Викрадений у квітні 2021 року в Молдові, екссуддя Микола Чаус знайшовся. Живий і здоровий, хоча лише в одних сатинових трусах. За повідомленнями ЗМІ, його впізнав мешканець одного з сіл Вінницької області та зателефонував до поліції. Далі події розвивалися не менш динамічно, ніж саме викрадення. До будівлі сільради, де знаходився суддя, приїхали співробітники Служби безпеки України та увезли Чауса в невідомому напрямку. Жодної інформації на офіційних сайтах СБУ та обласного управління поліції про цю подію немає.

У свою чергу Національне антикорупційне бюро України на своїй сторінці у Facebook підтвердило затримання колишнього судді Чауса. Детективи НАБУ закликали правоохоронні органи передати його уповноваженим представникам бюро.

Пост НАБУ в Facebook

«Станом на 15:30 правоохоронці, які, за нашою інформацією, затримали підозрюваного екссуддю Дніпровського районного суду міста Києва, на зв'язок із детективами НАБУ не виходили. Закликаємо правоохоронців дотримуватися закону і передати підозрюваного, якого розшукують детективи, уповноваженим представникам Національного бюро», — йдеться в повідомленні.

Згодом журналісти «Української правди» що під будівлею СБУ побачили співробітників НАБУ. Ніби то вони прийшли забирати Чауса. Рівень комунікації між правоохоронними органами вражає.

Невловимий Чаус

За кількістю кримінальних проваджень суддя Микола Чаус може «позмагатися» з багатьма злочинцями. З 2016 року НАБУ веде розслідування за отримання ним хабара в розмірі $150 тис. У травні 2021 року СБУ повідомило про відкриття двох кримінальних проваджень через викрадення Чауса на території Молдови та його незаконного переправлення через державний кордон. Тому для затримання колишнього судді спецпризначенці також мають законні підстави.

17 травня на Telegram-каналі, що ведеться нібито від імені судді-втікача, з’явилося відеозвернення, де він розповідає, що знаходиться в безпеці. Наголошується, що викрадення в Молдові справді було, але в 2016 році, коли його змусили залишитися в Кишиневі. Також Чаус анонсував своє повернення до України вже скоро.

У такому вигляді Чаус повернувся до України

Chas News вже розповідав, що Вищий антикорупційний суд надав ухвалу на проведення слідчих дій в кримінальному провадженні щодо Чауса. В документі згадуються прізвища співробітників служби безпеки президента Петра Порошенка, Головного управління розвідки Міноборони, Державної прикордонної служби та двох адвокатів судді. Всі вони фігурують в матеріалах щодо втечі Чауса з України.

Тому будь-які свідчення щодо цього питання суттєво зашкодять рейтингу Петра Порошенка, який, згідно соціологічних досліджень, стрімко знижується. Минулого тижня генеральний прокурор Молдови Олександр Стояногло заявив про завершення розслідування щодо викрадення Чауса на території республіки. Встановлено, що операцію провели представники спецструктур України. «В основному ми завершили розслідування тут, у Республіці Молдова. Ми надіслали декілька запитів про встановлення в Україні судово-позовного прохання і чекаємо відповідей. Наше завдання — ідентифікувати людей, які приїхали з України та провели відповідні операції тут, у Молдові», — розповідав Стояногло.

Згодом адвокат Чауса Олександр Вишневий повідомив, що українська сторона не реагує на запити з боку представників влади та правоохоронних органів Молдови.

Свідок з Кишинева

Одним словом, з підозрюваного в отриманні хабара Чаус став ключовим свідком спецоперації, що викликала міжнародний резонанс. Як він не переріс в скандал, відомо лише нашим дипломатам. Проте по силуваних протокольних посмішках президентів — Молдови — Маї Санду та Грузії — Саломе Зурабішвілі під час підписання разом з президентом Володимиром Зеленським декларації щодо інтеграції в ЄС можна було зрозуміти про рівень взаєморозуміння. Нагадаємо, Грузія на рік відкликала свого посла в Україні через призначення Михеiла Саакашвілі до Національної ради реформ.

Не варто забувати в про політичну боротьбу між українськими правоохоронними органами зі спеціальним статусом — СБУ та НАБУ. Власне, хто перший отримає доступ до Чауса і розговорить його, той отримає матеріали щодо деталей викрадення, а головне — мотивів і замовників. Для СБУ, якою продовжує керувати далекий від спецслужб, але близький до президента Іван Баканов, це буде блискуча операція. Особливо на фоні прийдешнього реформування відомства.

Окрім того, це черговий репутаційний укол для директора НАБУ Артема Ситника, якого команда Зеленського безрезультатно намагається звільнити вже другий рік.

Чаус перебуває у військовій частині ДПСУ — ЗМІ
Інтерпол зняв з міжнародного розшуку екссуддю Чауса — ЗМІ
У Молдові депутати звинуватили президента у викраденні українського екссудді Чауса. Вона подає на них до суду