Getty images

Те, з чого глузували і чим страхали українців кілька років, мовляв, «Путін нападе», — почало матеріалізуватися. З кінця березня на адміністративному кордоні України та Російської Федерації спостерігають масоване накопичення військової техніки та сил. А в мережах з’являються відео, де бійці вихваляються, що їдуть воювати чи то з НАТО чи то з Україною.

Російська Федерація другий рік поспіль не дає спокою українській розвідці, європейським та американським партнерам, а також експертам, що коментують ці питання. Згідно з офіційними даними, які назвав Руслан Хомчак, головнокомандувач ЗСУ, на кордоні з Україною зосереджено 53 батальйонно-тактичні групи російської армії. Це близько 100 тис. осіб, включаючи сили забезпечення. Для порівняння, чисельний склад ЗСУ — до 200 тис. осіб.

Після зимової сплячки

Росія називає ці маневри комплексною перевіркою стану за зимовий період. Вже анонсовано близько 4 тис. навчань окремих рот, батальйонів та полків, що проходитимуть до кінця квітня. Тут варто відзначити, що, згідно з Віденським документом ОБСЄ, держави, які проводять військові навчання з залученням більш як 13 тис. вояків, мають заздалегідь запрошувати військових спостерігачів сусідніх країн. Але РФ вже не вперше порушує взяті на себе зобов’язання у міжнародній договірній системі. Так було і в ході навчань «Кавказ-2020», в яких задіяли, за різними оцінками, від 80 до 120 тис бійців, сотні одиниць бронетехніки та авіацію.

Не налаштовують на довіру і безпеку і заяви офіційних осіб РФ. Дмитро Пєсков, речник Володимира Путіна, зазначив, що війська знаходяться в тих районах країни, де їх перебування є необхідним і доцільним. При цьому зауважив, що РФ «нікому не погрожує і ні для кого не становить загрозу».  

Дмитро Козак сказав, що Росія буде захищати жителів Донбасу

8 квітня Володимир Путін у розмові з канцлером Німеччини Ангелою Меркель звинуватив Київ у загостренні на Донбасі. Він підкреслив необхідність налагодження прямого діалогу з Донецьком і Луганськом і правового оформлення особливого статусу Донбасу. Одночасно Дмитро Козак, заступник глави адміністрації Путіна, заявив, що Росія буде захищати жителів регіону від наступальної операції України.

Як вже розповідав Chas News, російська пропаганда розкручує міф про наступальну операцію ЗСУ на сході. Для більшої емоційності додали фейки про загибель дітей через обстріли з української сторони. Натомість ми кожного дня отримуємо оперативні зведення про ворожий обстріл наших позицій та смерть українських захисників.

Як зрозуміти Кремль

Ігор Романенко, колишній заступник начальника Генштабу ЗСУ, впевнений, що саме легітимізація «ДНР» та «ЛНР» є одним з факторів концентрації на кордоні значного військового угрупування РФ.

«Поведінку Путіна пояснити складно, але, на мою думку, він хоче вирішити три основних питання. По-перше, це тиск задля виконання політичної частини Мінських угод. По-друге, відповідь на санкції та наступ на так звану «п’яту колону», санкції проти близьких до Кремля осіб. А по-третє — перевіряє, як далеко готові зайти США в підтримці України та безпеки в Європі», — говорить Романенко.

Від військових навчань до наступу — один крок / Getty images

Крім того, за його словами, по накопиченню сил та засобів на північно-східному кордоні та кримському напрямку можна зробити висновки про підготовку до наступальної операції. А саме: РФ хоче захопити частину південних областей, щоб отримати доступ до дніпровської води або навіть відрізати Україну від моря, та повністю захопити Донецьку та Луганську області з подальшим об’єднанням цих територій.

Розташована поблизу українського кордону техніка дозволяє робити висновки, що її планують використати саме для ескалації ситуації на Донбасі. В цьому впевнений Олександр Мусієнко, військовий експерт. Він пояснює, що бронетехніка застаріла та добре відома українській армії. «Та зброя, що ми бачимо в російських ешелонах, має призначення виключно по напрямку Донбасу. Не виключено, що російські військові можуть там з’явитися для подальшої ескалації задля поступок по мінських перемовинах. Військова техніка, що передислоковується, застаріла, Україні є чим відповісти на неї. Якщо це гра м’язами, то ми чомусь не бачимо сучасних видів озброєнь, авіації та радіолокаційних систем», — каже Мусієнко.

