ЗАЕС

Chas News продовжує щотижневі огляди російської пропаганди і її спростування. Редакція проаналізувала медіапростір за останні дні та обрала найцікавіше.

Чому Chas News робить огляд пропаганди

Китайський мислитель і стратег Сунь-Дзи у своєму трактаті  «Мистецтво війни» писав:

«Той, хто знає ворога й себе, ніколи не програє війни;

Хто не знає ворога, але знає себе, інколи виграє, а інколи програє;

Той, хто не знає ні себе, ні ворога, програє кожну баталію».

Редакція Chas News переконана — ворога треба знати в обличчя. І саме огляд ворожої пропаганди може з цим допомогти, адже війна в інформаційному просторі, на жаль, не стихне навіть після того, як стихне свист куль, снарядів та ракет.

Досліджуючи джерела російської пропаганди, ми маємо на меті популяризувати медіаграмотність та інформаційну гігієну в Україні.

Систематизація та аналітика пропаганди допоможе виявити небезпечні і неправдиві наративи та маніпулятивні прийоми, що можуть потрапити в інформаційне поле, запобігти їх некритичному розповсюдженню та за рахунок викриття зменшити їх вплив на інформаційне поле України.

Фейк. На вулицях Києва з'явилися плакати з «простроченим» Зеленським

Російські пропагандисти продовжують розгойдувати внутрішню ситуацію в Україні та намагаються використати для цього тему виборів, точніше, їхню відсутність.

На підтримку тези про «нелегітимність» українського президента після 20 травня 2024 року росіяни поширили фейк, що нібито столицю України масово заклеюють плакатами із зображенням Зеленського і написом «прострочений». 

Фото і відео з таким контентом активно публікують у проросійських Telegram-каналах і у соцмережі X (колишній Twitter).

Спростування. У Києві таких листівок не бачили. Зображення з ними, що поширюють в соцмережах, зроблені у фоторедакторі. Такий «вкид» є частиною спецоперації Кремля «Майдан-3»  з дестабілізації суспільно-політичного ладу в Україні, говорять у Центрі стратегічних комунікацій. Одним зі складників «Майдану-3» є якраз «нелегітимність» Зеленського.

В Україні жодна українська політична сила не ставила під сумнів повноваження глави держави.

На початку березня у Центральній виборчій комісії пояснили, що після 20 травня Зеленський має надалі виконувати свої повноваження до вступу на посаду наступника. А вибори президента мають бути призначені упродовж 30 днів після завершення воєнного стану. 

Сам президент Володимир Зеленський в інтерв’ю виданню Cinque minuti назвав причини, чому проведення виборів під час війни неможливе:

  • для того, щоб провести вибори в воєнний час, в Україні треба змінити законодавство;
  • важлива повага до військових, які зараз перебувають на фронті, але також повинні мати право на волевиявлення;
  • необхідна окрема інфраструктура, яка дозволила б брати участь у голосуванні 7 млн українців, які зараз перебувають за кордоном.

Згідно з опитування КМІС, яке проводили у лютому 2024 року, 69% українців вважають, що Зеленський має бути на посаді президента до кінця воєнного стану в Україні.

Фейк.  Росія створить «буферну зону» для евакуації з Харкова та Одеси

Не припиняючи обстрілювати цивільну інфраструктуру та житлові райони Харкова та Одеси, росіяни нарощують у цих містах «пропаганду страху».

Прокремлівські ЗМІ поширили фейк про те, що росія створить з Харкова і Одеси «буферну зону», тому звідти мають виїхати всі цивільні. Таку інформацію з посиланням на Олега Старикова, полковника СБУ у відставці, розтиражували кремлівські посіпаки.

Крім того серед харків’ян ворог намагається поширювати прогнози про повний блекаут у місті, який триватиме не менше року, про різке зростання злочинності, повернення «лихих 90-х» та про те, що Харків найближчим часом стане повністю «непридатний для життя».

Спростування. Через постійні ворожі обстріли на Харківщині дійсно розглядають можливість примусової евакуації.

