2 січня 2023 року — яке сьогодні свято та які пам’ятні події сталися цього дня

Яке свято 2 січня

2 січня у більшості кантонів Швейцарії офіційно відзначається День Бертольда (Berchtoldstag). Свято, за однією з популярних версій, засноване на честь герцога Бертольда V Церінгена. У 1191 році він заснував місто Берн — сучасну столицю Швейцарії.

На Гаїті 2 січня відзначають День предків — у пам'ять про усіх полеглих борців за незалежність країни.

Також, у США з 2012 року щорічно 2 січня неофіційно святкують День наукової фантастики. Цю дату обрали на честь одного із класиків фантастики Айзека Азімова (збірник оповідань «Я, робот», цикл творів «Фундація»). Він народився саме 2 січня у 1920 році.

Яке релігійне свято 2 січня

2 січня православні церкви в Україні вшановують пам'ять священномученника Ігнатія Богоносця Антійохійського. Він був учнем апостола Івана Богослова та єпископом Антіохії.

Святого стратили у 107 році за часів правління імператора Траяна, коли він відмовився принести жертву язичницьким богам. Ігнатія віддали на поталу диким звірам. Вони роздерли його тіло, проте залишили серце недоторканим.

День ангела 2 січня

Сьогодні день ангела (іменинники) святкують Георгій, Гнат, Данило, Іван, Юрій. 

Які історичні події стались 2 січня

1492 — іспанські війська на чолі з королем Фернандом V Арагонським і королевою Ізабеллою Кастильською увійшли в Гранаду, яка капітулювала після восьми місяців облоги. З її падінням завершилася Реконкіста.

1839 французький художник та хімік Луї Дагер провів перше фотографування Місяця.

1843 — у Дрездені відбулася перша постановка опери Ріхарда Вагнера «Летючий голландець».

1882 — американський промисловець Джон Девісон Рокфеллер створив трест Standard Oil — одне з найбільших монополістичних об’єднань в історії США.

1905 — японські війська у ході війни з росією захопили стратегічно важливу військову базу Порт-Артур.

1959 — СРСР запустив у бік Місяця першу космічну ракету з автоматичною міжпланетною станцією «Луна 1»уперше було досягнуто другої космічної швидкості, необхідної для міжпланетних польотів.

1992 — Еквадор, Ефіопія, Лаос, Панама та Греція визнали незалежність України.

Хто народився 2 січня

1821 — Платон Симиренко, український цукрозаводчик, меценат.

1920 — Айзек Азимов, американський біохімік, письменник у жанрі наукової фантастики (збірник оповідань «Я, робот», цикл творів «Фундація»).

1942 — Євген Рудаков, український футболіст, воротар київського «Динамо», віце-чемпіон Європи (1972), володар Кубка кубків УЕФА (1975).

1964  Арсен Аваков, народний депутат Верховної Ради VII і VIII скликань, голова МВС (2014-2021 роки).

1965 Борис Тодуров, лікар-кардіохірург; провів першу в Україні операцію з пересадки серця (2001).

1975 Олександр Шовковський, український футболіст-воротар («Динамо» Київ).

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.

Зимові сеанси. Добірка найкращих фільмів для новорічно-різдвяних свят