31 жовтня 2022 року — яке сьогодні свято та які пам’ятні події сталися цього дня

Яке свято 31 жовтня

Щорічно ввечері 31 жовтня, напередодні дня Усіх святих за Григоріанським календарем, у світі святкують Хеловін. Детальніше про історію, прикмети та традиції свята можна прочитати за посиланням.

Також 31 жовтня у світі відзначають Міжнародний день міст, започаткований у 2013 році за ініціативи Генасамблеї ООН. Загальна тема свята — «Краще місто, краще життя». Крім того, кожного року обирається додаткова тема, покликана привернути увагу до проблем та успіхів урбанізації, та місто, де відбуваються офіційні заходи. У 2022 році це Шанхай у Китаї та тема «Від локального до глобального».

Протестанти по усьому світу 31 жовтня відзначаються День реформації. Саме в цей день у 1517 році Мартін Лютер прибив свої 95 тез до дверей церкви у Віттенберзі, що вважається початком реформації. На офіційному рівні свято закріплене у частині федеральних земель Німеччини, а також у Словенії та Чилі.

Яке релігійне свято 31 жовтня

31 жовтня православні вшановують пам'ять євангеліста Луки — автора однієї з чотирьох книг Євангелія, а також книги Діянь святих апостолів.

Лука був одним з 70 учнів Христа, так званого «другого кола апостолів». Спочатку він супроводжував у місіонерський місіях апостола Павла, а після його страти, проповідував у Греції, Лівії та Єгипті. Загинув євангеліст мученицькою смертю у віці 84 років — за браком хреста його повісили на оливковому дереві.

Апостол Лука вважається першим іконописцем та першим істориком християнської віри.

Хто святкує іменини 31 жовтня

День ангела (іменини) сьогодні, 31 жовтня, святкують: Гаврило, Давид, Йосип, Лука, Мартін, Злата та Юліан.

Які історичні події відбулись 31 жовтня

475 — Флавій Ромул Август (більш відомий як Ромул Августул) проголошений римським імператором. Він став останнім імператором Західної Римської імперії.

1517 — монах ордену августинців, професор філософії і теології університету Віттенберга Мартін Лютер обнародував текст з 95-а тезами про індульгенцію, в котрих виступив проти пов'язаних з нею фінансових зловживань. Вони дуже швидко поширилися по всій Німеччині, що, фактично, стало початком протестантської Реформації.

1956 — французькі та британські військові розпочали операцію «Мушкетер», спробу повернути контроль над Суецьким каналом, яка призвела до Суецької кризи.

1961 — тіло Йосипа Сталіна винесли із мавзолею і перезаховане біля кремлівської стіни на Красній площі у Москві.

1984 — у Делі загинула прем'єр-міністр Індії Індіра Ганді. Її застрелили власні охоронці, які виявили таємними прибічниками сикхських сепаратистів

2011 — згідно з розрахунками Фонду народонаселення ООН, на Землі народився семимільярдний житель — ним постановили вважати дівчинку Даніцу Мей Камачо, яка народилась в Манілі (Філіппіни).

2015 — над Синайським півостровом вибухнув російський авіалайнер Airbus A321 компанії «Когалимавіа». Всі 217 пасажирів і 7 членів екіпажу загинули. Згодом з'ясувалося, що вибухівку у літак підклали терористи ІДІЛ.

Хто народився 31 жовтня

1632 — Ян Вермеєр, нідерландський живописець

1853 — Микола Кибальчич, український винахідник, революціонер-народоволець, учасник успішного замаху на російського царя Олександра II.

1887 — Чан Кайши, китайський політик, керівник Гоміньдану (1927-49 рр.), президент Китайської Республіки (1927-49 рр.) та очільник Тайваню (1949-75 рр.).  

1961 — Пітер Джексон, новозеландський кінорежисер, сценарист і продюсер (трилогії «Володар перснів» та «Хоббіт»).

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.

Нове кіно. Пʼять головних прем’єр листопада