Авіаперельоти Зеленського з початку року обійшлись українцям в 14 млн грн

З початку 2020 року Державне управління справами витратило 13,98 млн грн на перельоти української делегації за участю президента Володимира Зеленського.

На це вказують дані єдиного веб-порталу використання публічних коштів spending.gov.ua.

Найдорожчими виявилися рейси за маршрутом «Київ-Цюріх-Тель-Авів-Київ» в січні — понад 2,5 млн грн. Переліт Зеленського на Мюнхенську конференцію в лютому коштував українцям ще 1,05 млн грн. Авіапереліт до Риму на зустріч з Папою Римським обійшовся в 994 тис. грн.

У 2019 році авіаперевезення президента по Україні вартували 14,1 млн грн, а здійснення закордонних авіарейсів — 27,3 млн грн. В цілому витрати Держуправління справами на авіапослуги склали 278 млн грн у 2019 році та затверджені на рівні 290 млн грн у 2020.

За даними «Схем», для участі в засіданнях Тристоронньої контактної групи в Мінську українська делегація користується приватними літаками. Журналісти стали свідками щонайменше 4 випадків, коли делегація використовувала приватні літаки для перельотів на мінські перемовини.

Послуги з авіаперевезення президента Володимира Зеленського надає Державне авіаційне підприємство «Україна», яке перебуває в управлінні Державного управління справами. Всього держпідприємству належать три літаки (Ан-73, Ан-148, А3-19) і один вертоліт Мі-8. Президент найчастіше пересувається на А319 – він призначений для тривалих польотів.

Раніше ми писали, що аеропорт «Ужгород» повноцінно відновить роботу. 

Читайте також: У Дніпрі почали будувати аеропорт.