Алексей Резников

Олексій Резніков став третім міністром оборони за два з половиною роки президентства Володимира Зеленського, верховного головнокомандувача Збройних сил України. За словами нового очільника оборонного відомства, Зеленський назвав йому головні пріоритети: порядок в оборонних закупівлях, боротьба з корупцією, наповнення рамкової угоди про співпрацю з Великобританією та Сполученими Штатами Америки.

«Він збудував переді мною перелік очікувань та пріоритетів, які він бачить... Коли я його почув, зрозумів, що ця розмова пройшла настільки професійно, і вже не знайшов жодного аргументу, щоб відмовитися», — розповідав у парламентських кулуарах журналістам Резніков.

Резніков має відмінні адміністративно-управлінські навички. В його портфоліо успішно проведені в Києві «Євробачення-2017» та фінал Ліги чемпіонів УЄФА сезону 2017/2018 років (на той час Резніков працював заступником голови Київської міської державної адміністрації).

Олексій Резніков

Але там у нього була команда, орієнтована на результат. Новий міністр чужий для консервативної машини Міноборони, яка всіляко пручається трансформації. Для прикладу, озвучені Резніковим завдання вже брали на себе його попередники — Андрій Загороднюк та Андрій Таран.

До слова, «у спадок» Резнікову залишилися заступники від обох попередників. Логічно, що новий керівник має їх замінити, але до моменту, поки він формує свою команду, доведеться шукати спільну мову і порозуміння. Втім, за словами фахівців, щонайменше, новий міністр розуміє, з якими проблемами йому доведеться зіштовхнутися.

Головні завдання на посаді міністра оборони Резніков перерахував особисто. В числі своїх пріоритетів новий міністр назвав такі:

Синергія дій Міноборони, Генштабу ЗСУ, профільного комітету парламенту і Міністерства стратегічної промисловості

В 2018 році ухвалили закон про національну безпеку України. Цей документ розмежовує сфери контролю і функції у секторі безпеки та оборони. Посади начальника Генштабу та головнокомандувача ЗСУ розділено, а міністр оборони та його заступники стали цивільними особами. Міністерство стратегічної промисловості готує пропозиції щодо державної політики у сфері розвитку оборонно-промислового комплексу. А профільний парламентський комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки забезпечує законодавчу підтримку.

Власне, про цю взаємодію й говорив Резніков. Попередній міністр оборони Таран не знайшов спільної мови з Генштабом та головнокомандувачем, випустивши конфлікт у публічну площину.

А звільнений міністр стратегічної промисловості Олег Уруський провалив роботу відомства.

Взаємодія з міжнародними партнерами, зокрема з НАТО

Тут все просто і зрозуміло — участь у спільних навчаннях, обмін досвідом та розвідувальними даними, впровадження нових стандартів Альянсу в управлінні та забезпеченні ЗСУ.

Зміна підходу до кадрової політики, підвищення якості управління, повний аудит міністерства

Міноборони має провести трансформацію системи командування та управління відповідно до стандартів НАТО. Йдеться про розмежування повноважень між міністерством, командуванням ЗСУ та президентом верховним головнокомандувачем. Відповідний законопроєкт вже готує Міноборони. Крім того, в армії запроваджують принцип ротації займаних посад раз на три роки.

Увага до оборонних закупівель

Закон про оборонні закупівлі ухвалили ще в 2020 році, але його виконання відклали до 2022-го. Документ передбачає створення реєстру виконавців оборонних контрактів, з якими Міноборони безпосередньо укладає договори. Такий реєстр мав підготувати Мінстратегпром, але цього так і не зробили.

Cпекотне літо 2021 року. Які висновки можна зробити з навчань Sea Breeze
Право сили. Чим Путін відповість на бойове використання Bayraktar Україною?
Чистка рядів. Навіщо Зеленський змінив вище керівництво Збройних сил