Колаж: Марія Ємельянова

Львів'янин Петро Старокадомський вже 11 років працює у Медичному центрі Університету Техасу — займається імунологією і входить в число редакторів авторитетного наукового журналу Frontiers. А паралельно з академічними дослідженнями популяризує (або «демістифікує» — як висловлюється він сам) науку в соцмережах і консультує кілька комерційних компаній, одна з яких — український «Фармак».

Ми поговорили зі Старокадомським про різницю між американською та українською освітою, біохакерів, нову професію — програміста генетичного коду і її перспективи, про віруси і кроликів і пошук «таблетки для безсмертя». Одним словом, про всі ті речі, які пересічному обивателю цікаво обговорити зі вченим.

— Коли люди хочуть отримати професію, яку цінують за межами України, зазвичай вибирають IT. Чому ти вирішив стати біологом?

— Мій батько викладав математику на біологічному факультеті Львівського державного університету, і часто брав мене з собою на роботу. Я проводив час у біологічних лабораторіях, чекаючи на кінець пар. У мене з дитинства був повний доступ до мікроскопів та розтятих жаб. У шостому класі мене прийняли до Львівської Малої академії наук, участь в роботі якої дозволяла школярам працювати у лабораторіях. Ми розводили дрозофіл, дивилися на рідкий азот, виступали на конференціях, одним словом — було весело і цікаво. Так я і вирішив, що біологія — це мій шлях.

Американський університет — це більше ніж аудиторії для студентів: це велика екосистема фундаментальних і прикладних розробок — до 75% світових інновацій

У 1999-му я закінчив Львівський держуніверситет і переїхав до Києва, потрапив до Інституту молекулярної біології і генетики НАНУ, де і захистився в 2006 році. Втім, українська частина кар'єри виявилася лише підготовкою до серйозної науки. Незабаром після захисту за постдок-програмою мене взяли в Інститут Вейцмана в Ізраїлі. Там я пропрацював два роки, і фактично на весь цей час знову став аспірантом, вивчаючи експериментальну біологію. Вперше в житті отримав необмежений доступ до реактивів і технологій. Успіхи в Ізраїлі дозволили мені отримати наступний контракт в Університеті Техасу, де я працюю вже 11 років.

— У чому принципова різниця між українською і американською академічною освітою?

— В українській науці говорити про гроші вважають мало не поганим тоном. А ось в Америці вчать, що суспільство готове купувати наукові послуги, але вченому потрібно створити витребуваний продукт. Це можна робити по-різному: отримувати гранти і займатися академічними дослідженнями, заснувати стартап і залучити венчурний капітал, консультувати промислові компанії. Якщо ваш кращий продукт не продається — це привід серйозно задуматися: чи тим я займаюся?

Петро Старокадомський / Dallas Telegraf

Простий приклад: типова мрія молодого американського біолога — створити стартап з виробництва нових ліків. Щороку виникає безліч таких підприємств; 90% з них не проживе і року... Але кожен університет створює бізнес-інкубатори, які допомагають молодим вченим прописати стратегію розвитку, виділяє їм невелике фінансування в $ 0,2-1 млн (цих грошей вистачить на рік-два роботи для невеликої лабораторії). У результаті частина молодих вчених створять свою легенду, інші розоряться і підживлять сили переможців. Крім самих дослідників, бізнес-інкубатори живлять величезну екосистему: це і фахівці зі стратегії, і патентознавці; команди з реклами та маркетингу, венчурні капіталісти... Така широка присутність досвідчених фахівців допомагає стартаперам не провалити продажі або не віддати за безцінь свій винахід хижим фондам.

В Америці вчать, що суспільство готове купувати наукові послуги, але вченому потрібно створити витребуваний продукт

Одним словом, американський університет — це більше ніж аудиторії для студентів: це велика екосистема фундаментальних і прикладних розробок — до 75% світових інновацій.

— Ти оптимістично стверджуєш, що можна займатися і наукою, і прикладними дослідженнями, які приносять гроші. Але, як ми бачимо по торішній Нобелівській премії з хімії, за відкриття CRISPR-Cas9 наукове визнання отримали одні, а гроші за використання технології — інші... (Що це за дивна абревіатура і чому це важливо для світової науки, читайте тут)

— Будь-яке відкриття, включаючи CRISPR, народилося з комбінації сотень публікацій і конференцій. Непросто вибрати двох-трьох переможців. Тому Нобелівська премія завжди була лотереєю, за це ми її і любимо! Та й те, що вчені-першовідкривачі в фінансових питаннях програють бізнесменам — не дивно. Академічна наука — це живі люди зі своїми амбіціями і цілями, і для когось визнання цінніше, ніж частка в комерціалізації.

