Вісімдесятий день в Україні триває повномасштабне вторгнення рф. Chas News слідкує за головними новинами у режимі онлайн.

23:20 «Допоможіть «Азовсталі»! Допоможіть Маріуполю!», — Kalush Orchestra виступили у фіналі «Євробачення-2022» і закликали просто зі сцени допомогти Україні

22:25 На Ізюмському напрямку у Харківській області українські захисники перейшли у контрнаступ. Про це повідомив голова Харківської обласної військової адміністрації Олег Синєгубов.

22:20 «Будь-яка перемога важлива». Володимир Зеленський закликав вболівати за Kalush Orchestra на Євробаченні 2022.

21:25 Фінляндія та Туреччина проведуть переговори під час зустрічі НАТО у Берліні.

21:20 Володимир Зеленський підписав закон, що передбачає заборону проросійських політичних партій.

21:00 Володимир Зеленський підписав закон про заборону діяльності проросійських партій в Україні.

20:26 Радник Ердогана Ібрагім Калин вкотре заявив про готовність Туреччини вивезти морем поранених із «Азовсталі». Згідно з планом, поранених військових мали доставити до Бердянська, звідки їх забрало б у Стамбул турецьке судно. Калин також додав, що обговорював такий варіант евакуації із Володимиром Зеленським два тижні тому, проте Москва не погодилася на запропоновані умови.

19:50 Португалія заблокувала продаж маєтку вартістю 10 мільйонів євро, що належить російському мільярдеру Роману Абрамовичу, який потрапив під санкції.

19:30 Польська «Gazeta Wyborcza» визнала українського письменника Сергія Жадана «Людиною року».

19:00 Президент Угорщини Каталін Новак засудила вторгнення Росії в Україну. Також вона закликала розслідувати воєнні злочини РФ. Нагадаємо, угорський прем'єр Віктор Орбан є одним з найбільш проросійських політиків Європи.

18:00 Величезну колону автівок з маріупольцями (від 500 до 1000 автівок), що очікували пропуску понад три дні, нарешті пропустили до Запоріжжя.

17:30 Туреччина не зачинила двері для вступу Швеції та Фінляндії до НАТО, але хоче переговорів з країнами та запобігання тому, що Анкара вважає терористичною діяльністю, особливо у Стокгольмі. Про це заявив речник президента Туреччини Ібрагім Калін в інтерв'ю Reuters.

17:12 Близько 600 поранених українських захисників на Азовсталі вмирають без належної медичної допомоги, заявив боєць із позивним «Поліція».

16:45 Рашисти готують масштабну дезінформаційну атаку для міжнародної спільноти з використанням батьків дітей, яких департували до росії та Донецьку. Через погрози розлучення з дітьми, батьків примушують записувати відео-звернення, де вони будуть «свідчити», що розлучення батьків та дітей провели самі бійці Азову та «націоналісти» України. Після таких роликів росіяни планують «другу серію» де вони «знайшли та повернули» дітей батькам для посилення інформаційно-психологічного ефекту.

15:47 В українській столиці перейменували арку Дружби народів. Тепер це буде Арка свободи українського народу. Таке рішення 14 травня ухвалила Київрада, повідомив мер Києва Віталій Кличко.

15:35 Військовослужбовці ЗСУ вже активно використовують техніку та озброєння, надані Україні партнерами. Тренування проходять на американських бронетранспортерах М113, які вже стоять на озброєнні українських піхотинців. Фото тренувань за посиланням.

15:05 Президент Фінляндії Саулі Нііністьо зателефонував президенту рф. Останній поскаржився на переговори з Україною, сказавши, що вони зупинились з вини нашої країни.

14:37 На Рівненщині Служба безпеки України заблокувала регіональний осередок «партії Шарія».

14:00 В окупований Севастополь звозять вбитих і поранених рашистів з острова Зміїний із сорока зв’язківців збройних сил рф, відряджених на острів Зміїний, живими повернулися восьмеро. Одночасно евакуйовано десять тіл загиблих. Всі вони військовослужбовці частини спецзв’язку збройних сил рф, яка дислокується в окупованому Севастополі. На сьогодні у севастопольському військовому шпиталі переповнено хірургії та травматології. У зв’язку з високим навантаженням в палатах встановлюється по сорок ліжок. Повідомляють в українській розвідці.

