Іл-18

Chas News продовжує щотижневі огляди російської пропаганди і її спростування. Редакція проаналізувала медіа-простір за останні дні та обрала найцікавіше.

Чому Chas News робить огляд пропаганди

Китайський мислитель і стратег Сунь-Дзи у своєму трактаті  «Мистецтво війни» писав:

«Той, хто знає ворога й себе, ніколи не програє війни;

Хто не знає ворога, але знає себе, інколи виграє, а інколи програє;

Той, хто не знає ні себе, ні ворога, програє кожну баталію».

Редакція Chas News переконана — ворога треба знати в обличчя. І саме огляд ворожої пропаганди може з цим допомогти, адже війна в інформаційному просторі, на жаль, не стихне навіть після того, як стихне свист куль, снарядів та ракет.

Досліджуючи джерела російської пропаганди, ми маємо на меті популяризувати медіаграмотність та інформаційну гігієну в Україні.

Систематизація та аналітика пропаганди допоможе виявити небезпечні і неправдиві наративи та маніпулятивні прийоми, що можуть потрапити в інформаційне поле, запобігти їх некритичному розповсюдженню та за рахунок викриття зменшити їх вплив на інформаційне поле України.

Дезінформація.  Росіяни самі уразили свої літаки А-50 та Іл-22 «дружнім вогнем» системи ППО

Ввечері 14 січня Сили оборони України збили над акваторією Азовського моря російський літак дальнього радіолокаційного виявлення та керування А-50 і підбили повітряний командний пункт Іл-22М11. 

Після інциденту російські ЗМІ заперечили, що А-50 та Іл-22 збили українські сили. За їхнею версією, обидва повітряні судна знищила російська протиповітряна оборона так званим «дружнім вогнем».

Згодом деякі «воєнкорівські» ресурси навіть заявили, що збиття українськими військовими Іл-22 — фейк. А щодо долі літака А-50 треба чекати інформації від Міноборони рф.

16 січня росіяни визнали, що на борту А-50, який збили, перебувало 11-12 осіб, всі вони загинули. А причиною знову назвали вогонь власної ППО.

Того ж дня у мережі з'явилася інформація, що Іл-22 здійснив аварійну посадку в закритому з лютого 2022 аеропорту Анапи. Його пошкодження пропагандисти теж пов'язали з «дружнім вогнем» російської системи ППО.

Спростування. 15 січня головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний підтвердив, що Повітряні сили України знищили російський літак далекого радіолокаційного виявлення А-50 та підбили повітряний пункт управління Іл-22. 

Згодом речник Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат опублікував фото з пошкодженнями російського Іл-22. Він наголосив, що ворожий літак дотягнув до Анапи, але «реанімація йому не допоможе», адже він отримав значні пошкодження.

На ранок 17 січня Міноборони росії не зробило офіційної заяви про ці інциденти.

У звіті американського Інституту вивчення війни йдеться, що росіяни поширюють інформацію про «дружній» вогонь з метою запевнити російських пілотів щодо безпеки польотів над Чорним та Азовським морями.

Подібним чином російське командування не визнавало й справжню причину потоплення крейсера «Москва» у квітні 2022 року.

Фейк. В Україні з початку повномасштаної війни опублікували понад 400 тис. некрологів загиблих військових

Автор російського Telegram-каналу «Шепот фронта» Руслан Татаринов написав, нібито в Україні з червня 2022 року донині опубліковано 408 тис. некрологів.

За його словами, цю інформацію він отримує з українських сайтів та соцмереж за допомогою спеціальної програми. При цьому Татаринов не дає жодних підтверджень даним. Також «експерт» називає напрямки фронту, на яких найбільше гине українських військових.

Спростування. Українське керівництво неодноразово вказувало, що дані про кількість загиблих на війні з росією є засекреченою інформацією на час воєнного стану.

Тому можна припустити, що вказану кількість некрологів російські пропагандисти просто вигадали, аби підтвердити заяви Міноборони рф — у грудні міністр оборони рф сергій шойгу казав, що за час війни нібито вже загинули 383 тис. українських військових. Крім того такі «вкиди» мають деморалізувати українців.

В українському сегменті соцмереж теж є Telegram-канали, які ведуть підрахунок некрологів російських окупантів. Проте на відміну від російських пабліків, в українських кожен некролог підкріплюється скріншотами з соцмереж чи сайтів, де їх опублікували.

До речі, підрахунки цього Telegram-каналу «Горюшко» співпадають з іншими подібними підрахунками, зокрема, від Медіазони та ВВС. На каналі кількість некрологів сягнула 40 920, а за підрахунками Медіазони та ВВС станом на 29 грудня було підтверджено 40 599 смертей російських військових.