Біотех-стартапи: що чекає їх в майбутньому

— Пандемія викликала шалене зростання біотех-стартапів. Прибутки тієї ж Moderna у порівнянні з 2019-м злетіли в десятки разів. Білл Гейтс скуповує молоді біотехкомпанії. Як ти думаєш, чи стане професія молекулярного біолога настільки ж популярною серед молодих людей, як зараз фах програміста?

— Зараз для молекулярної біології — епоха нового розквіту. Завдяки пандемії розпочалося масове застосування мРНК- і аденовірусних вакцин. Це допоможе швидко вийти на ринок багатьом іншим РНК- і вірусним терапіям, які сотнями сьогодні проходять клінічні випробування. Ці технології використають для лікування рідкісних хвороб, онкологічних і нейродегенеративних захворювань, вад серцево-судинної системи і метаболічних порушень.

РНК-ліки будуть відрізнятися між собою не хімічним складом, а генетичним кодом, записаним всередині

Попри всю різноманітність показань, РНК-ліки будуть відрізнятися між собою не хімічним складом, а генетичним кодом, записаним всередині. Тобто це один з перших цифрових препаратів, коли лікування кодується генетичною мовою і реалізується молекулярними механізмами пацієнта за принципом plug-and-play.

Розробок в цій області багато, більше десяти РНК-препаратів уже схвалені FDA у минулі роки, але був необхідний сильний PR-поштовх — і пандемія дала його.

Цифрові технології завжди виграють у часі завдяки швидкості обміну інформацією, простоті копіювання і зберігання даних. Виправляти генетичний код у пацієнтів за один візит — це кінцева мета генної терапії. Тому в біології та медицині недалекого майбутнього роль програміста буде витребувана. Тільки замість кремнієвих комп'ютерів вони будуть перепрограмовувати помилки ДНК-коду пацієнтів.

— Скільки, на твою думку, проіснує «бульбашка» інтересу до біотехнологій, надута панікою пандемії?

— Важко сказати, чи це «бульбашка». Дійсно, в минулому році фінансування біотеху і фарми надулося на паніці, однак ця «бульбашка» створила для себе величезний ринок і почуває себе чудово. Думаю, вкладені в біотех інвестиції швидко підхоплять, почнеться бурхливе технологічне зростання — сотні клінічних випробувань щороку, багато успіхів і багато невдач.

Як на мене, незабаром виникне інша проблема. Головна перевага РНК- препаратів у тому, що на їх створення треба дуже мало часу: два-три тижні. Ти просто прораховуєш на комп'ютері, який білок необхідно ввести в організм для лікування тієї чи іншої хвороби, друкуєш, умовно кажучи, на принтері фрагмент мРНК і упаковуєш його в ліпідну оболонку. Все. Будь-який стартап за рік може створити кілька десятків молекул-кандидатів.

У минулому році фінансування біотех і фарми надулося на паніці, однак ця «бульбашка» створила для себе величезний ринок і почуває себе чудово

Але їх потрібно перевірити у клінічних дослідженнях, пройти всі три стадії випробувань. Це тривалий і дорогий процес, розрахований на роки і оптимізований під класичні методи пошуку ліків. Де взяти ресурси для дослідження величезної кількості нових препаратів? Після виходу з кризи пандемії COVID-19 норми регуляторів можуть переглянути, щоби намацати нову точку рівноваги.

Поява генної терапії мала побічний ефект — рух біохакерів, які досліджують свій геном, потім підбирають якісь персоніфіковані БАДи. Як ти до цього ставишся?

— Мені дуже подобається історія про те, як в 1977 році в Лос-Анджелесі стався блекаут. Сигналізації не працювали, і користуючись цим, бідне темношкіре населення пограбувало магазини, в тому числі і музичні салони. Отримавши доступ до дорогої апаратури, наступного дня з'явилися тисячі нових диджеїв. Так музиканти-самоучки створили хіп-хоп.

Петро Старокадомський / Dallas Telegraf

З біохакерами приблизно теж так. Самі по собі їхні «дослідження» безглузді — хоча б тому, що вони перевіряють все лише на собі, а в науці результат необхідно підтвердити випробуваннями на тисячах пацієнтів. Але те, що непрофесіонали купують дороге обладнання, щось роблять з ним у себе в гаражах, потім про це розповідають іншим людям — це чудово! Вони добре проводять час і популяризують науку. Завдяки цьому молоді люди вирішують стати професійними вченими!

