22 листопада 1960 року Запорізький автомобілебудівний завод випустив першу партію легендарних «Запорожців». За свою характерну форму в народі вони отримали назву «горбатих». До кінця року світ побачили півтори тисячі машин, а усього за 1960-1994 роки — майже 3,5 млн ЗАЗів різних моделей.

«Запорожець» став першим народним автомобілем. Його цінували за високу прохідність та невибагливість в обслуговуванні. В 1973 році у Запорізькому машинобудівному інституті на базі моделі ЗАЗ-968 навіть створили електромобіль. Наступного року на Всесоюзній виставці науково-технічної творчості молоді він отримав золоту медаль, проте в серійне виробництво машину так і не запустили.

Однак на цьому історія електро-«Запорожців» не зупинилась. Підтвердження тому — розповідь киянина Олексія Маліна, який перетворив свій «горбатий» у справжній електромобіль.    

Дитяча мрія

Олексій ще з дитинства закохався в «горбаті» авто — український «Запорожець» і німецький Volkswagen «Жук». Перший він на власні очі бачив у сусіда, а про другий збирав статті-вирізки з газет та журналів.

«Запорожець» — маленький, класний. Він займає мало місця і дає багато можливостей. Крім того, мені завжди подобались його форми», — пояснює своє захоплення Малін.

Давню мрію Олексій втілив у життя в 2012 році. Тоді він купив собі мотоцикл, на якому пересувався у теплу пору, а на осінь-зиму вирішив придбати авто. Зупинився на «горбатому» ЗАЗ-365А 1967 року випуску.

Запорожець

«Один сезон від'їздив на рідному двигуні, зрозумів, що далі справа не піде, і вирішив заморочитись по повній програмі. А оскільки люблю швидкість, захотів поставити дволітровий «субарик», — розповідає водій.

Він почав дивитися відеоролики про подібні модифікації та спілкуватися з іншими реставраторами «Запорожців». І розумні люди порадили, що спочатку машину треба суттєво зміцнити, бо новий двигун може її запросто розірвати на частини.

За роботу Олексій взявся в 2013 році і розтягнулася вона майже на два з половиною роки. Машину повністю розібрали, кілька разів перероблювали, а потім ще дуже довго фарбували. За цей час в авто вмістили просторовий трубчастий каркас, днище виварили з прямокутної труби, повністю замінили ходову та встановили коробку передач від мікроавтобуса Volkswagen T3. «Вишенькою на торті» став двигун від Subaru Legacy.

Запорожець. Тюнінг

Кузов повністю реставрували, вкрили білою фарбою під перламутр і лаком. В результаті «Запорожець» став схожим на «симпатичну писанку, яка їздила по вулицях та дражнила перехожих».

Всередині авто суттєво змінилося, однак Олексій робив усе, щоби зберегти ззовні автентичний вигляд.

«Машина дуже схожа на оригінал. Такий собі вовк в овечій шкурі. Білий, милий, арки не розширені, двигун вперед не перенесений. Єдине — досвідчене око бачить дуже великі диски на колесах, хоча їх теж пофарбували в білий колір — все під оригінал», — розповідає Малін.

На оновленому «Запорожці» Олексій проїздив зо два роки, а потім різко переорієнтувався на електротранспорт.

Електро-«Запорожець»

Якщо історія з першою модифікацією «Запорожця» розпочалася з покупки мотоцикла, то цього разу свою роль зіграв електровелосипед. Олексій намотав на ньому 10,5 тис. км, на власному досвіді переконавшись у перевагах електротранспорту.

В той же час встановлений на «Запорожець» старий двигун від Subaru потребував багато коштів для ремонту. Тож Малін вирішив його просто замінити на електричний.

Цього разу роботи зайняли лише два місяці. Допомагав Олексію ще один київський ентузіаст Дмитро Липко, який також їздить на «горбатому» електро-«Запорожці», тільки червоного кольору. За порадою товариша в машину встановили двигун від електронавантажувача потужністю 13 кВт та комплект батарей від Chevrolet Volt.

«Батарея стоїть на задньому сидінні. Тобто зараз це двомісна машина. Проте під капотом все чинно-благородно — двигун ззаду», — пояснює Олексій.

Електрокар. Запорожець

Повного заряду вистачає на 80 км влітку та на 60 км взимку, оскільки в холодну пору необхідно додатково вмикати підігрів батареї. Заряджається вона 5-6 годин від розетки — зазвичай в гаражі чи на дачі.

Що ж до швидкості, то, як каже Олексій, «для «горбатого» її максимум обмежений страхом водія». За його словами, якщо не проводити глибокий тюнінг, авто можна розігнати до 150-160 км/год. Сам же він, коли стояв «субарик», досягав не більше 120-125 км/год, бо «швидше просто страшно». З новим двигуном по гарній дорозі зазвичай їздить зі швидкістю 60-70 км/год, максимум — 95 км/год.

Збирач вподобайок

Усього з 2017 року на електротязі Олексій накатав вже 27,5 тис. кілометрів — в осінньо-зимовий період «Запорожець» стає основним транспортним засобом. На дорогах екзотичне авто регулярно «збирає вподобайки». «Горбатий» одразу викликає посмішку у людей. Рот мимоволі починає розширюватися до вух», — жартує Олексій.

Проте цей «Запорожець» не єдиний на вулицях Києва. За спостереженнями Маліна, у столиці нараховується зо дві сотні «горбатих» і серед них є як мінімум ще електромобіль. Більш-менш регулярно виїжджають до сотні «Запорожців». Тож якщо уважно дивитись навсебіч, легендарні ЗАЗи можна відшукати в потоці столичних автомобілів.

Запорожець

Разом з тим Малін зізнається, що регулярні поїздки даються взнаки машині. «Щоденна експлуатація — це жорстко, навіть жорстоко, можна сказати. Ці машини доволі ніжні, тому власники їх здебільшого бережуть. На відміну від мене», — розповідає Олексій.

За його словами, метал вже сильно втомився, хоча ще в 2015 році кузов відновили до заводського стану. Зараз в деяких місцях він вже сильно проржавів, тому в найближчі рік-два його знову доведеться реставрувати.

Проте відмовлятися від поїздок на «горбатому» Олексій не планує. Отже, білий електрововк в овечій шкурі і надалі «збиратиме вподобайки» на дорогах.

Компанія Ford випустила парфум для водіїв із запахом бензину, але купити його неможливо
Авто на бензині у 50 разів популярніші за електрокари — експерти
Звичайна річ. Технології, які змінять наше життя до 2050 року