Також час від часу західні ЗМІ публікують дані щодо кількості втрат російської та української сторін. Востаннє такі дані оприлюднили у листопаді 2023 року.

За даними The Economist,  внаслідок повномасштабного вторгнення рф в Україну загинули щонайменше 70 тис. українських військових, ще до 120 тис. були поранені. Росія, за даними видання The Guardian, втратила від 300 тис. до 400 тис. військових убитими та пораненими.

За даними українського Генштабу станом на 16 січня 2024 року в Україні загинули понад 372 тис. російських військових.

Фейк. Українцям у Варшаві почали видавати повістки 

На початку січня у мережі почали поширювати інформацію щодо мобілізації громадян України, які перебувають за кордоном, зокрема, у Польщі.

Тепер з'явилось відео, на якому начебто працівник ТЦК виписує повістку українцю у Варшаві.

Невдовзі цy інформацію підхопили і російські пропагандисти. Про нібито роздачу повісток працівниками ТЦК на вулицях Варшави минулого тижня написало російське видання «Царьград».

Російський політолог Сергій Марков, коментуючи роздачу повісток українцям у Варшаві, заявив, що вбачає у цьому «відлові» таємну угоду між урядами України та Польщі. 

Марков додає, що, «зважаючи на все, не польська влада відловлюватиме українських чоловіків, як хотів Зеленський», «а польська влада дозволить українським військкомам відловлювати українських чоловіків на території Польщі».

Спростування. Насправді відео є постановним. Його зняв український військовий на ім'я Павло, який проходить реабілітацію у Варшаві після важкого поранення на війні.

Мета цієї постановки, за словами військового, — «потріпати нерви ухилянтам», які виїхали за межі України незаконним шляхом. Про це він розповів у новому відео, яке поширив Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки. 

Загалом питання про призов українців з-за кордону вже неодноразово підіймалось як серед політиків, так і серед суспільства. Зокрема у грудні міністр оборони України Рустем Умєров заявив, що українських чоловіків, які виїхали за кордон, хочуть призивати на військову службу.

Резонанс навколо подібних чуток повʼязаний з активною роботою над новим законом про мобілізацію. Наприкінці 2023 року Кабмін вніс на розгляд до Верховної Ради законопроєкт, який передбачає, зокрема, запровадження військового обліку громадян України, які проживають за кордоном.

Паніку серед чоловіків за кордоном викликало положення законопроєкту, згідно з яким, військовозобов’язаним чоловікам можуть відмовити у надані певних консульських послуг, зокрема, оформлення нового паспорта, якщо вони не перебуватимуть на військовому обліку. 

Верховна Рада мала розглянути цей законопроєкт 10 січня 2024 року. Однак 11 січня документ відкликали та відправили на доопрацювання. 

Тож на сьогодні військовий облік українців за кордоном не є обовʼязковим, і жодні представники ТЦК не вручають повістки на вулицях европейських міст.

Фейк. В Іраку знайшли карту, що свідчить про плани України захопити територію інших країн

В мережі шириться інформація проте, що в Ірані знайшли карту, яка нібито свідчить про наміри України захопити Грузію, Вірменію, Азейбарджан, Білорусь, Литву, Латвію, Естонію та частину росію. 

Фактчекери грузинського видання Myth Detector знайшли відповідний допис з'явився у соцмережі Facebook.

Автор стверджує, що його друг знайшов у Багдаді мапу з візуалізацією планів України захопити території деяких країн Європи. Чоловік нібито знайшов карту в одному із барів столиці Іраку, який знаходиться поруч з посольствами США та інших держав. 

Спростування.  Насправді показана мапа є ігровим полем настільної гри Risk (Ризик). 

Це покрокова гра-стратегія, сенс якої полягає у захоплені нових територій на мапі гравцями. ЇЇ вигадав французький режисер Альберт Ламоріс у 1950-х роках. 

Версію гри з мапою світу, яку використали фейкороби, випущена у 1998 році.

На цій мапі на шести материках розміщено 42 території. Їх назви співпадають з існуючими географічними об’єктами, проте не відображають реальні політичні кордони. Так європейська частина світу представлена сімома територіями: Велика Британія, Ісландія, Північна Європа, Скандинавія, Південна Європа, Україна та Західна Європа. Хоч насправді у цій частині світу знаходиться понад 50 суверенних країн. 

Як розпізнати фейк: пам’ятка Сhas News 

Ознакою неправдивої новини можуть бути:

  • відсутність джерела інформації,
  • вживання занадто емоційних фраз чи радикальних висловів,
  • посилання на невідому особу («мій кум/ сват/ брат знає», «інформація 100% перевірена»),
  • заклики на кшталт: «Максимально треба знати всім» чи «Максимальний репост!»,
  • політично заангажовані експерти.

Спецпроєкт реалізований за підтримки German Marshall Fund.