COVID-19: нова хвиля

В Україні починається третя хвиля COVID-19. Вірус став більш контагіозним і при цьому більш агресивним. Хоча всі прогнозували, що еволюція SARS-CoV-2 може піти двома шляхами: або він стане більш агресивним, але менш контагіозним; або більш контагіозним, але менш агресивним. Грубо кажучи, перетвориться в звичайну ГРВІ. До речі, частина антивакцинаторів мотивує відмову від вакцин саме тим, що в найближчі рік-два «корона» перетвориться на звичайну застуду. Чому ця схема не працює в реальності?

— А чому вона повинна працювати? Це лише модель, побудована на спостереженнях за деякими патогенами. Є чудова книга Джареда Даймонда «Зброя, мікроби і сталь. Витоки нерівностей між народами». Він у ній описує, як в Австралії кролики заразилися завезеним із Європи міксоматозом і майже всі загинули. Але ті, що залишилися, почали еволюціонувати і стали менш чутливими до цього вірусу. У той же час сам вірус став менш летальним.

Але це незакінчений приклад «гонки озброєнь», яка досі відбувається між вірусом міксоматозу і кроликами. Просто все заплуталося, і далі не виходить малювати красиву закономірність. Міксоматоз локально повертається в більш заразних формах, а кролики відрізняються за чутливістю до вірусу.

Як жива істота SARS-CoV2 намагається стати більш заразним і менш помітним для імунної системи, але можливостей для мутацій у нього не так-то і багато. Варто чи ні чекати «легкого» вірусу — на це питання доведеної відповіді не існує. Однак можна точно сказати, що вакцини захищають від важких наслідків COVID-лотереї, і я не бачу проблем вакцинуватися щороку, як роблять щеплення від грипу. Зрештою, той же грип існує десятки тисяч років, але періодично з'являються вкрай агресивні і заразні варіанти.

Відмова носити маску під час пандемії — такий же ідіотизм, як відмова надягати протигаз під час хімічної атаки

Що стосується антивакцинаторів, то я свого часу активно з ними дискутував, ще до COVID-19, коли це не було трендом. Відмова носити маску під час пандемії — такий же ідіотизм, як відмова надягати протигаз під час хімічної атаки. Невпевненість в якості вакцин — феноменальний інфантилізм, що ґрунтується на неправильному розумінні засад нашого суспільства як екосистеми. З відкритої інформації ми бачимо, що в ковідних госпіталях мінімум вакцинованих.

Але врешті-решт я зрозумів, що для суспільства притаманний якийсь відсоток людей, які завжди «проти». Їхні аргументи слабо перевіряються, ваші ж докази вони не сприймають як заангажовані. Я з цим змирився.

— Чому вакцину проти COVID-19 виявилося створити простіше, ніж ліки, які б запобігали розмноженню вірусу або занадто агресивній відповіді імунної системи на власний організм — цитокіновому шторму?

— У світі взагалі дуже мало ліків з прямою антивірусною активністю. Однак у випадку з COVID-19 десятки клінічних випробувань вже показали обнадійливі результати.

SARS-CoV2 намагається стати більш заразним і менш помітним для імунної системи, але можливостей для мутацій у нього не так-то і багато

Що стосується гіперчутливості імунної системи, яка може запустити цитокіновий шторм, то організму здається, що небезпека там, де її насправді немає. Схожі дисбаланси в імунній системі лежать в основі багатьох захворювань: вовчака, ревматоїдного артриту, псоріазу... Незважаючи на поширеність, ми все ще погано розуміємо молекулярні механізми цього явища. Стандартна лінія першого захисту — кортикостероїди — рубильник, який вимикає імунітет повністю. Але це палиця з двома кінцями: побічні ефекти не дозволяють довго їх використовувати. Тому з цитокіновим штормом дуже складно боротися.

Генна терапія: віддалене майбутнє

— Декілька місяців назад вся Україна збирала $2 млн дитині на препарат, одноразове введення якого здатне вилікувати спинально-м'язову атрофію, хворобу, яка ще не так давно була невиліковною. Чому препарати для генної терапії коштують шалених грошей? Чи можна очікувати, що через 10-20 років вони стануть доступними будь-якій людині?

