джо байден та володимир зеленський

20 лютого 2023 року президент США Джо Байден з неоголошеним візитом приїхав до Києва. Він пройшовся з Володимиром Зеленським по центру столиці, повідомив про новий пакет військової допомоги та запевнив у подальшій підтримці України.

Chas News розповідає, чим запам'яталися попередні візити американських президентів. А також —  скільки разів встиг відвідати українську столицю Джо Байден за минулі роки.

Скільки разів Київ відвідували президенти США

Нинішній візит президента США став шостим в історії українсько-американських відносин.

Першим на початку серпня 1991 року був Джордж Буш-старший. Тоді у своєму виступі перед Верховною Радою він хвалив реформи Горбачова та застерігав українців від «суїцидального націоналізму» та прагнення до «незалежності, щоби замінити далеку тиранію на місцеву деспотію». Цю скандальну промову у США навіть прозвали «Chicken Kyiv speech» (у переносному значенні «боягузлива промова»).

Джордж Буш-старший виступає у Верховній Раді 1 серпня 1991 року

Рекордсменом серед президентів по кількості візитів до України став Білл Клінтон, який завітав до Києва тричі. Вперше — 12 січня1994 року з неофіційним візитом. Тоді він в аеропорту Бориспіль півтори години спілкувався з президентом Леонідом Кравчуком, який у результаті погодився на американські умови ядерного роззброєння України. 14 січня ці домовленості скріпили спільною заявою за підсумками україно-російсько-американських переговорів у Москві.

Спільний брифінг Клінтона та Кравчука у Борисполі 12 січня 1994 року

У травні 1995 року Клінтом вже зустрічався у Києві з новим українським президентом Леонідом Кучмою. Тоді жодних скандальних чи доленосних заяв він не робив. Але відзначився виступом перед студентами університета Шевченка, який завершив словами «Слава Україні!».

Клінтон у Києві у 1995 році

5 червня 2000 року Клінтон відвідав Україну востаннє. Головною темою переговорів стало закриття Чорнобильської АЕС та виділення США $78 млн на будівництво об'єкту «Укриття». Тоді голова Білого дому знову завершив свою промову українською «Слава Україні!» — цього разу на Михайлівській площі.

Клінтон на американський диригент, керівник одеського філармонійного оркестру Хобарт Ерл на Михайлівській площі у Києві, 2000 рік

Наступник Клінтона у президентському кріслі Джордж Буш-молодший відвідав Україну лише раз — навесні 2008 року. Тоді під час зустрічі з президентом Віктором Ющенком вони підписали план дій Україна—США на 2008-2009 роки і дві угоди про економічне та наукове співробітництво. Але найголовніше — Буш підтримав прагнення України та Грузії вступити до НАТО. Проте вже за кілька днів на Бухарестському саміті через небажання Німеччини та Франції псувати стосунки з росією Україні фактично відмовили у приєднанні до «Плану дій щодо набуття членства».

Джордж Буш-молодший та Віктор Ющенко, 2008 рік

Барак Обама за два президентських терміни так і не приїхав до України. Графік Дональда Трампа теж виявився надто завантаженим.

Натомість на початку повномасштабного російського вторгнення до України завітала перша леді Джилл Байден. 8 травня дружину президента помітили в Ужгороді, де вона зустрілася з вимушеними переселенцями та Оленою Зеленською.

Скільки разів та коли відвідував Україну Джо Байден

Не набагато частіше Україну відвідували віцепрезиденти США. У серпні 1994 року до Києва звітав Альберт Гор, у вересні 2008 року — Дік Чейні.

А рекордсменом став саме Джо Байден, коли обіймав посаду віцепрезидента США при Обамі. Тоді він відвідав Україну шість разів: у липні 2009-го, березні, червні й листопаді 2014-го, грудні 2015-го, січні 2017-го.

Під час першого візиту, який відбувся на фоні чергової спроби перезавантаження відносин США та росії, він запевняв, що Вашингтон як і раніше підтримує суверенітет і незалежність України та не визнає поділ світу на зони впливу.

Байден на зустрічі з керівниками парламентських фракцій у Києві у квітні 2014 року

Під час наступних візитів Байден запевняв Україну у продовженні американської підтримки на фоні російської агресії та водночас закликав до рішучої боротьби з корупцією та проведення реформ. «Дуже важливо, щоб ви й надалі зміцнювали всі свої антикорупційні відомства, позбулися тих, хто хоче повернути Україну до кумівства та клептократії», — казав Байден під час свого візиту у січні 2017 року.

Саме Байден став першим американським високопосадовцем після проголошення незалежності України, який виступив у Верховній Раді. Свою історичну промову він виголосив 8 грудня 2015 року.

Тоді Байден закликав українських політиків згуртуватися, заявив, що Україна повинна впоратися з двома викликами — вторгненням Росії та корупцією, закликав виконати зобов'язання за Мінськими угодами і пообіцяв, що США ніколи не визнають анексію Криму.

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.

«Слава Україні»: історія гасла революціонерів, націоналістів та борців за незалежність