Бріджит Брінк
Wikipedia

24 квітня під час поїздки до Києва держсекретар США Ентоні Блінкен повідомив про повернення американських дипломатів в Україну. Крім того, він сказав, що Джо Байден призначить послом США в Україні Бріджит Брінк, яка нині є американським послом у Словаччині. Сьогодні, 25 квітня, президент США офіційно запропонував призначити Брінк на посаду нового посла в Україні.

Хто вона така?

Як вже писав Chas News, Бріджит Брінк є кадровим американським дипломатом з відмінним знанням Європи та пострадянських країн. Кар'єру вона розпочала консульським політичним співробітником у посольстві США в Белграді, згодом працювала референтом з Кіпру, а до 2004 року — спеціальним помічником заступника секретаря Держдепу США з політичних питань у Європі. Держсекретарем в той час був Колін Павелл. З 2005 по 2008 роки Брінк обіймала посаду політично-економічного керівника у Тбілісі. На цей час припали роки першого президентського терміну Михеїла Саакашвілі. Грузія декларувала процес європейської інтеграції та вступу до НАТО. А президент США Джордж Буш-молодший підтримав позицію Саакашвілі щодо відновлення територіальної цілісності Грузії. Згодом російська пропаганда створила легенду, що Буш підтримав рішення Саакашвілі про початок війни в Південній Осетії.  

Бріджит Брінк у Словачині

Після перемоги на президентських виборах Барака Обами Брінк працювала заступником директора у справах Південної Європи у Держдепі США. Пізніше — у президентській Раді національної безпеки, де координувала зовнішню політику США та інтереси у відносинах з Туреччиною, Грецією, Кіпром, Грузією, Азербайджаном і Вірменією.

У 2011-му Брінк повернулася до Грузії як заступник голови місії посольства США у Тбілісі, з 2014 по серпень 2015 року була на аналогічній посаді в Узбекистані.

Наступні три роки дипломат працювала заступником помічника держсекретаря в Бюро європейських та євразійських справ.

У 2018 році Брінк розглядали кандидатом на місце посла США в Грузії, проте, за інформацією Foreign Policy, офіційний Тбілісі відмовився приймати агреман. За даними видання, причиною нібито стало втручання дипломата у внутрішню політику та особиста прихильність до Саакашвілі. В той час Саакашвілі вже позбавили громадянства України та депортували звідси. Водночас суд у Тбілісі засудив експрезидента Грузії до трьох років позбавлення волі за зловживання службовим становищем. Видання припускає, що відмова могла статися через проросійські настрої тодішнього політичного керівництва Грузії.

У травні 2019 року Бріджит Брінк очолила посольство США у Словаччині. У своєму інтерв’ю словацькому виданню Aktuality вона зазначила, що «демократія вимагає міцних інституцій. Не лише сильної виконавчої влади, ... а й сильної судової влади, яка не залежить від політиків. Також сильного та міцного громадянського суспільства, вільних ЗМІ та активного населення. Ці три речі є ключовими складовими для сильної демократії».

Демократія вимагає міцних інституцій. Не лише сильної виконавчої влади, ... а й сильної судової влади, яка не залежить від політиків. Також сильного та міцного громадянського суспільства, вільних ЗМІ та активного населення. Ці три речі є ключовими складовими для сильної демократії

Тобто можна припустити, що ключовим напрямком її роботи стане продовження реформ судової системи та посилення антикорупційних органів. Тобто — тих реформ, проведення яких у першу чергу США вимагали від української влади. 

Ці питання особливо гостро стануть після закінчення війни — адже саме західним партнерам доведеться контролювати доцільне використання грошей, які іноземці планують виділити на відбудову України.

Чому американське диппредставництво більше двох років залишалося без посла?

Останнім послом США в Україні була Марі Йованович, яку в 2019-му відкликали до Вашингтона. За офіційною інформацією, Йованович нібито мали замінити через тривалий час перебування на посаді, адже її призначив ще Барак Обама в 2016 році. 

Але після звільнення посла особистий адвокат тодішнього президента США Дональда Трампа Руді Джуліані повідомив, що дипломат надавала українській владі недостовірну інформацію. Юрій Луценко, на той час генеральний прокурор України, розповів про «списки недоторканних осіб», яких не можна переслідувати. Цей список начебто передала особисто Йованович після свого призначення. Посольство США в Україні та Держдеп слова Луценка спростували.

Втім, Трамп не поспішав надсилати у Київ нового представника. Після від'їзду Йованович США в Україні представляв тимчасовий повірений Джозеф Пеннингтон. Як пише «Європейська правда», він розвивав неофіційний канал комунікації з новообраним президентом Зеленським. Це призвело ще до одного скандалу, який вилився в оголошення імпічменту Трампу в Конгресі; втім, для його відсторонення від посади голосів забракло.

У 2020 році Україна майже отримала нового посла: президент Трамп номінував на цю посаду генерал-лейтенанта у відставці Кіта Дейтона. Наприкінці минулого року комітет із закордонних справ Сенату США одностайно підтримав його кандидатуру. З огляду на його досвід оперативної та розвідувальної роботи політичні аналітики прогнозували, що головним вектором взаємовідносин з США стане безпекове та військове співробітництво.

Втім, Трамп програв вибори, тому призначення посла знову відкликали. Нова адміністрація Джо Байдена майже рік не могла визначитися з пошуком нової кандидатури. Наприкінці 2021-го у ЗМІ потрапила інформація, що Байден планує призначити в Україну Бріджит Брінк.

А 2 лютого 2022 року Дмитро Кулеба, міністр закордонних справ, офіційно повідомив, що Україна отримала запит США на призначення Бріджит Брінк послом США в Україні та МЗС вже запустило процедуру узгодження її кандидатури. Втім, повномасштабне вторгнення росії процедуру сповільнило.

Mistral, Milan, Мartlet. Яку нову зброю отримала Україна від Заходу
Битва за Донбас. Які існують сценарії її розвитку та закінчення