— Почнемо з того, що наразі методами генної терапії ми вміємо лікувати лише кілька рідкісних хвороб. Генна терапія заснована на тому, що якщо нам відомий ген, «поламка» в якому викликає захворювання, ми можемо цей ген «полагодити». Основна ж частина хвороб викликана не конкретною мутацією, а порушеннями в комунікації між великим числом генів. Ми ще не зовсім все це розуміємо. Та й не завжди навіть поодинокі поламки виходить «полагодити» — потрібно пам'ятати, що перша спроба генної терапії в 90-і закінчилася трагічно: пацієнт помер через системне запалення, викликане потраплянням в його організм вірусного вектора. Тому зараз генна терапія, як правило, спрямована на очі і центральну нервову систему — органи, де ймовірність розвитку запалення нижча.

Петро Старокадомський / Dallas Telegraf

У теорії, собівартість генної терапії при масовому виробництві повинна значно впасти. Так само, як за останні 20 років впала вартість досліджень геному. Якщо в 90-і дослідження геному коштували близько $100 млн, то зараз $200-300, і студент тепер може замовити його для своєї дипломної роботи.

Питання в тому, що коли фармацевтична компанія створює новий препарат для генної терапії, виникає дилема. Раніше людина, щоб жити зі своєю хворобою, повинна була кожен день пити таблетки, і компанія заробляла на цьому певні гроші. Якщо замість довічного прийому таблеток людина отримує одну ін'єкцію, її ціна повинна покривати потенційний збиток фармкомпанії.

Якщо замість довічного прийому таблеток людина отримує одну ін'єкцію, її ціна повинна покривати потенційний збиток фармкомпанії

Для США і Європи, на які, власне, і працюють великі фармконцерни, — це не проблема: страховка покриває витрати. Але ж Європа і США — це не весь світ. Для решти світу доступ до інноваційних препаратів — величезна проблема, яка поки не вирішена. В Україні потрібно створювати державні або комерційні фонди для того, щоб у майбутньому таке лікування надавали безкоштовно кожному, хто його потребує.

— Останнє питання. Мрія всіх наукових фантастів — безсмертя. Зараз над дослідженням процесів старіння працює багато вчених. Чи реально в доступному для огляду майбутньому розкрити механізми старіння і домогтися, щоб людина взагалі не старіла? Або хоча б уповільнити цей процес?

— Тут можлива як проста, так і складна відповідь. Проста — так, роботи з дослідження процесів старіння йдуть постійно. Це і дослідження теломерів хромосом, і вивчення мітохондрій, накопичення сенесцентних клітин, і зменшення популяції Т-клітин. Ми шукаємо закономірності в генах, порівнюючи тисячі геномів на потужних комп'ютерах. Рано чи пізно ці дослідження певною мірою наблизять нас до розуміння того, чому ми старіємо, і запропонують спектр препаратів для поліпшення якості життя.

Складна відповідь, вона ж питання: яка наша кінцева мета? Нас влаштує існування у вигляді «голови професора Доуеля» — з ясною свідомістю, але без тіла? Чи ми хочемо, щоб наше тіло взагалі не зношувалося? Але такого у принципі не буває! А, може, ми хочемо навчитися замінювати зношені частини тіла на нові, як міняємо в машині запчастини? Це цілком реально, і для окремих органів такі технології з'являться незабаром вже в клініці. Чи наша мрія — навчитися переносити свідомість у свій клон і так до нескінченності? Проблема старіння — це мільйон різних питань, на кожне з яких може бути мільйон відповідей.

Яка наша кінцева мета? Нас влаштує існування у вигляді «голови професора Доуля» — з ясною свідомістю, але без тіла? Чи ми хочемо, щоб наше тіло взагалі не зношувалося?

Людство зараз закінчує перехід від тривалості життя в 30-40 років до 80-90 років. Ми вже сприймаємо це як банальність, але ми лише друге-третє покоління людей, яке перестало боятися померти через пневмонію або правець. При цьому разюче підвищення тривалості життя забезпечено поліпшенням гігієни, вакцинами та антибіотиками — не таблетками від старості!

Інше питання, що збільшення тривалості життя вивело в топ онкологічні та серцеві хвороби. Ми знайшли підхід до них — «вгору» потягнулися нейродегенеративні захворювання. Кожен крок у цих перегонах викликає появу раніше погано вивчених захворювань, і кожна перемога — початок нових проблем!

Якщо ми хочемо вже зараз максимально відсунути старіння — секрет усім відомий! Не пий, не кури, не витрачай грошей більше, ніж заробляєш, тренуйся, скороти споживання калорій і живи закоханим... Це все нудні поради, але в них закладений глибокий сенс гармонійного догляду за своєю біологічною машиною!

Вакцини перетворюють на єдинорогів. Скільки в цьому році заробили фармкомпанії на щепленнях проти COVID-19?
Чужими коліться і свої робити не баріться. Чи є перспективи у вітчизняного виробництва вакцин?