Коронавірус, візуалізація
Getty Images

Менше ніж за місяць новий штам коронавірусу «‎Омікрон» розповсюдився по 57 країнах світу. В Україні його поки що немає. Втім, в тому, що новий вірус з’явиться і у нас, можна не сумніватися. Зокрема новий штам вже виявили в Румунії.

Що непокоїть найбільше — вже відомо, що цей штам розповсюджується набагато швидше за «‎Дельту». Так, згідно зі статистикою з Англії, кількість зареєстрованих випадків, викликаних новим штамом, подвоюється кожні 2,5 дні. Голова ВООЗ Тедрос Гебрейесус днями заявив, що поява нового штаму може вплинути на хід пандемії.

Почнемо з хороших новин

Збільшення заразності нового штаму — результат великої кількості мутацій у новому вірусі. Тому дослідники вважають, що він може виявитися нестійким. Більш за те, наявні дані свідчать, що «‎Омікрон» отримав частину генетичного матеріалу одного з сезонних коронавірусів (тобто генетично споріднених вірусів, які вже давно циркулюють серед людей і викликають лише нежить і невелику застуду). Тому можна сподіватися, що викликані ним симптоми будуть набагато лагіднішими у порівнянні з іншими штамами.

Шпиталь у Південній Африці

Це підтверджує і офіційна статистика з ПАР — країни, у якій новий штам знайшли вперше. Так, станом на 9 грудня в ПАР було виявлено 22,4 тис. нових випадків. І при цьому — лише 22 смерті від COVID-19.

Для порівняння — в Україні подібні кількості нових випадків були на піку осінньої хвилі. Але тоді від COVID-19 помирало понад 700 осіб на день.

За останній місяць в ПАР кількість нових випадків зросла у 56 разів! При цьому смертність залишилася на тому ж рівні, що і 8 листопада, коли зафіксували менше 200 нових випадків. Це вражає!

А тепер погана новина

Єдине питання: наскільки якісною є статистика, яку подає влада ПАР. Так, Євген Істрєбін, системний аналітик, звертає увагу на кількість госпіталізацій, яка стрімко зростає в ПАР. За останній тиждень вона збільшилася на 175%. Хоча важливо зауважити, що це зростання відбувається на фоні вкрай низької бази порівняння.

До того ж, оптимістична статистика смертності від COVID-19 у ПАР не зовсім корелює з загальною смертністю у цій країні від натуральних причин (тобто — не пов’язаною з загибеллю людей у ДТП, від нещасних випадків, бойових дій і т. п.). За останній тиждень грудня по ПАР вона в цілому збільшилася на 25% у порівнянні з останнім тижнем листопада. А смертність людей віком 60+ збільшилася на 31%.

Пункт вакцинації у Піденній Африці

Це все трохи нагадує ситуацію в Росії навесні цього року — коли у Санкт-Петербурзі та Москві влада терміново відкривала нові шпиталі, але за офіційною статистикою смертність від COVID-19 трималася на надзвичайно низькому рівні.

Втім, знову-таки, все це відбувається на надзвичайно низькій базі порівняння. І незіставне з тим, що відбувалося в ПАР під час попередніх хвиль.

Більш за те, Pfizer 8 грудня опублікував результати першого дослідження властивості наявних вакцин нейтралізувати новий варіант вірусу. Хоча воно показало, що сироватка людей, які отримали дві дози вакцини, вже не здатна нейтралізувати вірус (тобто запобігти зараженню та виникненню симптомів), але T-клітини (вони ж «клітини-вбивці») розпізнають 80% ділянок нового штаму вірусу.

Коли йдеться про важкі випадки хвороби, то головну роль відіграють не антитіла, а саме клітинний імунітет. Тому вакциновані, а особливо ті, хто вакцинувався вже перехворівши, — захищені від важкого перебігу, викликаної новим штамом.

До того ж, третя доза вакцини збільшує рівень нейтралізуючих антитіл у 25 разів. Одним словом, хоч інформації замало, але вона більш-менш оптимістична. Скоріш за все, головне, що нас чекає у зв’язку з розповсюдженням по світу нового штаму, — певні ускладнення подорожей. А саме — необхідність перед перетином кодону робити тести навіть повністю вакцинованим людям. Нагадаємо, таку вимогу вже ввів Кіпр, а з 15 грудня вводить і Польща.

Хоча, звичайно, як поява нового штаму відобразиться на Україні — з її великою кількістю невакцинованого населення похилого віку, зараз не скаже ніхто.

Що ж до заходів особистої безпеки, пов’язаної з розповсюдженням нового штаму, то, мабуть, поради британського міністерства охорони здоров’я будуть доречними і для українців. Ці поради дуже прості:

- працювати з дому, якщо це можливо;

- носити у приміщеннях маску всюди, де можливо (навіть у кіно та театрах), знімати її лише під час прийому їжі та занять спортом;

- уникати великих скупчень людей, якщо не впевнений, що всі вакциновані.

І звичайно ж — вакцинуватися!