Російські війська
Getty Images

9 листопада інформаційне агентство Bloomberg з посиланням на авторитетну військово-аналітичну компанію Janes повідомило про перекидання батальйону бойових танків Т-80У до полігону Погоново. Того самого місця, де навесні спостерігали скупчення російських військових сил і техніки. За спостереженням аналітиків Janes, розгортання російських військ є прихованим, часто відбувається вночі і його здійснюють елітні наземні підрозділи.

Це не перше попередження з боку США про загострення ситуації на російському кордоні. Ще на початку листопада видання The Washington Post, а згодом Politico розмістили фотодокази присутності російських бронетанкових частин та особового складу поблизу міста Єльня у Смоленській області. Зауважимо, що місто, воно ж військова частина, Єльня все-таки ближче до кордону з Білоруссю, а не з Україною — до неї близько 260 км.

Пересування російських військ

Хоча в Міноборони України заявляють, що не підтверджують факт перекидання військових РФ до кордонів. Також там уточнили загальну кількість військового угруповання РФ на всіх кордонах держави, що становить 90 тис. осіб.

Згодом прессекретар президента Сергій Никифоров в ефірі державного телеканалу «Дом» назвав цю інформацію елементом психологічного чи пропагандистського тиску. «Залишається відкритим питання, навіщо американські ЗМІ поширюють таку інформацію, чи правдива вона. Але Офіс президента на даний момент не має жодної підтверджуючої інформації», — сказав Никифоров.

Вільям Бернс, директор Центрального розвідувального управління, особисто прибув до Москви, щоб попередити Кремль про стурбованість щодо нарощування військових сил біля українського кордону

Втім, говорять про російську загрозу не лише журналісти. Джон Кірбі, речник Пентагону, повідомив, що США уважно стежать за незвичним нарощуванням військової активності Росії. А Вільям Бернс, директор Центрального розвідувального управління, особисто прибув до Москви, щоб попередити Кремль про стурбованість щодо нарощування військових сил біля українського кордону. З огляду на напруженість у відносинах двох держав приїзд шефа ЦРУ до Москви аж ніяк не був візитом ввічливості.

Зрада?

Одним словом, українська влада ситуацію бажає не помічати. Принаймні жодних коментарів стосовно перерахованих подій — немає. Верховний головнокомандувач Володимир Зеленський розповідає про перспективи залізничної галузі. Міноборони теж мовчить...

Олександр Мусієнко, керівник Центру військово-правових досліджень, вважає подібну ситуацію комунікаційним провалом військово-політичного керівництва України. За його словами, військова розвідка вже повідомляла про чисельність російських військ, можливо, до них приєдналися сили та засоби, що були задіяні в навчаннях «Запад-2021».

Головні питання — чи комунікували з США по каналах обміну розвідувальною інформацією, та чи консолідовано позицію з нашими міжнародними партнерами

«Головні питання — чи комунікували з США по каналах обміну розвідувальною інформацією, та чи консолідовано позицію з нашими міжнародними партнерами», — вважає Мусієнко.

Олег Жданов, колишній співробітник оперативного управління Генштабу ЗСУ (2003-2006 роки), впевнений, що США мають більше розвідувальних даних, тому так себе і поводять. Він вважає, що Вашингтону може бути відомо про прямі перемовини Банкової з Кремлем. «У США є інформація, що Єрмак (голова Офісу президента) веде сепаратні перемовини з Москвою. Саме тому вони намагаються підняти градус. Хочу нагадати, що саме Єрмак від імені України підписував з Дмитром Козаком (заступник голови адміністрації президента РФ) таємні протоколи, створював так звану Консультаційну раду ОРДЛО.

Саме тому представники Держдепу та директор ЦРУ особисто відвідували Москву, аби попередити, що жодних домовленостей з Україною без них не може бути», — вважає Жданов.

У США є інформація, що Єрмак веде сепаратні перемовини з Москвою. Саме тому вони намагаються підняти градус. Хочу нагадати, що саме Єрмак від імені України підписував з Дмитром Козаком таємні протоколи, створював так звану Консультаційну раду ОРДЛО

Нагадаємо, в березні 2020 року на черговому засіданні Тристоронньої контактної групи з мирного врегулювання ситуації на Донбасі сторони вирішили створити спільну платформу з представниками окремих районів Донецької і Луганської областей, які не контролює уряд України. Так званий «протокол Єрмака — Козака» «злили» ЗМІ, що викликало неабияку реакцію в українському суспільстві та політикумі. Частина депутатів зі «Слуги народу» навіть готова була вийти з парламентської фракції. Втім, з часом про скандал забули, а Єрмак набув більшої політичної ваги і впливу. Однак РФ не облишила спроб легалізувати представників ОРДЛО в юридичній площині.

