9 травня. Чи зміниться в регіонах комендантська година та що радить місцева влада (оновлено)
Віталій Кличко

Українська влада та військове командування давно попереджає громадян, що 9 травня російські війська здатні здійснити нові провокації або активізувати обстріли міст.

А спецслужби країн-партнерів навіть застерігають, що у символічну для володимира путіна дату він може оголосити повноцінну війну.

Тому через загрозу День перемоги над нацизмом в Україні цього року проходитиме в нових умовах. Chas News зібрав рекомендації, чого чекати 9 травня, від керівників міст та регіонів держави.

Київ

Змінювати тривалість комендантської години в Києві на 8 та 9 травня не планують. Вона, як завжди, буде тривати з 22:00 по 5:00.

При цьому столична влада не планує проводити масові заходи через воєнний стан. У місті посилять патрулі та охорону.

Івано-Франківськ

В Івано-Франківській громаді скасували всі публічні заходи 7-9 травня. Мер Руслан Марцінків закликав містян перебувати вдома, не скупчуватися у публічних місцях, або виїхати за межі міста.

Він також попросив не нехтувати повідомленнями про повітряні тривоги, адже ворог надалі хоче бити ракетами.

Запоріжжя

У Запоріжжі з 19:00 8 травня до 5:00 10 травня буде довга комендантська година. Тобто 9 травня увесь день не можна буде виходити на вулицю.

В.о. мера повідомив, що дотримання комендантської години контролюватимуть правоохоронці, військовослужбовці та бійці підрозділів територіальної оборони.

Львівщина

Голова Львівської ОВА Максим Козицький заявив, що масових подій 7-9 травня в області не планують. Комендантська година як тривала, так і триватиме: з 23:00 до 06:00.

Служби працюватимуть в посиленому режимі, людей закликали бути обережними.

Харків

Мера Харкова Ігор Терехов закликав містян не ходити до Меморіалу слави 9 травня. Росіяни можуть готувати провокації та й по пам'ятнику вже не раз завдавали ударів. 

«До Меморіалу ми обов'язково сходимо усі разом після перемоги, обов'язково віддамо шану тим людям, які відстояли Україну у тій далекій війні проти фашистських окупантів, і зараз — проти російських», — додав він.

Дніпро 

Геннадій Корбан, керівник Центру тероборони Дніпра, підкреслив, що 8 та 9 травня жодних демонстрацій чи політичних заходів у місті не буде. При бажанні люди можуть самі покласти квіти до «Вічного вогню» та вшанувати пам’ять полеглих у Другу світову.

Полтавщина

Оновлення від 19:25. 

Дмитро Лунін, голова Полтавської ОВА, повідомив, що 7, 8 та 9 травня комендантська година триватиме з 21:00 до 07:00. Офіційних заходів у ці дні не буде, але доступ до пам'ятників та меморіалів не закриватимуть.

Влада області нагадує, що ворог може спеціально використати День пам’яті та примирення для обстрілів і провокацій.

Одеса та Одеська область

Оновлення від 21:50.

На території Одеси та Одеської області з 22:00 8 травня по 5:00 10 травня діятиме комендантська година. Це означає, що людям заборонено пребувати на вулицях та в інших громадських місцях без спеціально виданих перепусток і посвідчень.

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.

Зеленський запрошував німецького канцлера Шольца відвідати Київ 9 травня