Військовослужбовці Моссаду

Злочини російських солдат про які дізнався світ після звільнення окупованих територій Київської області, не залишили байдужим нікого. Окрім самих росіян, що живуть в інформаційному вакуумі, створеному тамтешнім телебаченням.

На превеликий жаль, треба бути готовим до того, що кадри з Бучі чи Ірпеня повторяться в інших куточках України, де зараз знаходиться російське військово-злочинне угрупування.

Армією це зборисько злочинців та мародерів назвати неможливо — всі існуючі закони, правила та звичаї ведення війни вони не сприймають. У відповідь на жорстокість злочинів користувачі соціальних мереж закликають до помсти та відплати на кшталт операції «Гнів Божий», що свого часу успішно здійснив ізраїльський Моссад. А президент Володимир Зеленський повідомив про Книгу катів України, до якої впишуть всіх, на кого чекає покарання.

Chas News розповідає, чим відомий Моссад та чи є подібні можливості в України.

Таємний корпус

Відомство розвідки і спеціальних завдань — саме таку офіційну назву має ізраїльська спецслужба Моссад. До її завдань входить безпосередньо розвідка, проведення операцій під прикриттям та контртерористична діяльність. Від дати створення в 1949 році до сьогодні спецслужба є найбільш таємничою, професійною та засекреченою спецслужбою світу. Так, до початку 2000-х років навіть не розголошували ім’я її керівника.

Офіційно Моссад є цивільною структурою з штаб-квартирою в Тель-Авіві, її адресу не приховують, але про загальну чисельність співробітників та бюджет не повідомляють

Офіційно Моссад є цивільною структурою з штаб-квартирою в Тель-Авіві, її адресу не приховують, але про загальну чисельність співробітників та бюджет не повідомляють. Спецслужба не підпорядковується жодному з ізраїльських державних органів, а його діяльність не регулюється основними законами держави. За це спецслужбу називають «державою в державі». Як правило, інформація про проведення операцій з’являється вже через багато років після подій.

«Гнів Божий» і київський слід

В інтернеті можна знайти достатньо джерел про успішні спецоперації Моссаду, ми ж коротко розповімо про дві з них — про розплату за злочини проти народу.

У 1960 році агенти Моссаду вислідкували та викрали в Аргентині Адольфа Ейхмана, нацистського військового злочинця, який був одним з організаторів геноциду євреїв під час Другої світової війни. Операцію, що отримала назву «Фінал», очолював особисто директор Моссаду Іссер Харель. Зухвала акція викликала тривалий дипломатичний скандал — влада Аргентини довгий час звинувачувала Тель-Авів у порушенні суверенітету. Тільки на початку 2000-х офіційний Буенос-Айрес вибачився за надання притулку нацистським злочинцям.

Голда Меїр, прем'єр-міністр Ізраїлю

Операцію «Гнів Божий» (також відома як «Байонет») розпочала безпосередньо прем’єр-міністр Ізраїлю Голда Меїр. Колишня киянка, до слова. За легендою, саме Меїр наказала директорові Моссаду Цві Заміру: «Відправляй хлопців!». Це була реакція на теракт на Мюнхенській олімпіаді 1972 року, під час якого вбито 11 членів олімпійської збірної Ізраїлю. Протягом 20 років агенти спецслужби знаходили і ліквідовували терористів організації «Чорний вересень» та членів Організації визволення Палестини (ОВП), що мали причетність до теракту.

Найголовніше завдання зараз — зробити так, щоби російські окупанти вже в себе вдома почали озиратися і боятися за свої чорні справи. У складні часи потрібні важкі рішення, тому природно, що про «український Моссад» можуть не повідомляти

Українська військова розвідка ще задовго до війни провела операцію з викрадення на території іншої держави: йдеться про затримання судді Миколи Чауса в Кишиневі. А вітчизняна корупція давно створила феномен «держави в державі». Але, якщо без жартів, Україна має спеціально підготовані спецформування.

Їхнє найголовніше завдання зараз — зробити так, щоби російські окупанти вже в себе вдома почали озиратися і боятися за свої чорні справи. У складні часи потрібні важкі рішення, тому природно, що про «український Моссад» можуть не повідомляти. Як мінімум це гарантія того, що вічно «занепокоєна» Європа не розпочне дискусії про прояви тероризму на континенті.

Книги і закони

Президент Володимир Зеленський анонсував створення спеціальної Книги катів України. Туди будуть записувати осіб, причетних до розв’язання війни в Україні та злочинів проти українського народу.

«Я ухвалив рішення про створення спеціального механізму правосуддя в Україні для розслідування та судового розгляду кожного злочину окупантів на території нашої держави. Суть цього механізму — спільна робота національних та міжнародних фахівців: слідчих, прокурорів та суддів. Цей механізм допоможе Україні та світу притягнути до конкретної відповідальності осіб, які розв'язали або будь-яким чином брали участь у цій страшній війні проти українського народу та у злочинах проти наших людей», — розповів Зеленський під час свого відеозвернення.

Військовослужбовці Сил спеціальних операцій

Президент додав, що міністерство закордонних справ, Офіс генпрокурора, Нацполіція, СБУ, розвідка та інші структури повинні спрямувати всі зусилля на те, щоб цей механізм запрацював негайно. Жодних деталей ані глава держави, ані його оточення більше не повідомили.

Тому звернемося до Конституції України, яка встановлює, що правосуддя здійснюють виключно суди. Делегування функцій судів, а також привласнення цих функцій іншими органами чи посадовими особами не допускаються. З огляду на Основний закон жодні спеціальні механізми правосуддя, про які говорив Зеленський, наразі неможливі.

Конституція також говорить, що Україна може визнати юрисдикцію Міжнародного кримінального суду (МКС) на умовах, визначених Римським статутом Міжнародного кримінального суду. Саме до МКС систематично звертаються українські посадові особи з проханням фіксувати злочини росії та її армії на окупованих нею територіях.

Тут варто зупинитися на двох речах: саме Римський статут дає право МКС розглядати воєнні злочини, злочини проти людяності та геноциди, а також те, що Україна його досі не ратифікувала. Тому розглядати кримінальні справи про воєнні злочини в Україні МКС не має права.

Минулого тижня генеральний прокурор Ірина Венедіктова повідомила, що Україна не ратифікує Римський статут через відсутність консенсусу в парламенті. Ратифікація Статуту є зобов’язанням України згідно з Угодою про асоціацію з ЄС.

Не тільки «Байрактари». Якою іноземною зброєю воюють українські сили оборони
Крилаті й тактичні: якими ракетами окупанти нищать українців і коли, нарешті, вони вже в них закінчаться