Одеський морський порт
Facebook

У суботу, 23 липня, росіяни завдали ракетного удару по Одеському порту. Усього ворог випустив чотири крилаті ракети типу «Калібр». Дві з них збили сили ППО, але ще дві влучили в об'єкти інфраструктури порту.

«Суспільне» із посиланням на Мінагрополітики повідомляє, що в порту в момент удару було зерно.

«Кількість я не скажу, бо завантаженістю займається Мінінфраструктури, то це до них. Ми вже очікували завтра-післязавтра перші відправлення», — розповіли у відомстві.

Тим часом на удар вже відреагували в МЗС України, зазначивши, що росії знадобилося менше доби, щоб порушити домовленості про безпечний експорт зерна з українських портів.

«Російська ракета — це плювок Володимира Путіна в обличчя Генеральному секретареві ООН Антоніу Гутеррешу та Президентові Туреччини Реджепу Ердогану, які доклали величезних зусиль для досягнення угоди, і яким Україна вдячна», — заявив речник МЗС Олег Ніколенко.

Згідно із підписаним 22 липня у Туреччині договором, Україні мали забезпечити розблокування експорту зерна через три порти у Чорному морі.

В опублікованому заступником керівника Офісу президента тексті зазначено, що сторони угоди зобов'язуються не атакувати торгові судна і портові споруди. Однак цей пункт рф вже порушила.

Оновлення 16:21

Наталя Гуменюк, керівниця координаційного пресцентру сил охорони та оборони Півдня, заявила, що окупанти не влучили у сховище із зерном в порту. На місці справді виникла незначна пожежа, яку невдовзі погасили. 

«Значних руйнувань в портовій інфраструктурі не було, було влучання в насосну станцію», — розповіла Гуменюк.

Окупанти поскаржилися на нові удари ЗСУ по мостам на Херсонщині (відео)