AstraZeneca продала свій пакет акцій в Moderna за $1,2 млрд

AstraZeneca продала 7,7% акцій фірми Moderna більш ніж за $1 млрд. Про це пишуть Reuters і The Times.

Так британська лікарська компанія розпорядилася своїм пакетом акцій, який зробив її другим найбільшим інвестором у 2020 році.

Гроші від продажу акцій Moderna, близько $1,2 млрд, зміцнять бюджет AstraZeneca. Вона завершує своє найбільше придбання — купівлю американської фірми з лікування рідкісних захворювань Alexion за $39 млрд.

AstraZeneca продала акції Moderna після того, як її акції злетіли на тлі дозволів на застосування її вакцини від COVID-19.

На відміну від Moderna, вакцина від AstraZeneca, вироблена у партнерстві з Оксфордським університетом, продається на некомерційній основі під час пандемії.

AstraZeneca зберігає партнерські відносини з Moderna щодо інших методів лікування захворювань. Вона може продати свою вакцину AstraZeneca / Oxford University у майбутньому на комерційній основі, якщо коронавірус стане ендемічним.

Компанія Moderna заявила, що у 2021 році очікує продажів своєї вакцини від коронавірусу на $18,4 млрд. Її статок збільшився завдяки успіху її нової технології мРНК.

Європейське агентство лікарських препаратів (EMA) схвалило 28 cічня допуск до застосування в країнах ЄС вакцини британсько-шведської компанії AstraZeneca. Розробники британської вакцини від COVID-19, створеної Оксфордським університетом та AstraZeneca, забезпечили препарату ефективність, що перевищує 90%.

23 лютого вакцину фірми зареєстрували в Україні.

Читайте аналіз Chas News, чи є перспективи у вітчизняного виробництва вакцин.

Індійська вакцина: чи коректно її називати AstraZeneka?