30 січня 2023 року — яке сьогодні свято та які пам’ятні події сталися цього дня

Яке свято 30 січня

30 січня в Індії відзначають День мучеників — в пам'ять про загиблих борців за незалежність країни. Саме в цей день у 1948 році застрелили Магатму Ганді, одного з головних ідеологів національно-визвольного руху в Індії.

Також сьогодні в Азербайджані святкують День митника, а в Іспанії — Шкільний день ненасильства й миру (також в пам'ять про Магатму Ганді, як ідеологу руху ненасильства у боротьбі за незалежність Індії).

А ще сьогодні — день народження української версії Вікіпедії. Нагадаємо, її адміністратор Антон Процюк розповідав Chas News, як працює онлайн-енциклопедія та як її робота змінилася під час війни.

Яке релігійне свято 30 січня

30 січня православні за юліанським календарем вшановують пам'ять Антонія Великого — засновник християнського відлюдницького чернецтва. 

Він народився у 251 році у єгипетському місті комі у заможній родині. Після смерті батьків Антоній роздав усі свої статки нужденним та оселився у пустелі. Згодом він перейшов на гору на східному березі Нілу, де прожив у самотності 20 років.

За переказами, під час цього усамітнення Антоній, що багато разів був спокушений дияволом, наклав на себе ще більш суворі обітниці, навіть з людьми, що приходили до нього розмовляв через вузький отвір, пророблений в стіні, щоб нічим не переривати свого посту. За переказами, коли Антоній вже не витримував духовних страждань, йому з'явився Ісус Христос, який повідомив, що Він був поруч весь час.

Після 305 року Антоній перериває своє усамітнення, щоб на численні прохання організувати чернече життя пустельників, які селилися поруч з ним і наслідували його у підніжжі гори, де знаходилась його печера. Сам Антоній не жив серед ченців, а лише інколи сходив до них з гори.

Антоній помер 356 року в своїй печері на горі, проживши 105 років.

День ангела 30 січня

Іменини (День ангела) сьогодні святкують Антон (Антоній), Антоніна, Віктор, Георгій, Іван, Павло, Феодосій.

Які історичні події стались 30 січня

1648 — підписано Мюнстерский договір, за яким Іспанія визнала незалежність Нідерландів. Як складова частина Вестфальського миру, цей договір завершив Тридцятилітню і Вісімдесятирічну війни

1667 — у селі Андрусово під Смоленськом Московське царство і Річ Посполитою уклали перемир'я, яке закріпило поділ Гетьманщини. За його умовами, під владою царя залишалась Лівобережна Україна, Стародубщина, а також Смоленськ. Запоріжжя мало перебувати під спільними польсько-московським контролем.

1801 — Імператор Павло I оприлюднив маніфест про включення грузинського князівства Картлі-Кахеті до складу російської імперії.

1933 — президент Німеччини Пауль фон Гінденбург призначив лідера Націонал-соціалістичної робітничої партії Адольфа Гітлера главою уряду.

1948 — у Делі індуїстський фанатик Натурам Годзе, розлючений толерантним ставленням Ганді до мусульман, застрелив Магатму Ганді.

1972 — у місті Лондондеррі (Північна Ірландія) британські солдати застрелили 13-х і поранили 17-х беззбройних католиків, що брали участь у мирній демонстрації проти британської політики переслідування ірландських націоналістів. «Кривава неділя» викликала масштабні заворушення.

1992 — Україна стала членом Ради з безпеки і співробітництва в Європі (ОБСЄ).

1995 — 42 чоловіка загинуло і не менше 300 було поранено в місті Алжир у результаті вибуху бомби, закладеної поблизу столичного поліцейського управління. Організаторами терористичної акції стали члени підпільного угрупування Ісламська армія порятунку.

 2004 — створено першу статтю української Вікіпедії — «Атом».

Хто народився 30 січня

1834 — Володимир Антонович, український історик, археолог, етнограф, археограф.

1882 — Франклін Делано Рузвельт, президент США (1933-45 рр.), єдиний, хто чотири рази обирався на цю посаду.

1923 — Леонід Гайдай, російський кінорежисер («Операція «И», «Кавказька полонянка», «Діамантова рука»). 

1930 — Всеволод Нестайко, український письменник («Тореадори з Васюківки», «Пригоди Робінзона Кукурузо», «Таємниця трьох невідомих»).

1938 — Іслам Карімов, президент Узбекистану (1990-2016 рр).

1974 — Крістіан Бейл, британський актор («Американський психопат», «Афера по-американськи», «Темний лицар»), лауреат премії «Оскар» («Боєць», 2011).

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити

Передбачення про Україну: чому пророцтвам Нострадамуса, Ванги та мольфарів не варто вірити