Розташована поблизу українського кордону техніка дозволяє робити висновки, що її планують використати саме для ескалації ситуації на Донбасі

Нагадаємо, РФ має проблеми з виконанням державної програми озброєнь. Щоб не зірвати її в 2020 році (а саме до цього періоду початково запланували її реалізацію), програму продовжили до 2027 року. Військові оглядачі неодноразово зауважували, що новітня російська зброя далі гумових моделей на парадах не просувається.

Микола Сунгуровський, директор військових програм Центру Разумкова, говорить, що нагромадження російських військ на кордоні є гібридною інформаційно-психологічною операцією проти України та Заходу. Путін хоче перевірити, наскільки США та Європа рішучі в підтримці України. «Відбувається масовий злив інформації. В соцмережах постять, де який ешелон пройшов, яка там військова техніка, скільки її. Це не схоже на таємну підготовку до наступальної операції. Окрім того, Путіну потрібно підняти свій рейтинг перед осінніми виборами в Держдуму. Для цього йому потрібна перемога, але він має бути на 100% впевнений, що вона таки буде, перш ніж приймати рішення», — пояснює Сунгуровський.

На його думку, треба вже зараз залучати війська країн НАТО для спільних навчань на території України. А також ефективно протидіяти в інформаційній кампанії проти України, розвінчати міфи про агресивні плани на сході та утиски російськомовного населення.

Закордон швидко не допоможе

Спільні міжнародні навчання на території України стали превентивним заходом минулого року. Під час активної фази російських навчань «Кавказ-2020» вітчизняна розвідка попередила про можливий наступ на південно-східному напрямку та отримання контролю за Північнокримським каналом. Після цього Україна провела спільні навчання з партнерами по Альянсу.

На думку опитаних виданням фахівців, на подібну підтримку з боку НАТО ми можемо розраховувати і сьогодні. Сюди варто додати військово-технічну допомогу, дипломатичну підтримку та потенційні санкції проти РФ. США, Канада, Великобританія, країни Балтії та НАТО вже висловили занепокоєння ситуацією навколо кордонів України. Збройні сили США в Європі перейшли в режим бойової готовності через поведінку РФ.

Також днями стало відомо, що Міністерство оборони України візьме участь в навчаннях НАТО. Ігор Козій, військовий експерт Інституту євроатлантичного співробітництва, пояснює, що «ніхто не може заборонити людині в погонах захищати себе від збройних посягань на життя чи здоров’я. Тому військові країн - членів НАТО мають повне право захищати себе у випадку російського нападу на території України», — пояснює Козій.

Принаймні на початку війни Україні доведеться покладатися виключно на власні сили / Getty images

Варто нагадати, що Україна вже восьмий рік знаходиться в стані війни. Наша армія вже далеко не така, якою була в 2014-му. Проведено реформи, переозброєння, отримано нові зразки озброєння, в тому числі від західних партнерів. Головний постачальник новітнього озброєння — США, які вже декілька років як почали надавати нам летальну зброю. Більш за те, в цьому році ЗСУ отримають від Вашингтону $250 млн на додаткову підготовку та закупівлю спорядження. Також підписані меморандуми про військово-технічне співробітництво з Великобританією та Туреччиною.

Треба готуватися до найгіршого — до того, що ми залишимося сам на сам з ворогом в короткостроковій перспективі

Тим не менш, «треба готуватися до найгіршого — до того, що ми залишимося сам на сам з ворогом в короткостроковій перспективі. Ні США, ні Великобританія чи Канада формально не є нашими союзниками, тому на початках нам ніхто не допоможе. Навіть якщо буде політична воля, то бюрократичні процедури ніхто не скасовував, а це певний проміжок часу», — вважає Микола Белєсков, військовий експерт.

За його словами, перш за все Україну цікавить матеріально-технічна допомога, яку можна швидко інтегрувати в ЗСУ. Тобто передача нам винищувачів F-15 — це добре, але малоефективно в нинішній обстановці. Для нас більш актуальні протитанкові ракетні комплекси, переносні зенітно-ракетні комплекси, системи зв’язку і управління тактичної ланки, засоби розвідки і спостереження та легка бронетехніка для мобільності піхоти. Наявність цього озброєння дозволить оперативно створити так звану маневрову ешелоновану оборону — швидко відстрілятися по противнику та змінити місце.

Гібридна реакція. Якою буде відповідь Путіна на санкції проти «телеканалів Медведчука»
Весняне загострення. Чому найближчим часом варто очікувати ескалації на Донбасі