Ядерна зброя — найбільш руйнівний та смертоносний винахід людства. Парадоксально, але саме ця зброя стає аргументом для стримування світових воєн протягом останніх семи десятиріч. Адже у ядерній війні переможців немає — всі сторони конфлікту зникнуть з лиця Землі, або зазнають масштабних втрат.

Chas News розповідає, які країни мають на озброєнні «ядерку» та який розмір цих смертоносних арсеналів.

Які країни входять до «ядерного клубу»?

У світі існує 195 країн, та ядерною зброєю володіють менше 5% з них. Ці країни неофіційно прийнято називати «ядерним клубом». Туди входять: США, росія, Велика Британія, Франція, КНР, Індія, Пакистан, КНДР та Ізраїль. Щоправда, останній офіційно не підтверджує наявність ядерних боєголовок.

Випробування та використання цієї зброї розпочалось ще в середині минулого століття.   

Першою країною, що здійснила контрольований вибух ядерної бомби, стали США: у липні 1945 провели випробування, а через кілька тижнів скинули ядерні заряди на японські міста Хіросіма та Нагасакі.

Відеозаписи ядерних випробувань 1955 року у США / BBC

СССР здійснила своє перше випробування через 4 роки, у серпні 1949. На Семипалатинському полігоні військові підірвали бомбу потужністю у 22 кілотонни.

У 50-х роках минулого століття до «клубу» приєдналась Великобританія. У 60-х Франція та Китай, у 70-х Індія, на порозі Міленіуму, у 1998 — Пакистан. Останньою країною, що приєдналась до «клубу» стала КНДР. У 2005 році там заявили про створення «ядерки», а через рік провели підземне випробування бомби потужністю 1 кілотонни.

Як працює ядерна зброя?

Принцип дії ядерної зброї  заснований на використанні енергії ядерної реакції, яка вивільняється під час вибуху. Потужність ядерних вибухів оцінюють в еквіваленті до тротилу. Тобто скільки тротилу потрібно підірвати, щоб вивільнити аналогічну кількість енергії. За розрахункову одиницю використовують 1 тис. тонн — кілотонну.

Потужність ракети, що несе ядерний заряд, залежить від боєголовки, якою вона споряджена. Вирізняють боєголовки малої (до 10 кт), середньої (до 100 кт) та великої (до 1 мт) потужності. За всю історію людства проти живої сили використовували заряди максимальною потужністю 38 кт.

До слова, під поняттям ЯЗ маються на увазі не лише боєголовки, а й засоби керування (та сама «валізка з червоною кнопкою») та доставки: так звана ядерна тріада.

Ядерна тріада включає в себе три основні компоненти — можливість запуску ракет з суші (балістичні ракети), повітря (бомбардувальна авіація) та моря (підводні човни і ракетні кораблі).       

Скільки ядерної зброї існує у світі зараз?

За даними Стокгольмського міжнародного інституту досліджень проблем миру (SIPRI), дев'ять держав станом на січень 2023 року мали 12 512 ядерних боєголовок. З них 9576 знаходились на військових складах для потенційного використання. Минулого року ці показники становили відповідно 12 710 та 9 490 одиниць.

Приблизно 3844 боєголовки розгорнуті на ракетах чи літаках. При цьому майже 2000, більшість з яких належать США чи росії, перебувають у стані підвищеної бойової готовності.

За оцінкою SIPRI, ядерні арсенали США та росії залишалися стабільними протягом 2022 року. При цьому крім готових до використання кожна з держав має більше тисячі знятих з військової служби боєголовок, які поступово демонтують.

Натомість до значного нарощування своїх ядерних запасів приступив Китай. Кількість ядерних боєголовок у країні за рік зросла з 350 до 410 і продовжує збільшуватися. В SIPRI припускають, що до кінця десятиліття КНР може щонайменше зрівнятися за кількістю міжконтинентальних балістичних ракет з США та рф.

