95-річчя — в траурі. Королева Єлизавета у свій день народження вперше звернулась до нації після смерті чоловіка
Getty Images

У середу, 21 квітня 2021 року, королеві Великобританії Єлизаветі II виповнилось 95 років.

Вперше її день народження проходить без офіційних урочистостей. Адже 9 квітня у віці 99 років помер її чоловік — принц Філіп. У суботу, 17 квітня, його поховали.

Королівська родина тримає траур за герцогом Единбурзьким, а королева проводить свій день народження у Віндзорському замку, де живе з початку епідемії коронавірусу, пише ВВС.

Лише найближчі родичі прийшли сьогодні до монарха, щоби привітати її.

Також цього року порушили традицію, за якою Букінгемський палац в день народження королеви публікує офіційне фото монарха. Втім, Єлизавету не фотографували й рік тому. Через карантинні обмеження до неї не пустили фотографа. Тоді оприлюднили одну з дитячих світлин королеви.

Тепер вирішили не робити навіть цього на знак жалоби за принцем Філіпом.

У свій день народження Єлизавета перервала мовчання після смерті принца і оприлюднила звернення до британців.

«З нагоди свого 95-го дня народження я отримала багато добрих побажань, за які дуже вдячна. У дні глибокої печалі нашої сім'ї відрадно бачити і чути стільки спогадів про мого чоловіка, які надходять з Великобританії, країн Співдружності і з усього світу.

Моя сім'я і я хочемо подякувати вам за підтримку і доброту в останні дні. Ми глибоко зворушені згадками про те, що Філіп справив такий неймовірний вплив на незліченну кількість людей протягом свого життя», — йдеться у зверненні королеви.

Єлизавета II залишила на труні принца Філіпа підписану дитячим прізвиськом записку