Вечір неділі — непоганий час для гучних скандалів. Так вирішили у Міжнародному консорціумі журналістів-розслідувачів (ICIJ) та 3 жовтня виклали Pandora Papers — матеріали, що викривають багатьох відомих політиків і бізнесменів по усьому світу.

Щодо України вони частково підтвердили схему переказування коштів від структур Ігоря Коломойського до офшорних фірм Володимира Зеленського та його соратників.

Сhas News розповідає, кого торкнулися розслідування в інших країнах.

Що таке Pandora Papers

Проєкт Pandora Papers (у нас його іноді перекладають як «Архів Пандори») це результат роботи понад 600 журналістів-розслідувачів з 150 ЗМІ з 117 країн світу. Вони рік досліджували 11,9 млн офшорних документів (3 Тб даних), які отримали від анонімних джерел. А де офшори — там часто-густо корупція й брудні гроші.

Лишенько, про що ви? Я не знаю, що таке офшори

Офшор — це зазвичай країна або ж її частина з особливими умовами ведення бізнесу для іноземних компаній.

Чому офшорні зони такі привабливі? Відповідь проста. На їхній території діє низька ставка податку на прибуток. Або ж податків взагалі немає.  

Ще один приємний момент — законодавство деяких офшорних країн дозволяє не розкривати фінансову звітність та дані про кінцевих бенефіціарів підприємства.

Чому компанії тікають у офшорні зони?

Причин декілька, але принято визначати три основні: бажання приховати імя справжнього власника бізнесу, втеча від можливих рейдерів, і, звісно ж, бажання скоротити податкові витрати

Серед учасників ICIJ — такі всесвітньо відомі ЗМІ, як ABC (Австралія), Indian Express (Індія), The Guardian, ВВС (Великобританія), The Washington Post (США), Le Monde (Франція). Від України розслідування щодо справ Коломойського та Зеленського провели журналісти «Слідства.Інфо».

Україна

Згідно з документами, у 2012 році «кварталівці» зареєстрували понад десяток фірм на Британських Віргінських островах, у Белізі та на Кіпрі. В серці цієї мережі перебувала фірма Maltex Multicapital Corp. Її в рівних частках поділили між фірмами Володимира Зеленського, братів Сергія та Бориса Шефірів та ще одного «кварталівця» — сценариста та режисера продуктів студії Андрія Яковлєва.

Володимир Зеленський

Номінальним власником центру мережі виступала компанія Davegra Limited. На той час її власником був нинішній очільник СБУ Іван Баканов. Стверджується, що фірма Баканова виступила номінальним власником Maltex Multicapital, щоб приховати реальних — Зеленського та його партнерів.

Як з’ясували журналісти, $40 млн формально сплатили як внесок до статутного капіталу.

Офшорні компанії, які, ймовірно, перераховували кошти «кварталівцям», підозрюють у відмиванні мільярдів з «Приватбанку», співвласником якого раніше був Коломойський.

Росія

У Pandora Papers фігурують багато осіб з оточення президента РФ Володимира Путіна, його родичі та студентські знайомі, які володіють офшорами.

Зокрема, близька знайома Путіна Світлана Кривоногих володіє офшором на Британських Віргінських островах і квартирою біля моря в Монако вартістю €3,6 млн.

Володимир Путін

Костянтин Ернст, гендиректор «Первого канала», — бенефіціар офшору на Британських Віргінських островах. За даними розслідувачів, у 2014 році компанія Ернста стала співвласником 39 кінотеатрів у різних районах Москви, викуплених у мерії заради реконструкції. Припускається, що лот організували «під конкретного великого покупця».

Як власників офшорів згадують глав державних компаній «Транснефть» і «Ростех» та деяких депутатів Державної Думи.

Азербайджан

За даними журналістів, завдяки офшорним схемам за участі 84 компаній родина президента Азербайджана Ільхама Алієва отримала нерухомість в Лондоні на $694 млн.

Ільхам Алієв

Це розкішні пентхауси, комерційні офісні приміщення та навіть стара таверна в центрі британської столиці.

Казахстан

Асель Курманбаєву, «Міс Казахстан-1999», називають неофіційною дружиною першого президента країни Нурсултана Назарбаєва.

Асель Курманбаєва

Згідно з документами Pandora Papers, вона тримала $30 млн і пакет акцій офшорних компаній з Британських Віргінських островів.

Великобританія

Злив даних викрив, що колишній прем'єр-міністр Тоні Блер при купівлі офісної нерухомості не сплатив понад $400 тис. податків.

Тоні Блер

Також родина Блера витратила більше 30 млн фунтів стерлінгів на 38 житлових об'єктів.

Чехія

Чинний прем'єр-міністр Чехії Андрей Бабіш в 2009 році створив компанію на Британських Віргінських островах, стверджують розслідувачі Pandora Papers. Вона таємно позичила €15 млн іншим підставним компаніям, якими він володів у США і Монако.

Андрей Бабіш

Зрештою за ці кошти прем’єр придбав замок на Лазурному березі у Франції, котрий сім'я політика використовувала як літню резиденцію. Походження тих €15 млн незрозуміле, експерти з фінансових злочинів охарактеризували цю схему як «хрестоматійний приклад відмивання грошей».

Цього тижня у Чехії відбуваються парламентські вибори. Бабіш сподівається на переобрання. Його партія виступає проти корупції і використання офшорів.

Сербія

Сініші Малі, колишньому меру Белграда, ще у 2015 році закидали володіння 24 квартирами в елітному житловому комплексі на чорноморському узбережжі Болгарії вартістю $6,1 млн.

Сініш Малі

Він заперечував це і заявляв, що віддасть ключі від квартир, якщо журналісти нададуть докази. Зараз можна ключі віддавати — підтвердження знайшли. Щоправда, з тих пір Малі через офшори продав кілька квартир.

Пакистан

Імран Хан став прем'єр-міністром Пакистану у 2018 році на тлі скандалу, що вибухнув через публікацію «Панамського досьє». Тоді він обіцяв виборцям «новий Пакистан».

Імран Хан

Зараз журналісти надали докази, що найближче оточення Хана перевело в офшори мільйони доларів.

Кенія

Дані Pandora Papers вказують, що сім'я президента Кенії Ухуру Кеньятти десятиліттями володіла мережею офшорних компаній.

Ухуру Кеньятта

Одна з них має будинок в центрі Лондона, інші — інвестиційні портфелі на десятки мільйонів доларів. Статок родини Кеньяти оцінюють в пів мільярда доларів при середній річній зарплаті в країні у $8 тис.

Йорданія

Король Йорданії Абдалла II з 2003 по 2017 рік таємно витратив понад $100 млн на елітну нерухомість.

Абдалла II

За даними Pandora Papers, вона знаходиться в Малібу, Вашингтоні, Лондоні і Аскоті, стверджують журналісти.

Зірковий бонус

У матеріалах Pandora Papers згадують також зірок спорту та шоу-бізнесу. Зокрема, з офшорними активами пов’язують співачку Шакіру і супермодель Клаудію Шиффер.

Shakira

А Пеп Гвардіола, екстренер «Барселони», а нині — команди «Манчестер Сіті», як стверджують, зберігав свою зарплату в андоррському банку і не заплатив з неї податки в Іспанії.