AstraZeneca не знайшла доказів тромбозу внаслідок її щеплення від COVID-19
Getty Images

Фармацевтична компанія AstraZeneca не знайшла доказів утворення тромбів від їх вакцини, повідомляє Reuters.

Відповідну заяву фірма поширила в неділю.

У компанії стверджують, що огляд безпеки свідчить, що жодних доказів підвищеного ризику утворення тромбів не було знайдено. Компанія проаналізувала інформацію про 17 млн людей, яких вакцинували у Великобританії та Європейському Союзі.

«Ретельний огляд усіх наявних даних про безпеку понад 17 млн людей, щеплених вакциною (від) COVID-19 AstraZeneca у ЄС та Великобританії, не показав доказів підвищеного ризику легеневої емболії, тромбозу глибоких вен або тромбоцитопенії у будь-яких груп, незалежно від віку, статі, партії препарату або конкретної країни», — зазначили в компанії.

Компанія підкреслила, що станом на 8 березня в ЄС і Великобританії було зафіксовано 15 випадків утворення тромбозу глибоких вен і 22 випадки тромбоемболії легеневої артерії у щеплених. «Це набагато менше, ніж можна було б очікувати. Ці дані схожі з тими, що ми бачимо при застосуванні інших зареєстрованих вакцин від коронавірусу. Щомісячний звіт про безпеку буде опублікований на наступному тижні на сайті Європейського агентства лікарських засобів відповідно до винятковими заходами транспарентності», — повідомляє фірма.

«Безпека людей стоїть на першому місці. Компанія уважно вивчає це питання, але наявні дані не підтверджують, що вакцина стала причиною (утворення тромбів). Для перемоги над пандемією важливо, щоб люди йшли на щеплення, коли їх запрошують», — вказала AstraZeneca.

Головний медичний працівник AstraZeneca Ен Тейлор сказала The Guardian: «Характер пандемії призвів до підвищеної уваги в окремих випадках.  І ми виходимо за рамки стандартної практики моніторингу безпеки ліцензованих ліків під час повідомлення про події (після) щеплень, щоб забезпечити громадську безпеку».

За її словами, з точки зору якості, не було підтверджених питань щодо жодної партії вакцин, що використовуються в Європі та решті світу. Додаткове тестування проводить і компанія. і європейські органи охорони здоров’я.

Станом на понеділок жоден із цих повторних тестів не викликав занепокоєння.

Передісторія

Ірландія призупиняє використання вакцини Oxford/AstraZeneca як запобіжний захід після нових повідомлень про тромби у людей, які отримали її, на цей раз з Норвегії.

Перші повідомлення про тромби у людей, які отримували вакцину AstraZeneca, надійшли з Австрії і викликали хвилю занепокоєння, в результаті чого дкілька європейських країн, включаючи Данію, призупинили її використання в очікуванні розслідування.

Вакцинацію призупинили Данія, Норвегія, Ісландія, Італія і Австрія, Естонія, Латвія, Литва, Румунія і Болгарія, Люксембург і Таїланд. Італія і Австрія припинили використання певних партій препарату як запобіжний захід.

Водночас Управління охорони здоров’я Данії не підтвердило наявність прямого зв’язку між застосуванням препарату та підвищеним тромбоутворенням.

Агентство з лікарських засобів Данії та аналогічні установи інших країн разом із Європейським агентством із лікарських засобів (EMA) розпочали розслідування.

Європейське агентство з лікарських засобів заявило, що вакцину AstraZeneca проти коронавірусу можна продовжувати використовувати і до завершення розслідування випадків утворення тромбів, про які повідомила Данія.

EMA зазначає, що кількість випадків тромбоемболічних ситуацій серед вакцинованих людей — не більша, ніж серед населення загалом.

Вакцина AstraZeneca, розроблена у співпраці з Оксфордським університетом, була дозволена до використання в Європейському Союзі та багатьох країнах, але наразі тільки готується подати заявку на отримання дозволу на використання в США.

В Україні зареєстрували вакцину AstraZeneca від COVID-19 для екстреного застосування