13:27 Російські війська намагаються посилити свої позиції на острові Зміїний і перекинули туди свої комплекси протиповітряної оборони. Розповів офіцер оперативного командування «Південь» Владислав Назаров.

12:55 На півдні України російські військові знищують унікальну заповідну Кінбурнську косу. Від середини квітня у Херсонській області горять ліси. Гасити пожежі складно через тимчасову окупацію області російськими військовими. Пожежі саме на Кінбурнській косі тривають понад тиждень. Вогонь охопив майже 4 тисячі гектарів лісів на межі Херсонської та Миколаївської областей. Повідомляє уповноважена з прав людини Людмила Денісова

12:29 У рф на державному рівні триває прихована мобілізація. В Бєлгородській та Ростовській областях на основі призовників та мобілізаційних ресурсів формуються нові підрозділи окупаційних військ які направляються на територію України. Проте, застосування таких військ переважно є неефективним. Про це в ефірі загальнонаціонального марафону заявив представник ГУР МО України Вадим Скібіцький.

12:10 Сьогодні зранку з боку рф окупанти обстріляли прикордонний населений пункт на Чернігівщині. Близько 06:30 надійшла інформація, що на околиці Блешні зафіксували 8 вибухів (приходів, попередньо — з міномета). Втрат серед особового складу та техніки немає. Повідомляє Оперативне командування «Північ» 

11:32 Chas News слідкує та розповідає за посиланням, що відбувається в Маріуполі у суботу, 14 травня.

11:07 Колишні офіціантки і вишибали, призначені рф «керівниками» на тимчасово окупованій Херсонщині, вже планують тікати до Криму. Про це свідчить нове перехоплення СБУ, на якому зафіксована розмова двох колаборантів.

10:57 Веслі Кларк, колишній Верховний головнокомандувач Об’єднаних збройних сил НАТО в Європі, впевнений, що Україна зможе уникнути сценарію тривалої війни, якщо матиме достатньо зброї. Про це він заявив під час спеціальної військової панелі Київського безпекового форуму.

10:18 Російські загарбники обстріляли прикордоння Сумщини некерованими авіаційними ракетами. Про це повідомляє Державна прикордонна служба України.

У повідомленні сказано, що ввечері 13 травня військовослужбовці ДПСУ зафіксували на околиці одного з прикордонних сіл Шосткінського району п’ять розривів. 

10:15 Зброя для України сьогодні — ключ до продовольчої безпеки світу, написав радник глави Офісу президента Михайло Подоляк.

10:00 «Жителі Херсонського регіону швидше за все продовжать демонструвати опозицію російській окупації», — розповідають у британській розвідці. 

09:35 Генштаб ЗСУ опублікував втрати ворога станом на 14 травня.

Втрати росії у війні: 14 травня

09:20 В ніч на 14 травня російські війська обстріляли Дніпропетровську область із реактивних систем «Ураган». Про це у Telegram повідомив Валентин Резніченко, глава ОВА.

«Ніч з однією тривогою. На світанку ворог обстріляв з «Ураганів» Широківську громаду. Люди не постраждали. У кількох будинках вибиті шибки», — написав він.

09:00 У Маріуполі бійці полку «Азов» за весь час війни знищили близько 6 тис. російських військових, зокрема одного генерала. Про це під час Київського безпекового форуму, заявив Святослав Паламар, заступник командира полку «Азов».

07:36 У річному вираженні інфляція росії за підсумками квітня склала 17,83%. У Центробанку рф допускають, що за підсумками року вона досягне значень 18-23 %. Це рекордні показники за останні 20 років, повідомляють у росстаті.

07:20 На Донецькому та Луганському напрямках за минулу добу відбито десять атак російських окупантів, знищено пʼять танків, пʼять артилерійських систем, шість одиниць бойової броньованої техніки та сім автомобілів противника. Повідомляють у Генштабі ЗСУ. Детальше поглянути на карту бойових дій можна за посиланям.