15-річну дівчину із Кривого Рогу поліція підозрює у створенні «групи смерті» в Telegram на 500 людей
Нацполіція

Поліція каже, що викрила діяльність «групи смерті» в Telegram. Її нібито створила 15-річна мешканка Кривого Рогу. Поліція Дніпропетровської області стверджує, що адміністраторка групи збиралася накласти на себе руки та спонукала до цього інших.

Поліцейські вважають, що Telegram-канал діяв із 21 лютого. Спочатку в чаті перебувало близько 500 осіб. Коли адміністратор почав давати завдання учасникам завдавати собі тілесні ушкодження, в ньому залишилося 13 осіб.

Вони нібито надсилали фото поранень, після чого отримували наступні інструкції. Таких завдань могло бути більше п’яти в день.

«3 березня слідчі спільно з прокуратурою провели санкціонований судом обшук за місцем мешкання 15-річної мешканки Кривого Рогу, яка надавала завдання учасникам каналу та була його адміністратором. Під час обшуку, у неї вилучили мобільні телефони, планшет та ноутбук», — пише пресслужба поліції.

Поліцейські вважають, що 4 березня дівчина планувала покінчити життя самогубством.

Слідчі розпочали кримінальне провадження за ст. 120 Кримінального кодексу України (доведення до самогубства).

Під час досудового слідства поліцейські перевіряють свідчення дівчини та встановлюють особу куратора й інших організаторів групи.

Схожі випадки й підозра, що «групи смерті» — «міська легенда»

У ліцеї у Боярці під Києвом 16 лютого дві семикласниці в ліцеї отруїлися препаратом «Дротаверин». Одна дівчинка загинула, інша — госпіталізована.

Пізніше прокуратура Київської області повідомила, що дві учениці «побачили в одній із соцмереж відео із закликом випити 40 таблеток медичного препарату і вирішили спробувати», що в результаті і привело до трагедії.

На сайті прокуратури пишуть, що відомство почало процесуальне керівництво у кримінальному провадженні за фактом доведення до самогубства неповнолітніх.

Наступного ж дня після інциденту в Умані в школі дві восьмикласниці наковталися пігулок та потрапили до лікарні.

У Сумах 28 лютого двоє 16-річних дівчат отруїлися таблетками, після чого самі викликали швидку допомогу.

Подібні випадки сталися і у ЄС, Chas News повідомляв, що в Італії 10-річна користувачка TikTok загинула від небезпечної «гри у відключку». 

Мер Києва Віталій Кличко підігрів суспільні настрої. Мер вважає, що «хвиля самогубств» прокотилася Києвом та деякими містами України. Він звернувся до батьків з проханням бути уважнішими до дітей та слідкувати, щоб вони не стали учасниками груп у соцмережах, де на них психологічно тиснуть та змушують завдавати собі шкоди. Політик закликав батьків формувати довірчі відносини в родинах.

Уповноважений з прав дитини в Україні Микола Кeлеба не відстає від тренду часу. Він підтримав заборону в Україні соцмереж, в яких немає контролю за шкідливим для дітей контентом, зокрема TikTok. 

Між тим аналітик Chas News Олександра Ясна вважає, що існування «груп смерті» і «кураторів» у соцмережах типу TikTok доволі сумнівне. Для прикладу, чутка про групу «Синій кит» Вконтакті була фейком. Батькам насправді важко визнати, що діти-підлітки віддаляються від них, бо старші не налагодили з ними контакт і не змогли їх захистити.

В ТіkТоk насправді існують «групи смерті»? Чому їх ніколи не бачили дорослі?