 У Чернігові армія РФ обстіляла гуртожиток. За даними ДСНС, 1 людина загинула. 

Гуртожиток у Чернігові після авіаудару

09:31 Авіація РФ обстріляла Святогірську лавру на Донеччині. Найбільших пошкоджень зазнало приміщення, де знайшли прихисток біженці. Є поранені.

09:07 Загальні бойові втрати противника з 24.02 по 13.03 орієнтовно склали:

  • особового складу понад 12 тис. осіб,
  • танків  ‒ 374 од,
  • бойових броньованих машин ‒ 1226 од,
  • артилерійських систем – 140 од,
  • РСЗВ  - 62 од,
  • засоби ППО - 34 од,
  • літаків  – 74 од,
  • гелікоптерів  – 86 од,
  • автомобільної техніки  - 600 од,
  • кораблі /катери - 3 од,
  • цистерн з ПММ - 60,
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня - 7.

09:04 Війська РФ обстріляли евакуаційний потяг на Донеччині. Внаслідок цього загинула одна людина.

09:00 Російські окупанти застосували на Донбасі бомби із білим фосфором.

08:30 Зранку ракети РФ знову били по Івано-Франківську. За даними мера міста Руслана Марцинківа, удар завдали по аеропорту. 

08:00 Стало відомо, що по Яворівському полігону, що знаходиться за 20 км від Львова випустили 8 ракет.
Яворівський полігон після атаки РФ

07:30 Білорусів примушують здавати кров для російських військових, розповідає Генштаб ЗСУ.

07:00 Вперше з початку війни армія РФ завдала удару попблизу Львова. Всі деталі за посиланням

 

⚡️⚡️Оперативна інформація від обласної військової адміністрації Окупанти здійснили авіаудар по Міжнародному центру...

Posted by Андрій Садовий on Saturday, March 12, 2022