Активісти підрахували орієнтовну вартість опитування Зеленського
Опора

Орієнтовна сума видатків на ініційоване президентом Володимиром Зеленським опитування 25 жовтня становить 103 млн грн. З них близько 75 млн грн спрямують на роботу волонтерів, які працюватимуть біля входу до виборчих дільниць.

Про це повідомила голова правління громадської мережі ОПОРА Ольга Айвазовська, повідомляє «Укрінформ». Вона пояснила, що її ГО отримала первинну інформацію, зокрема від компаній, які зараз проводять рекрутинги людей для організації опитування. Партія «Слуга народу» охопить всі виборчі дільниці, біля входу до них проводитимуть опитування громадян щодо п'яти питань від президента.

«Загальна кількість видатків, за даними, які надходили з компаній-організаторів процесу, становить близько 75 млн грн, якщо говорити про безпосередньо польову частину, виключно видатки на роботу й організації роботи волонтерів біля входу до виборчих дільниць», — зазначила Айвазовська.

Вона оголосила суми зарплати: за інформацією ГО «Опора», залученим до проведення опитування особам може бути виплачено 1200 грн за цивільно-правовою угодою, натомість саме опитування проведе одна з соціологічних організацій.

До цивільно-правових угод треба додати ще 40% податкових зборів різного типу, які потрібно сплатити до бюджету, уточнює активістка. «Відповідно, орієнтовна кількість видатків становить 103 млн грн, якщо ми говоримо про суму, з якої ще будуть сплачені податки, а також компенсовано 40 грн координаторам за кожну додатково приведену людину», — заявила голова правління ГО «Опора».

Айвазовська наголосила, що у зв'язку із ризиками для виборчого процесу, пов'язаних із проведенням неофіційного опитування з ініціативи президента, ГО «Опора» закликає Зеленського «утриматися від будь-яких форм прямої чи опосередкованої агітації на завершальному етапі виборчого процесу, в тому числі під час коментування ініційованого ним опитування». Національну поліцію активістка просить належним чином реагувати на можливі випадки проведення забороненої законодавством агітації під час опитування.

Партію «Слуга народу» ГО «Опора» закликала забезпечити чітке дотримання вимог Виборчого кодексу щодо заборони проводити передвиборчу агітацію в день голосування, відмовитися від спроб застосування технологій непрямої агітації, а також невідкладно оприлюднити методологію проведення опитування, джерела фінансування і виконавців або підрядників такої ініціативи.

ГО «Опора» заявила, що, якщо опитування громадян у день місцевих виборів, яке анонсував Президент, буде проведене на виборчій дільниці, воно не матиме законних підстав, а якщо проводитиметься на вулиці, то не отримає юридичних наслідків.

Представники Національної поліції України раніше закликали виборців не перешкоджати проведенню опитування. ГО «Опора» зауважує на своєму сайті, що активність глави держави мала ознаки прихованої агітації на підтримку конкретної політичної сили, що може бути порушенням принципу рівності можливостей для усіх суб’єктів виборчого процесу.

Незважаючи на проведення опитування за межами виборчих дільниць, його квазіофіційний статус активісти вважають сприятливим для технологій конкретної політичної сили. Хоча й заборонено проводити агітацію в день голосування.

Як ми повідомляли, у середу стало відомо офіційно, що фінансуватиме дослідження партія «Слуга народу». Про це «слуги» повідомляють на сторінці своєї політичної сили в Facebook.

Також, як ми писали раніше, Антон Геращенко пообіцяв кваліфікувати псування листків з опитуванням як дрібне хуліганство.

 

Не питай мене чому