«Аська» повертається! Жителі Гонконгу почали переходити на ICQ

Привіт із 1999 року! У Гонконзі користувачі WhatsApp почали переходити на месенджер ICQ, що належить російській Mail.ru Group і знаходиться під забороною в Україні. У період з 5 по 12 січня кількість завантажень користувачами цього додатка для смартфонів зросла у 35 разів. Це стрімко підняло месенджер в місцевих чартах додатків.

Побоювання з приводу безпеки даних в месенджері WhatsApp змушують користувачів по всьому світу шукати альтернативу. У Гонконзі це призвело до несподіваного стрибка популярності саме надпопулярного в минулому ICQ.

Про це повідомила газета The Wall Street Journal з посиланням на дані аналітичної компанії Sensor Tower.

Користувачі WhatsApp у всьому світі й в Гонконзі зокрема стурбовані майбутньою зміною політики сервісу щодо конфіденційності даних. Тому вони почали масово переходити на інші додатки для обміну повідомленнями, зокрема Telegram, Signal та ICQ.

Окрім іншого, видання пояснило зростання популярності месенджера ICQ «ностальгією користувачів».

«Це нагадує мої спогади з дитинства», — розповів WSJ 30-річний Ентоні Вонг. Він користувався ICQ, коли навчався в початковій школі. І от нещодавно він зв’язався з більш як двома десятками друзів на цій платформі.

Представниця ICQ заявила WSJ, що повідомлення користувачів «ніколи нікому не передаються», крім як за рішенням суду. Вона не стала назвати загальну кількість користувачів сервісу, але зазначила, що він користується найбільшою популярністю в Росії, Нігерії й Німеччині.

«Вінтажний»  додаток

Месенджер ICQ розробила компанія Mirabilis в 1996 році. У 1998 році його продали за $287 млн ​​американській компанії AOL. У 2010 році вона продала сервіс за $187,5 млн російському інвестфонду Digital Sky Technologies (DST). 

Після реорганізації DST у вересні 2010 року ICQ увійшла до складу Mail.ru Group.

ICQ поступово пішов у минуле спочатку з появою соцмереж, а потім з приходом доби смартфонів. Проте протягом усіх цих років «аська» змінювала власників і модернізувався. Сьогодні він фактично являє собою один з безлічі месенджерів для смартфонів.  

Що передувало відмові від WhatsApp

9 січня месенджер WhatsApp повідомив користувачів, що відтепер передаватиме їхні персональні дані компанії Facebook, бо є його частиною.

«Як частина компаній Facebook WhatsApp отримує інформацію від інших компаній Facebook і ділиться нею. Ми можемо використовувати інформацію, яку ми отримуємо від них, а вони можуть використовувати інформацію, якою з ними ділимося ми», — написала адміністрація мессенджера в повідомленні.

В угоді уточнюється, що передавати WhatsApp може реєстраційні дані акаунту, зокрема номер телефону, дані про транзакції і про взаємодію з іншими користувачами, інформацію про пристрій, IP-адресу тощо.

Такі умови фактично є ультиматумом. Користувачі мають погодитися на нову угоду користувача, інакше WhatsApp просто припинить у них працювати, зазначає Ars Technica.

Планувалося, що дата набрання чинності оновленої угоди користувача — 8 лютого, однак 16 січня на тлі критики користувачів WhatsApp переніс її на 15 травня.

На початку грудня 2020 року влада 48 американських штатів і Федеральна торгова комісія подали позови проти Facebook, звинувативши компанію в порушенні антимонопольного законодавства.

Від компанії вимагають, щоб вона продала придбані раніше WhatsApp і Instagram для відновлення добросовісної конкуренції.

8 січня 2021 року в ЗМІ з'явилася інформація про те, що месенджер WhatsApp оновив свою угоду користувача, додавши пункт про передачу особистих даних користувачів корпорації Facebook.

Chas News повідомляв, що влада США подала проти Google два антимонопольні позови протягом двох днів. 

Дзеркальце, правду скажи-но мені! Як технології змінять традиції шопінгу