3400 грн: суд призначив ексголові правління «Укрексімбанку» штраф за напад на журналістів «Схем»

У середу, 14 вересня, суд у справі нападу на журналістів «Схем» визнав винуватими ексголову правління «Укрексімбанку» Євгена Мецгера, ексдиректора департаменту банківської безпеки банку Ігоря Тельбізова і ексначальника управління внутрішньої безпеки банку Олега Осіпова і призначив кожному штраф.

Таке рішення ухвалив Голосіїївський райсуд Києва, повідомляє «Радіо Свобода» із зали суду.

Євгена Мецгера визнали винуватим за ч.1 та ч.3 статті 171 Кримінального кодексу («Незаконне вилучення зібраних журналістом матеріалів і технічних засобів, перешкоджання роботі журналіста, вчиненого службовою особою з використанням свого службового становища»). Він отримав штраф у розмірі 3400 грн без позбавлення права займати певні посади.

Ігора Тельбізова колишнього директор департаменту банківської безпеки «Укрексімбанку» та Олега Осіпова, колишнього начальника управління внутрішньої безпеки установи звинуватили за ч.1 та ч.2 статті 171 та ч.1 статті 126 («Побої та мордування»). Їм суд призначив штраф по 1700 грн кожному.

У коментарі виданню «Радіо Свобода» Мецгер так прокоментував вирок: «Рішення є рішення, суд є суд. Приймаємо, як є. Можу погоджуватися, можу не погоджуватись. Я поспілкуюся зі своїми адвокатами, почитаємо рішення, почитаємо всі аргументи і будемо приймати рішення подавати чи не подавати (апеляцію — Прим. Ред.)».

Напад на журналістів «Схем»

4 жовтня 2021 року «Схеми» повідомили про напад у державному «Укрексімбанку» під час запису інтерв’ю із головою правління Євгеном Мецгером.

Мецгеру не сподобалось одне із запитань журналіста-розслідувача Кирила Овсяного, після чого він наказав охороні «забрати камери» та «дістати із них касети». Журналіст зміг записати те, що відбувалось, на аудіо.

Представники редакції, які прибули на місце події, викликали поліцію та написали заяву про перешкоджання журналістській діяльності. 

Тоді державний «Укрексімбанк» звинуватив журналістів «Схем» у спробі протиправно заволодіти інформацією з обмеженим доступом і додав, що планує звернутися до правоохоронців.

Згодом двох співробітників «Укрексімбанку», які напали на журналістів, поновили на посадах, але зрештою їх потім звільнили. Сам Мецгер звільнився за власним бажанням.

Слідство кваліфікувало дії Мецгера за статтею 171 Кримінального кодексу («Незаконне вилучення зібраних журналістом матеріалів і технічних засобів, перешкоджання роботі журналіста, вчиненого службовою особою з використанням свого службового становища»).

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.

Четверта влада: фільми про роботу журналістів