Кілька днів тому, Олег Синєгубов, голова Харківської обласної державної адміністрації заяви, що евакуація планується з північної частини регіону. Людей вивозитимуть з Харківського та Богодухівського районів. Про евакуацію саме з міста Харків не йдеться. Про це раніше в інтерв'ю LIGA.net заявив міський голова Харкова Ігор Терехов. Так само, немає підстав проводити її і в Одесі. 

Фейк про евакуацію з Харкова та Одеси

В МВС України, спростовуючи фейки про Харків, заявили, що окупанти, не маючи змоги досягти бажаного на полі бою, намагаються посіяти паніку та хаос в українському суспільстві. 

Військове керівництво наразі не фіксує ознак готовності агресора наступати на Харків. Якщо ж така загроза з'яівиться, місцева влада проінформує населення щодо подальших дій через офіційні канали. 

Маніпуляція. Український дрон влучив в енергоблок ЗАЕС 

У неділю, 7 квітня, на території Запорізької АЕС, яка майже з перших днів повномасштабного вторгнення перебуває під контролем окупантів стався вибух невідомого безпілотника. Традиційно російські пропагандисти одразу кинулися звинувачувати у цьому Збройні сили України. 

Спростування. Дійсно, 7 квітня на території ЗАЕС стався вибух, цю інформацію підтвердило Міжнародне агентство з атомної енергії. Там заявили, що це перша від листопада 2022 року пряма атака на основні конструкції захисної оболонки ЗАЕС.

Гендиректор МАГАТЕ Рафаель Гроссі не уточнив, чий саме це був дрон, а лише закликав «військових, які приймають рішення», утриматися від будь-яких дій, які порушують базові принципи захисту ядерних об'єктів.

В Головному управлінні розвідки повідомили, що армія рф зімітувала атаку дронів на ЗАЕС, аби звинуватити Україну.

В українському «Енергоатомі» також заявили, що Україна не причетна до жодних провокацій на території тимчасово окупованої ЗАЕС, а «кремлівські брехливі заяви щодо нібито атак дронами з боку України є нічим іншим, як спробою приховати власні наміри здійснити теракт або приховати серйозні аварійні події, що вже сталися на станції».

Раніше російські військові вже неодноразово створювали небезпечні ситуації на станції. У липні 2023 року президент Зеленський повідомляв, що росія розглядала варіант дистанційного підриву Запорізької АЕС після передачі її під контроль України.

У попередніх оглядах пропаганди Chas News вже розвінчував фейк про те, що українські військові нібито обстріляли об'єкт критичної інфраструктури Запорізької АЕС.

Фейк. Україну висміяли на вуличному графіті в Ізраїлі

Росіяни продовжують просувати образ «бідних українців». Цього разу пропагандисти поширили «фото» вуличного графіті, яке нібито з'явилось на вулиці Єрусалима. На ньому зображений українця, який лежить у ліжку без грошей, бо їх в нього начебто забрав єврей. 

Спростування. Пошук цього зображення в Google Images показує, що фото поширюють переважно російськомовні ресурси або проросійські англомовні.

Також можна побачити, що це фото у мережі вже публікували у 2014 і 2016 роках.

Перевірка фотографії за допомогою сервісу FotoForensics виявила, що вона відредагована. Інструмент ELA (Error Level Analysis) виділяє яскравішим кольором елементи фото, які змінили або додали.

Світліші плями збігаються з місцями, де на фейкового зображенні знаходяться фігура українця і символіка Ізраїля правіше. Це вказує на те, що їх додали у фоторедакторі поверх оригінального зображення.

Як розпізнати фейк: пам’ятка Сhas News 

Ознакою неправдивої новини можуть бути:

  • відсутність джерела інформації,
  • вживання занадто емоційних фраз чи радикальних висловів,
  • посилання на невідому особу («мій кум/ сват/ брат знає», «інформація 100% перевірена»),
  • заклики на кшталт: «Максимально треба знати всім» чи «Максимальний репост!»,
  • політично заангажовані експерти.

Спецпроєкт реалізований за підтримки German Marshall Fund.