тариф на електроенергію лічильник

Кабінет міністрів не планує підвищувати тариф на електроенергію до кінця зими. Про це заявив прем'єр Денис Шмигаль під час засідання уряду.

«Продовжуємо підтримувати українські родини та зберігаємо пільговий тариф на електроенергію для населення. Він був і залишається 2 гривні 64 копійки за кВт/год. Загалом цієї зими уряд не планує зміни жодних тарифів для населення», — наголосив він.

Шмигаль також підкреслив, що попри постійні атаки ворога на об'єкти енергоінфраструктури, особливо на сході країни, відключення світла наразі не проводяться і не плануються.

Відзначимо, що поточний тариф на електроенергію для населення має залишатися без змін принаймні до кінця квітня. Відповідне рішення уряд схвалив наприкінці грудня 2023 року.

Можливість підвищення тарифу на електрику: що кажуть у Верховні Раді

Напередодні про імовірне підвищення тарифу на електроенергію заявив член комітету Ради із питань енергетики та ЖКГ нардеп від «Слуги народу» Сергій Нагорняк в інтерв'ю «Телеграфу». При цьому, за його словами, можливе зростання одразу у двічі — приблизно до 6 грн за кВт/год.

Депутат нагадав, що у вересні 2023 року Білий дім представив українській владі перелік реформ. Тоді ЗМІ писали, що їх виконня необхідне для продовження отримання фінансової та військової допомоги від США. Зокрема, мова йшла і про лібералізацію тарифів на природний газ та електроенергію як для населення, так і для комунальних підприємств.

«По цій реформі відведений дедлайн 12 місяців, тобто вона має бути завершена до вересня 2024 року. Звісно, ми не знаємо, як це буде на практиці, але короткострокові реформи з того списку були виконані без запізнень. Зокрема, збільшення кількості детективів НАБУ, розширення їхніх повноважень тощо», — розповів нардеп.

На його думку, у разі реалізації реформи тариф становитиме «трохи менше 6 грн». Щоправда, водночас мають зберегтися і субсидії для вразливих категорій населення.

«Держава разом із нашими партнерами мають у такому випадку підставити плече людям! Але ми маємо розуміти, що держава не може дотувати усіх без виключення», — сказав Нагорняк.

За словами депутата, лібералізація тарифів дасть можливість Енергоатому та Укргідроенерго дотувати населення і за рік акумулювати кошти для початку добудови 3-го та 4-го енергоблоків Хмельницької АЕС та будівництва Канівської ГАЕС.

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.

У Києві з 29 січня почнуть відключати боржників від електроенергії