А так можна? Усі на карантин, а у Тернополя — «особлива думка»

 У Тернополі вирішили не впроваджувати посилений карантин через COVID-19, який запроваджується по всій країні з 8 січня.

Про це повідомив мер міста Сергій Надал в інтерв'ю місцевому телеканалу «Т1 Новини».

Він заявив: «Відбулося засідання комісії по надзвичайних ситуаціях. Останні дні іде зменшення кількості людей, що хворіють. Тому сьогодні комісія по надзвичайних ситуаціях прийняла рішення не вводити жодних додаткових обмежень до тих, які діяли раніше. Відповідне рішення уже підписане».

За словами мера, з 11 січня діти Тернополя йдуть до школи: молодші класи повноцінно, старші — за змішаною системою.

Політик оголосив, що місцева влада рекомендує підприємцям «не припиняти свою діяльність, а здійснювати її так, як і раніше».

Тим часом з 00:00 8 січня до 00:00 25 січня по всій Україні запроваджується посилений карантин, який, зокрема, передбачає низку обмежень роботи закладів торгівлі.

Ситуація схожа на ігнорування мерами міст карантину вихідного дня восени. Тоді на порушення нарікав голова Нацполіції Ігор Клименко. Він казав, що найбільше порушень «карантину вихідного дня» поліцейські зафіксували у тих регіонах, де місцева влада відмовлялася виконувати відповідне рішення Кабінету міністрів. Це сталося у Львівській, Дніпропетровській, Тернопільській, Черкаській та Одеській областях.

Місцева влада ряду міст відмовилася вводити карантин вихідного дня. Карантинними дисидентами стали Черкаси, Львів, Житомир, Рівне та Одеса.

Десь таке рішення ухвалили на основі рішення комісій з техногенної безпеки і надзвичайних ситуацій, які мають відповідну компетенцію щодо карантину. А в інших містах обіцяли звертатися до Конституційного суду щодо законності такого рішення уряду.

У Кабміні ж наполягали, що їхнє рішення обов'язкове по всій країні. Прем'єр Денис Шмигаль 13 листопада наголосив, що міська влада не має повноважень скасовувати карантин для якихось об'єктів. «У міських голів немає повноважень дозволяти або забороняти дію рішень уряду на території окремо взятої територіальної одиниці. Рішення уряду діють безумовно і підлягають виконанню всіма суб'єктами господарювання, які розташовуються на території України», — цитувала політика пресслужба уряду.

Як ми писали раніше, у МОЗ попросили не переносити посилений карантин. Степанов вважає, що карантинні обмеження у січні допоможуть уникнути локдауну навесні.

Напередодні Шмигаль назвав «карантин вихідного дня» «українським продуктом», який допоміг стабілізувати рівень захворюваності на COVID-19. 

Після Різдва уряд вирішив посилити карантинні обмеження. Чи допоможе це подолати хворобу, Chas.News відповідав у нашому матеріалі.

Нарешті офіційно! Посилений карантин в Україні запровадять з 8 по 24 січня