Мітинг на підтримку Петра Порошенка
УНІАН

17 січня Печерський районний суд Києва намагався призначити Петру Порошенку, народному депутату («Європейська солідарність»), п’ятому президенту України запобіжний захід. Прокуратура наполягала на утриманні під вартою, або внесенні залогу в астрономічну суму 1 млрд грн. Втім, слідчий суддя, провівши шість годин у нарадчій кімнаті, запобіжний захід так і не обрав. Засідання суду перенесли на 19 січня.

Державне бюро розслідувань (ДБР) наприкінці грудня 2021 року повідомило Порошенку про підозру в державній зраді та сприянні діяльності терористичних організацій у рамках справи про злочинну схему постачання вугілля з тимчасово окупованих територій. Проте повістку з викликом на допит вручити не вдалося: політик швидко сів до автомобіля та залишив місце події. Як він згодом пояснив, для участі в «дипломатичному турне», з якого повернувся 17 січня. Літак, на борту котрого перебував Порошенко з оточенням, вранці приземлився в Жулянах. Там Петра Олексійовича вже зустрічали прихильники, яких почали мобілізовувати в соціальних мережах за кілька днів. Поки політик був відсутній в Україні, той-таки Печерський райсуд Києва ухвалив рішення про арешт його майна.

Chas News вже розповідав, що, погодившись на висунення підозри Порошенку, Банкова порушила усталену політичну традицію не переслідувати попередників, чим суттєво додала політику підтримки.

Врешті-решт, оточення Порошенка з повернення в Україну п’ятого президента влаштувало шоу, зустрічаючи його як майбутнього, сьомого, президента.

«Ми на сьогоднішній день починаємо процес об’єднання всіх демократичних опозиційних сил. Це як система розпізнавання «свій —чужий» в армії. Хто об’єднався, хто йде проти Путіна, проти злочинців у «зеленій владі», «кротів», які здають операцію «Вагнера», які нищать українських розвідників, які знущаються над українськими військовими, не піднімаючи їм зарплату. Негідників, які переслідують опозицію, розповсюджують систему вибіркового правосуддя, руйнують систему верховенства права, демократію, ведуть наступ на вільних журналістів, зупиняють наш рух в Європу», — заявив Порошенко перед прихильниками, що зібралися його підтримати.

Хто зі мною?

Втім, з моменту висунення підозри Порошенку пройшов вже майже місяць. Але й досі жодна політична партія чи політик, за винятком соратників по парламентській фракції та партії, не висловилися на його підтримку. В мережі жартують, що навіть Віталій Кличко, міський голова Києва, що довгий час був головою партії Порошенка, раптово захворів на коронавірус, щоби не зустрічати колишнього патрона.

Петро Порошенко та його адвокати Ігор Головань та Ілля Новиков

Після програшу президентських та парламентських виборів в 2019 році команда політтехнологів, що працює з політиком, почала агресивну кампанію з ототожнення Порошенка з національно-патріотичним вибором. Електоральне поле повністю зачистили від невеликих політичних партій, що могли претендувати на цю нішу. З огляду на це можна зрозуміти, наскільки Порошенко готовий до об’єднання.

До слова, заяв підтримки чи стурбованості від офіційного Європейського союзу теж не пролунало. Як би піарники Порошенка не старалися надати ваги його «дипломатичному турне».

Гра на вибування

Після перемоги на виборах Володимира Зеленського до кримінальних проваджень щодо його попередника вже почали звикати. Поки Банкова не пішла на пряму підозру у важких, так званих політичних, статтях Кримінального кодексу — державна зрада, фінансування терористичних організацій.

У рамках цього самого кримінального провадження про підозру вже повідомлено Віктору Медведчуку, народному депутату «Опозиційна платформа — За життя», та Володимиру Демчишину, колишньому міністру енергетики. Про можливості слідства варто зробити висновки хоча б з того, що Медведчук вже майже рік знаходиться під домашнім арештом. А про хід розслідування згадують, лише коли в суді продовжують запобіжний захід. Демчишина ж оголошено в міжнародний розшук.

Мітинг на підтримку Петра Порошенка

Якщо у слідства справді є вагомі докази причетності Порошенка до висунутих обвинувачень, то їх логічніше було б оприлюднити зараз. В іншому випадку перспективи справи виглядають десь на рівні Медведчука. На думку політичних експертів, з якими спілкувався Chas News, сьогодні справа має саме такий вигляд.

Оточення президента Володимира Зеленського отримало привід постійно нагадувати суспільству, що Порошенко, який вважає себе єдиним лідером опозиції, підтримував стосунки з Володимиром Путіним та терористами на Донбасі. А відбувалося це під час важких боїв на сході країни.

Хоч відомо це стало ще у 2021 році з так званих «записів Медведчука», які оприлюднили журналісти Bihus info, але тепер цим займаються правоохоронні органи. Виправдовуватися завжди важче.

«Сенс цієї справи — не посадити, а поступово дискредитувати, показати прихильникам, який їхній лідер цинічний та дволикий. Недарма цю справу вже почали називати «Медведчука — Порошенка». Я думаю, що слідчі органи будуть розтягувати цю справу надовго, за цей час так чи інакше можуть з’явитися ті, хто почне сумніватися», — говорить Володимир Фесенко, голова правління Центру прикладних політичних досліджень «Пента».

Хто кого?

За словами Фесенка, зараз складно прогнозувати, Порошенко чи Зеленський отримає більшу підтримку виборців з огляду на цю справу. Але є загроза, що суспільство ще більше поляризується на цій темі.

«Стратегічної електоральної загрози немає, виборець Порошенка та Зеленського різний, тому говорити про перетікання електорату не можна. Зеленському важливо показати своєму виборцю контрелітарність, невходження до старого політичного істеблішменту. Саме через конфлікт з крупними політиками він це втілює, і поки що це йому вдається», — пояснює Ярослав Божко, голова Центру політичних студій «Доктрина».

Віктор Медведчук

Наступні президентські вибори мають відбутися за два роки, на цей час у чинного та колишнього президентів буде особиста арена для політичних боїв, в інформаційну розкрутку якої не доведеться вкладатись. Адже для ЗМІ завжди буде цікавим перебіг судового процесу про державну зраду. Ймовірно, політичні радники Зеленського саме на це і розраховують: вимотуванням та дискредитацією похитнути рейтинг Порошенка.

«Обидва політика потрібні один одному, їхні табори фактично існують на взаємній ненависті один до одного. При цьому обидва мають високий рівень недовіри у суспільства. Кримінальне провадження проти Порошенка ще більше консолідує ці табори, а підтримку отримає той, хто зможе переконати того виборця, що зараз коливається», — прогнозує Фесенко.

Помилка Порошенка в тому, що він не має політичних союзників всередині країни. А з огляду на те, що до президентських виборів залишилося ще два роки, потенційні кандидати точно будуть зацікавленні в усуненні сильного конкурента, та ще й руками влади.

Навіть якщо кримінальне провадження про державну зраду Порошенка не дійде до судового вироку, колосальні ресурси будуть витрачені, щоби довести виборцям протилежне.

Підозра Порошенку, висунута у 2019-му, могла б підвищити рейтинг Зеленського. Зараз вона повністю знищить його позиції
Хто з вітчизняних політиків стане тигром у рік Тигра?
Вісім ворогів президента. З ким Володимир Зеленський посварився у 2021 році