Кількість ядерних боєголовок по країнам (дані SIPRI)

  • США — 5 244 (з них готові до використання 3708)
  • росія — 5 889 (з них готові до використання 4489)
  • Велика Британія — 225 (225)
  • Франція — 290 (290)
  • Китай — 410  (410)
  • Індія — 164  (164)
  • Пакистан — 170 (170)
  • КНДР — 30 
  • Ізраїль — 90

Які країни відмовились від ядерної зброї?

В першу чергу варто згадати про Україну. Адже наша країна одна з перших у світі відмовилась від використання цієї зброї. Це трапилось у 1992 році після підписання Лісабонського протоколу, який передбачав передачу зброї росії, яка стала наступницею СССР. Варто зазначити, що після розпаду Радянського Союзу Україна була третьою країною у світі за ядерним арсеналом. Також цю угоду підписали Білорусь і Казахстан.

Від свого невеликого арсеналу (6 ядерних зарядів) у 90-х відмовилась ПАР.

Втім, створити ядерну зброю зараз може кожна країна з більш-менш стабільною економікою. Технічних складностей у цьому майже не існує. Ще у 1960 році це довела Ліверморська національна лабораторія.

Розповсюдження смертоносної зброї контролюється Договором про нерозповсюдження ядерної зброї. Його підписали майже всі країни світу. Але це не дуже допомагає, адже Індія, Пакистан та КНДР розвивають свої програми поза Договором, через що потрапляють під різноманітні санкції.   

Яка зона ураження від ядерної зброї?

Врятуватись від ядерного вибуху можливо, але це дуже важко. Наслідки ядерного удару залежать від низки факторів: потужності боєголовки, висоти, на якій активовано заряд, та характеру місцевості.

Ядерний вибух завдає шкоди в декілька етапів — це безпосередньо сам вибух, вибухова хвиля, радіаційне забруднення та подальші радіоактивні опади.

зона ураження від ядерної зброї

Єдина можливість вберегтися від ядерного удару — перебувати в укритті в бомбосховищі. Причому це має бути саме бомбосховище, а не підвал чи підземний паркінг.

Тому у випадку повітряної тривоги потрібно обов’язково вирушити в укриття і чекати на повідомлення військових, що вже можна його покидати.

Чи буде росія атакувати Україну ядерною зброєю?

Точно не знає ніхто. Але експерти висловлюють різні думки. Наприклад, Якоб Хеденског, аналітик Стокгольмського центру східноєвропейських досліджень Шведського інституту міжнародних справ ексклюзивно для Chas News розповів, за яких умов росія може завдати ядерного удару у війні з Україною.

Експерт зазначив, що ядерна зброя є скоріше «політичною». Застосування стратегічного ядерного озброєння означає миттєву відповідь та кінець світу.

Щодо тактичного ядерного озброєння, то у росії є доктрина для конфлікту з НАТО, яка зветься «ескалація для деескалації». Вона передбачає використання такої зброї на полі бою чи деінде у якості демонстрації, щоб налякати іншу сторону та змусити її відступити.

«Є побоювання, що якщо путін відчує загнаним себе у кут і що його стратегія в Україні провалилася, то він може використати тактичну ядерну зброю для того, щоб змінити правила гри, вийти з глухого кута чи уникнути поразки. Але для цього має значно погіршитися ситуація з війною в Україні — або ж навпаки, в росії», — підсумував Хеденског.

Також Фредерік Бенджамін «Бен» Ходжес — відставний генерал армії Сполучених Штатів, який виконував обов'язки командуючого армії США у Європі, розповів Chas News, що загроза ядерної атаки існує, але вона невелика.

«Я не вважаю це дуже ймовірним, бо не вірю, що путін божевільний. Скоріше, він злий і брутальний.

Для росії єдиний сенс використання ядерної зброї в Європі — тиск на згуртованість Заходу. Але Захід не стоятиме осторонь. Люди, які стоять за путіним, знають, що вони втратять свої життя разом з ним», — зазначив він.

Хіросіма, атолл Еніветок, Хрестище: ядерні вибухи в Україні та світі
Чи можна збити ракету з ядерним зарядом. І що буде у такому випадку?
Як діяти під час ядерного вибуху: детальна інструкція від РНБО