Аеропорт «Ужгород» повноцінно відновить роботу

Україна та Словаччина підписали угоду, яка дозволить відновити функціонування міжнародного аеропорту «Ужгород».

Про це повідомляє міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба на своєму Twitter-аккаунті.

«Це були непрості переговори, але я радий, що вони завершилися позитивно. Підписана угода, завдяки якій міжнародний аеропорт «Ужгород» зможе відновити функціонування. Я вдячний  словацькій стороні за конструктивний підхід і гарну справу для наших країн і розвитку Закарпаття», — написав держслужбовець.  

Підписання угоди відбулося в рамках візиту до Словаччини президента України Володимира Зеленського. Міністр інфраструктури України Владислав Криклій підписав двосторонню угоду з Міністром транспорту та будівництва Словацької Республіки Андрієм Долежаль. Про це він сам повідомив у своєму Telegram.

«Нарешті після стількох місяців простою ми з'єднаємо Закарпатті авіаційним повідомленням з іншими регіонами і з закордоном», — написав Криклій.

Аеропорт «Ужгород» має запрацювати вже цієї осені. Про це в інтерв'ю Укрінформу заявив голова Закарпатської обласної ради Михайло Рівіс.

«Зараз очікуємо підписання угоди між Україною та Словаччиною щодо використання спільного простору і готуємося до того, що аеропорт в Ужгороді нарешті запрацює вже цієї осені. Для того, аби він міг приймати літаки Sky Up чи МАУ, а не тільки «Мотор Січі», його необхідно дофінансувати, модернізувати і на це треба приблизно 60 млн грн. Сума порівняно невелика, її можна відшукати. Як варіант дозволити комунальному підприємству «Міжнародний аеропорт «Ужгород» Закарпатської облради взяти кредит і виступити гарантом»,  заявив Рівіс.

Міжнародний аеропорт «Ужгород» не працює з 2016 року, відколи закінчився термін міжурядової угоди України та Словаччини про спільний повітряний простір.

У грудні 2019 року керівник Украероруху Андрей Ярмак повідомляв, що для відновлення роботи аеропорту виконані практично всі умови. А вже у серпні 2020 року прем'єр-міністр України Денис Шмигаль і прем'єр-міністр Словаччини Ігор Матович погодили відновлення роботи аеропорту.

Злітна смуга ужгородського летовища закінчується на кордоні зі Словаччиною: літаки злітають і заходять на посадку через повітряний простір Словаччини. Зліт і посадка тут можлива тільки з боку Словацької Республіки. З іншого боку злітно-посадкової смуги зліт і посадка неможливі через сильний перепаду висот, так як там гори.

Раніше ми писали, що у Дніпрі почали будувати аеропорт за кошти бізнесмена Олександра Ярославського.

Також читайте про першу у світі посадку безпілотника поруч з комерційними рейсами.