Петро Порошенко
УНІАН

Петро Порошенко, п'ятий президент України, а зараз чинний народний депутат, врешті отримав підписану підозру. Численні кримінальні провадження проти Порошенка почали відкривати ще 2019 року, але в жодному з них він не фігурував у статусі підозрюваного. Тож зараз у політика своєрідний дебют.

20 грудня Державне бюро розслідувань, що за статусом веде справи проти топчиновників, повідомило, що у взаємодії зі Службою безпеки України та під процесуальним керівництвом Офісу генерального прокурора розслідує кримінальне провадження щодо організації злочинної схеми постачання вугілля. Йдеться про закупівлю вугілля із тимчасово окупованих територій та сприяння терористичним організаціям «ЛНР» та «ДНР» на загальну суму близько 1,5 млрд грн.

Ешелони з вугіллям

У відомстві відзначають, що п'ятий президент України, діючи за попередньою змовою з групою осіб, зокрема з числа представників вищого керівництва Російської Федерації, сприяв діяльності терористичних організацій «ЛНР» та «ДНР». Підозру у державній зраді направили поштою за місцем реєстрації Порошенка.

Санкціями вищевказаних статей передбачено покарання у вигляді позбавлення волі на строк до 15 років з конфіскацією майна або без неї. 17 грудня співробітники ДБР вже намагалися вручити політику підозру, але не встигли — він поїхав на автомобілі з території парламенту.

Цікаво, що підозру підписав Олексій Симоненко, заступник генерального прокурора. Бо генпрокурор Ірина Венедиктова несподівано вирішила піти у відпустку.

Саме прокурор Симоненко курував справу Сергія Стерненка, за заступником Венедиктової закріплено також справи Павла Шеремета і Катерини Гандзюк. Захист Порошенка вже встиг заявити про політичне переслідування і сфабриковану справу. «Як би Зеленський не мріяв позбутися лідера опозиції, Петро Порошенко повернеться після візитів на Фанар до Вселенського патріарха, поїздки до Польщі з зустрічами високого рівня, після новорічно-різдвяних канікул та запланованого після них ще одного закордонного відрядження», — йдеться в заяві партії «Європейська солідарність».

Три весни Зеленського

Передвиборчий лозунг Володимира Зеленського — «Прийде весна — саджати будемо» — так і залишається пустою обіцянкою виборцям. А всі кримінальні провадження виглядають як зведення рахунків з політичними конкурентами.

Борд з передвиборними обіцянками Зеленського

«Як то кажуть — ніколи не починай те, що не знаєш як закінчиться. Оточення президента Володимира Зеленського дуже сильно його підставляє, в тому числі в очах наших міжнародних партнерів. У сталих демократіях вважають дуже поганим тоном переслідувати своїх політичних попередників, особливо через час, що вже минув. Якби там дійсно щось було, то за два з половиною роки можна було б довести справу до кінця, а не зараз — коли валяться рейтинги та росте рівень недовіри», — говорить політтехнолог Денис Богуш.

На його думку, підозра Порошенку покликана відвести увагу суспільства від нагальних проблем з ростом цін, енергетичною кризою, майбутніми відключеннями електроенергії. Крім того, обрано час, коли Верховна Рада пішла на неофіційні зимові канікули, а сам Порошенко знаходиться за кордоном. У такий спосіб можна досягнути більшого емоційного забарвлення, мовляв, політик втікає від відповідальності.

Політичний ва-банк

У травні 2021 року Ірина Венедиктова підписала підозру в державній зраді народним депутатам Віктору Медведчуку і Тарасу Козаку. Слідство досі публічно не надало доказів їхньої причетності до інкримінованих злочинів, а всі санкції було введено за допомогою механізму Ради національної безпеки та оборони.

За словами політтехнолога Сергія Гайдая, на Банковій остаточно вирішили піти шляхом знищення політичних конкурентів. Зараз Зеленський стрімко втрачає рейтинг, тому увагу суспільства від критики вирішили перемкнути на гучну підозру про державну зраду.

Віктор Медведчук

«Давайте згадаємо, що запит у суспільства на відповідальність є — саме за відповідальність влади голосував виборець Зеленського. Цього хотіли і цього чекають. Є факти, що через змову з Медведчуком велася торгівля з окупованими територіями. Якщо слідству вдасться чогось досягти, а підозрювані понесуть відповідальність — Зеленський з того дуже сильно виграє. Крім того, згадайте журналістські розслідування щодо корупції в «Укроборонпромі», записи розмов з тим самим Медведчуком, політичні переслідування Михеїла Саакашвілі», — розповідає виданню Гайдай.

Єдине питання, чому за всіма цими фактами не відкрили кримінальне провадження ще у 2019-му, коли Зеленський лише прийшов до влади? Політолог Ярослав Макітра впевнений, що якби підозру Порошенку винесли два роки тому, це б зміцнило позиції Зеленського.

Зараз же, на думку Макітри, говорити про якісь перспективи не доводиться. Навпаки, може бути зворотний ефект — переслідування укріпить рейтинг Порошенка, виведе на акції протесту його прихильників.

Поки що Зеленський залишається лідером електоральних симпатій. За даними опитування Київського міжнародного інституту соціології, у другому турі виборів за Зеленського готові проголосувати 55,7%, а за Порошенка — 44,3%. Втім, політичні переслідування опонентів за два роки перед наступними виборами все можуть змінити.

Новий гетьман. Навіщо в оточенні Зеленського заговорили про президентську республіку?
Давайте вже після свят. Які закони Верховна Рада не встигла ухвалити у 2021 році, хоча цього дуже хотіли в Офісі президента
День перевороту. Три версії того, чому Володимир Зеленський заявив про спробу повалення влади