Колонка
undefined

Днями стало відомо, що найкращий тенісист світу Новак Джокович, якого 16 січня депортували з Австралії,  купив контрольний пакет компанії QuantBioRes, що розробляє ліки від COVID-19. Безпосередньо тенісисту належить 40,8% компанії, ще 39,2% —його дружині Єлені.

Точніше, Джокович купив цю компанію ще в 2020-му, але заговорили про це лише зараз, наприкінці січня 2022-го, коли розгорівся скандал, пов’язаний з приїздом до Австралії невакцинованого тенісиста на Australian Open-2022. Першій ракетці світу не лише заборонили участь в чемпіонаті. Спортсмена депортували — тобто заборонили в’їзд у країну принаймні на декілька років. Настільки суворе рішення австралійська влада обґрунтувала тим, що приклад зірки може вплинути на ставлення австралійців до вакцинації.

34-річний Джокович відомий як принциповий антивакцинатор, і, судячи зі всього, купівлю біотехкомпанії він сприйняв як можливість одночасно вирішити і власні проблеми (необхідність їздити по чемпіонатах без вакцинального сертифікату), і проблеми всього людства докупи.

За словами Івана Ланкаревича, CEO QuantBioRes, компанія відшукала речовину, здатну запобігати реплікації (розмноженню) коронавірусу. Цього літа нібито мають початися клінічні дослідження препарату в Британії.

QuantBioRes — що про неї відомо?

Chas News вирішив дізнатися, що за компанію придбала зірка світового тенісу і чи є у неї шанси перемогти COVID-19. Адже над пошуком ліків від коронавірусної хвороби б’ються світові фармконцерни, але поки що розроблені ними препарати суттєво програють за ефективністю вакцинам.

QuantBioRes — непублічна біотехкомпанія, яка зареєстрована в Копенгагені. Втім, за словами Ланкаревича, її дослідники також працюють в Австралії та Словенії.

На сайті компанії немає згадок про розробки, які вже втілені в життя, чи принаймні знаходяться на стадії клінічних досліджень. Останній пресреліз датовано липнем 2020-го. В ньому компанія повідомляє, що почала тестування якихось «механізмів деактивації»‎ COVID-19. Втім, що це за механізми і на якому етапі знаходиться дослідження, — незрозуміло, адже сам лінк на реліз не відкривається.

Єдина наукова публікація, яку можна знайти на сайті QuantBioRes, — опублікована швейцарським журналом Applied Sciences стаття 2020-го року про те, що, можливо, коронавірус здатен проникати не лише у клітини дихальних шляхів, але й в еритроцити. Втім, жодних згадок про нові ліки в ній також немає.

Не набагато більше пояснює і біографія самого Ланкаревича. Відомо, що він спеціалізується на клітинній біології, є співавтором 50 наукових публікацій (переважно вони стосуються механізмів розвитку раку) і раніше працював у проєкті Єврокомісії Blink — його метою є розширення доступу німецьких пацієнтів до лабораторної діагностики, яка здійснюється безпосередньо під час прийому у лікаря, без необхідності здавати аналізи в лабораторії.

Як саме компанія Джоковича планує створити ліки від коронавірусу?

Головною інновацією компанія Джоковича вважає використання для пошуку ліків так званого методу Resonant Recognition Model (RRM). Якщо не вдаватися в деталі, то це один з варіантів комп’ютерного моделювання, який дозволяє передбачати просторову структуру білків та їхню взаємодію з іншими молекулами.

Автором цього методу є одна з дослідниць QuantBioRes — Ірена Косік, яка працює в університеті Мельбурна (куди, за іронією долі, не пустили невакцинованого Джоковича). Охочі можуть познайомитися з її працею за цим лінком.

Втім, серед наукової спільноти її метод прогнозування структури білків поки що популярності не набув.

Якщо дуже стисло — дослідники QuantBioRes за допомогою комп’ютерної моделі намагаються відшукати речовину, яка теоретично буде пригнічувати один з білків, що відповідають за відтворення вірусу у клітині. І, судячи зі всього, — далі за створення комп’ютерної моделі вони ще не просунулися.

По суті, інші розробники ліків від COVID-19 йдуть подібним шляхом. Єдине, що від теоретичного пошуку молекул, здатних пригнічувати активність коронавірусу і до появи ефективних ліків лежить вкрай довгий шлях. Який, до того ж, дуже рідко закінчується успіхом.

Як ми вже писали, головна проблема комп’ютерного моделювання — його низька точність. Тому речовини, що на ранніх стадіях здавалися перспективними, у більшості випадків відсіюються під час клінічних досліджень на добровольцях. А інколи навіть стається, що молекула, яка добре зарекомендувала себе під час клінічних досліджень на обмеженій кількості пацієнтів, при масовому застосуванні виявляється набагато менш ефективною. Наприклад така доля спіткала препарат молнупіравір від Merck.

Під час досліджень його називали проривом, який здатен подолати пандемію. Втім, коли препарат почали масово використовувати, з’ясувалося, що його ефективність «така собі»‎.

Звичайно, ми бажаємо Новаку Джоковичу подальших перемог і у тенісі, і у боротьбі проти COVID-19. Втім, новини для нього, скоріш за все, невтішні. Якщо він хоче і далі їздити по світу і брати участь в турнірах, йому таки доведеться вакцинуватися. Вірогідність того, що його компанія винайде у найближчі роки ефективні ліки проти коронавірусної хвороби, — примарна.

Бустерна доза: навіщо її робити, де прищепитися та яку вакцину вибрати
Коронний забіг. Світові фармконцерни почали нову гонитву: цього разу — за ліки проти COVID-19
Американці п’ють ліки для коней і опиняються в лікарні. До чого тут Ілон Маск?