Гучні обіцянки та плани на майбутнє, що звучали цими вихідними у Трускавці, де «Слуга народу» проводила виїзне засідання, потьмяніли на ранок понеділка.

Головною інформаційною темою дня стали матеріали Pandora Papers. Йдеться про розслідування, проведене Міжнародним консорціумом журналістів-розслідувачів (ICIJ), що викриває офшорні активи 35 колишніх і чинних світових лідерів. З нього стало відомо про можливе отримання Володимиром Зеленським $40 млн від олігарха Ігоря Коломойського. Ні Офіс президента, ні Зеленський досі не прокоментували ситуацію. Схоже, що й не планують це робити. Тому розвиток скандалу в подальшому залежить від можливостей та бажання опозиції. Петро Порошенко, який намагається стати одноосібним лідером опозиції, вже мав свій офшорний скандал. Тоді про Panama Papers говорили всюди, але й так само швидко забули. Правоохоронні та фіскальні органи лише розвели руками — не мають можливостей і повноважень щось розслідувати.

Чинний генеральний прокурор Ірина Венедиктова на випередження вже встигла назвати розслідування Pandora Papers — чистою спекуляцією.

Chas News розпитав у політичних аналітиків, яким чином скандал позначиться на рейтингу Зеленського, та як цей рейтинг рятуватимуть.   

Олексій Голобуцький, політтехнолог Агентства з моделювання ситуацій:  

Олексій Голобуцький

— Представники влади будуть поводитися стандартно для таких ситуацій — переводити стрілки на інших. Потрібні експерти понесуть по ефірах тези, що це нормально, в сучасному світі та бізнесі багато хто цим займається. Мовляв, подивіться, хто там ще, за компанію, фігурує в розслідуванні. Не обійдеться без згадок про попереднього президента. В таких випадках в інформаційному полі створюється так званий білий шум, щоб «розмити» ситуацію, перемкнути увагу на щось інше.

Але потенційно це дуже небезпечно для нашої влади. Відзначу, що розслідування вийшли в західній пресі, в країнах, де влада сильно залежна від суспільної думки. Для нас це означатиме лише одне — Зеленський з дивакуватого президента, який бореться проти корупції та олігархів, стає тим самим, проти чого він бореться.

Президента Зеленського в очах його виборців погубить ставлення до сумнівних способів заробітку

Складно прогнозувати, як це все відобразиться на його електораті. Адже ті, хто його не любили, продовжуватимуть робити це і далі. Виборець Зеленського може не звернути на це увагу: то щось дуже далеке, незрозуміле та давнє. Знову ж таки, всі пригадають «панамські справи» Порошенка.

Я вже давно казав, що президента Зеленського в очах його виборців погубить ставлення до сумнівних способів заробітку. Тобто коли простий виборець дізнається, що статки президента суттєво більші, ніж його прихильники собі уявляли.   

Ігор Попов, експерт Українського інституту майбутнього:
Ігор Попов

— Очевидно, опоненти Зеленського будуть використовувати історію з офшорами для просування меседжа «Він такий же, як усі, а не новий політик». У відповідь команда Зеленського вже доводить, що це була звична для бізнесу практика, і що після обрання на посаду президента він не займався бізнесом і не використовував офшорні компанії для якихось корупційних дій. Цей скандал, мабуть, матиме мінімальний електоральний ефект. Виборці Зеленського більше реагуватимуть на кампанію проти олігархів чи на карантинні заходи. А найбільшою загрозою для рейтингу стане опалювальний сезон, зростання тарифів та ризики відключення електроенергії. Найстрашніший «чорний лебідь» — це аварійне відключення електроживлення у лікарнях із ковідними хворими на штучній вентиляції легень. 

Цей скандал, мабуть, матиме мінімальний електоральний ефект

В історії з «Пандорою» цікавий і інший аспект. Більшість офшорних і корупційних коштів заховані у прямих юрисдикціях Великобританії і США або ж прозорі для спецслужб відповідних країн. І насправді питання арешту, конфіскації і повернення таких коштів — це лише питання геополітичних рішень у рамках чергового раунду Great Game.

Олексій Кошель, голова Комітету виборців України:
Олексій Кошель

— Я не бачу великих загроз особисто для Зеленського та його оточення. Політтехнологічними та інформаційними засобами дуже складно донести до виборця, що ж сталося і чому це не добре. Переважна їх більшість просто не розбереться у цих всіх офшорах. Ми вже почули заяву генерального прокурора Венедиктової, що нічого сенсаційного не відбулося, а всі матеріали відомі з розслідування по «Приватбанку». «Вагнергейт», який більш зрозумілий широкому загалу, наслідків для рейтингу Зеленського та його політсили не мав. Не думаю, що з «Пандорою» щось зміниться.

Я не бачу великих загроз особисто для Зеленського та його оточення

Але ситуація набагато складніша та загрозливіша для України, а не особисто для Зеленського. Нагадаю, не так давно президент Естонії Керситі Кальюлайд публічно заявила, що не рекомендує бізнесу вкладати в Україну. Торгувати — будь ласка, але жодних інвестицій. Сьогодні ми опинилися на перших шпальтах авторитетних світових і європейських ЗМІ з офшорним скандалом за участю представників влади. Після всього цього говорити про інвестиційну привабливість та чудові умови для бізнесу не доведеться довгий час.