зеленський коломойський

Президент України Володимир Зеленський, що оголосив минулого року хрестовий похід проти олігархів, розпочав 2022 рік зі скандалу.

4 січня главу держави помітили в одному готелі з олігархом Ігорем Коломойським. Йдеться про Radisson Blu Resort Bukovel на гірськолижному курорті Буковель в Івано-Франківській області. Зеленський офіційно підтвердив свій візит до Буковелю, але про олігарха не згадав. За його словами, він дозволив собі «короткий зимовий відпочинок», щоб проїхатися автошляхами «Великого будівництва». 

Зі свого боку Коломойський, в коментарі виданню «Українська правда», запевнив, що «не чув, не бачив, і не планує» зустрічі з Зеленським. І взагалі він вже залишив Буковель та виїхав до Дніпра.

Бізнесмена вважають одним зі спонсорів президентської кампанії Зеленського. Президент досі користується особистою охороною від структур, пов’язаних з олігархом, а телеканали, що входять до «Групи 1+1 Медіа», надають інформаційну підтримку.

Востаннє прізвища Зеленського та Коломойського згадували разом у жовтні минулого року, коли з Pandora Papers стало відомо про офшорний скандал на $40 млн.

Ймовірно, вже найближчим часом ми дізнаємося, чи справді була зустріч президента з олігархом, та про що там домовлялися. Серед тем, які могли  обговорюватися, — підтримка у війні з іншим олігархом Рінатом Ахметовим, настрої «коломойської» групи народних депутатів, інформаційна підтримка.  

Політична спільнота вважає, що жодної зустрічі не сталося, Коломойський вже залишав Буковель, коли туди приїхав Зеленський. А інформацію про своє перебування бізнесмен міг «злити» сам, щоб поспостерігати за реакцією влади та її виправданнями. У травні 2022 року має запрацювати закон про олігархів, тому подібні «збіги» в одному готелі будуть виключені.   

Нагадаємо, з березня 2021 року Коломойський знаходиться під санкціями уряду США. Там його підозрюють у корупційних схемах і спробах підірвати демократичні процеси та інституції в Україні. Зеленський впровадження санкцій оцінив схвально.   

Сhas News зібрав думки політологів щодо відносин Зеленського і Коломойського.

Петро Олещук, політолог, доцент КНУ ім. Тараса Шевченка

— Тема зв’язків Зеленського і Коломойського, м’яко кажучи, не нова. Вона була основною в опонентів Зеленського перед виборами — тоді це якогось особливого ефекту не дало. І зараз вона глобально ні на що не вплине. Зрозуміло, що опоненти Зеленського цю тему обговорюватимуть. Але, як показує практика, такі теми живуть не дуже довго.

Я вважаю, що в контексті саме деолігархізації суспільство чекатиме бодай якихось конкретних кроків — якщо не проти всіх олігархів, то хоча б проти когось. Але щоб ці кроки були конкретні і дошкульні. І я думаю, що Зеленський може вступати в альянси з одними олігархами заради протистояння іншим. І якщо саме таким чином це буде сприйматися у суспільстві, то жодних загроз немає.

Чим Коломойський відрізняється від своїх олігархічних «колег»,  він не претендує на якийсь серйозний статус. Він майстер публічного тролінгу, провокацій. Він міг влаштувати зустріч із Зеленським, аби показати конкурентам свою значимість: «Дивіться, у мене все схоплено».

Щодо закордону, то я вважаю, що вони звертатимуть увагу не стільки на контакти між Зеленським і Коломойським, а на те, до яких конкретних дій вдасться українська влада стосовно конкретних підприємств.

Тому, відверто кажучи, ця історія взагалі ні на що не вплине. Всі зараз чекають повернення Петра Порошенка і розвитку ситуації щодо його можливого арешту. Думаю, через тиждень-півтора все це буде повністю витіснене історією з Порошенком.

Євген Магда, директор Інституту світової політики

— Я думаю, що предметної зустрічі у Коломойського із Зеленським не було. Коломойський надто показово поїхав з готелю. Але сам факт виглядає доволі кумедно з інших причин. Всім відомо, що в українського президента є резиденція Гута в Івано-Франківській області. Проте президент чомусь їде до фешенебельного готелю. Це, звісно, його право, але якщо він там відпочивав за власні кошти, сам оплачував і відпочинок своєї охорони. Зважаючи на це, хочеться побачити декларацію Зеленського із суттєвими змінами майнового стану.

У цій зустрічі був найбільше зацікавлений Коломойський, оскільки він на сьогодні «невиїзний». Меж України він не залишає, бо Сполучені Штати достатньо чітко продемонстрували, що вони готові його затримувати в разі першої-ліпшої можливості.

Я не думаю, що у Зеленського і Коломойського є проблеми з комунікацією, вони могли б зустрітися в якомусь іншому місці. І ми розуміємо, що в Україні відбувається підміна понять, і деолігархізація має включати геть інші дії, ніж ті, які прописані в законі. Але, я думаю, Коломойський сам до певної міри спровокував цей хайп, щоб постійно бути в тренді.

Очевидно, що після цієї зустрічі буде реакція Заходу, якісь наслідки.  Звісно, що не варто очікувати заяви Держдепу, що, мовляв, «ми щось змінимо в наданні допомоги Україні через те, що Зеленський, вірогідно, зустрівся з Коломойським». Однак шкода, що Зеленський не прораховує очевидних і зрозумілих речей. І він створює проблеми для України там, де їх бути не повинно. Адже США й інші країни НАТО обізнані у зв’язках між цими двома і зроблять певні висновки.

Юрій Лісничий, директор ГО «Інститут аналізу та прогнозування»

— Зеленський п’ять років до президентства був сконцентрований на співробітництві з телеканалом Коломойського і зараз залишається. То яка вже йому різниця, де він оселився і з ким? Мені здається, факт їхнього поселення в готелі ні на що не вплине — і так всі знають, хто кому друг.

Українцям немає абсолютно ніякого діла до того, хто де з ким сидів у Буковелі, як мені здається. Тим паче, Буковель на 90% належить Коломойському. Президент приїхав до нього поговорити  ну, так буває. Хоча, звісно, ми не знаємо, чи взагалі вони зустрічалися і спілкувалися .

Українцям зараз більш важливий олів’є і цікаві події у Казахстані. Якщо під черевом у Росії відкривається такий фронт, і вона кине туди всю увагу, то які будуть дії Зеленського на Донбасі? Ось ще цікавіше питання.

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини та публікує дивовижні історії. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.

Вісім ворогів президента. З ким Володимир Зеленський посварився у 2021 році