Мігранти на кордоні з ЄС

За словами Жданова, президент РФ Володимир Путін продовжує тиснути на Європу, намагаючись схилити її до своїх умов. Приклад — штучно створена ситуація з мігрантами на білорусько-польському кордоні.

«Руками Лукашенка створено кризу на кордоні ЄС, яка в свою чергу вже викликала ворожнечу між Польщею та Союзом. Арабські мігранти давно називають Ангелу Меркель «мамою» — вона дає прихисток усім, забезпечує матеріальною допомогою, не заставляє працювати. Але Варшава ухвалила закон, за яким висилатиме всіх мігрантів, котрим вдасться прорвати кордон. У такий спосіб РФ намагається посварити ЄС, щоб він пішов на перемовини з РФ на її умовах. Можливо, йтиметься і про «Північний потік–2», — вважає Жданов.

По всіх фронтах

Василь Богдан, ветеран зовнішньої розвідки, генерал-лейтенант, вважає, що заспокійливі заяви з боку вищого військово-політичного керівництва держави зараз не доречні. Оперативна обстановка по трьох напрямках державного кордону складна і продовжує ускладнюватися.

«Ситуація на східному кордоні складна — є дані, що РФ перекидає туди танки, артилерію, спецзасоби. В північному напрямку ситуація погіршується — Олександр Лукашенко ще на 25 років продовжив перебування російських військових баз на території Білорусі. На півдні —Крим вже давно став військовою базою, можна стверджувати, що там є ядерна зброя. Створюється відчуття, що наше керівництво не в повному обсязі володіє ситуацією», — говорить Богдан. Він підкреслює, що розвідувальні органи та Генштаб ЗСУ зараз передусім мають бути націлені на надання суспільству достовірної та перевіреної інформації.

Ситуація на східному кордоні складна — є дані, що РФ перекидає туди танки, артилерію, спецзасоби. В північному напрямку ситуація погіршується — Олександр Лукашенко ще на 25 років продовжив перебування російських військових баз на території Білорусі. На півдні —Крим вже давно став військовою базою, можна стверджувати, що там є ядерна зброя

Відзначимо, ще на початку жовтня Кирило Буданов, начальник Головного управління розвідки МО України, повідомив, що в анексованому Криму вже є тактична ядерна зброя. Крім того, окупаційна влада має намір розмістити на півострові установки зі збагачення урану, виробляти матеріали подвійного призначення і застосовувати технології, пов’язані з ядерною зброєю. Це підтверджує і те, що РФ не допускає на територію півострова жодних міжнародних організацій, зокрема спостерігачів Міжнародної агенції з атомної енергії.

Втім, Гліб Парфьонов, експерт Центру політичних студій «Доктрина», впевнений, що вірогідність загрози Україні через пересування російської військової техніки наразі мінімальна. Техніка з таборів під Воронежем опинилась під Смоленськом. Фактично ці війська більше направлені на Білорусь.

Міграційні та енергетичні кризи не вирішені, а місцеві вибори в деяких ключових штатах програні. Є ризик, що в наступному році демократи втратять більшість в Конгресі та Сенаті. Є вірогідність, що США посилює зовнішню політику заради отримання хоч якихось дивідендів

«На мою думку, дії американців мають декілька варіантів. Перше — показати росіянам, що посилення будь-де вздовж кордонів буде сприйнято в багнети з боку американців. Якщо це так, то Україні краще було б підіграти та отримати військову допомогу. Є ще один варіант — це замилювання очей американським громадянам, аби прикрити інформаційні повістки всередині США. Зараз для адміністрації Байдена настали важкі часи. Міграційні та енергетичні кризи не вирішені, а місцеві вибори в деяких ключових штатах програні. Є ризик, що в наступному році демократи втратять більшість в Конгресі та Сенаті. Є вірогідність, що США посилює зовнішню політику заради отримання хоч якихось дивідендів», — пояснює Парфьонов.

10 листопада очікується зустріч державного секретаря США Ентоні Блінкена з міністром закордонних справ України Дмитром Кулебою. Вже анонсовано, що сторони планують підписати нову Хартію стратегічного партнерства. Ймовірно, після цієї зустрічі хоча б одна зі сторін детальніше прояснить дані розвідки та апатичну реакцію України на них.

Мігранти прориваються силою. Що відбувається на кордоні Білорусі та Польщі (фото)
Право сили. Чим Путін відповість на бойове використання Bayraktar Україною?
Зрада чи прагматична політика? Чому США різко змінили позицію по російському газу