Байден покликав Путіна і очільника Китаю на кліматичний саміт 22-23 квітня

Президент США Джо Байден запросив 40 світових лідерів на Саміт з питань клімату 22-23 квітня.

Про це повідомляє пресслужба Білого дому на сайті.

Серед запрошених —  голова КНР Сі Цзіньпін, президент РФ Володимир Путін, прем'єр-міністр Канади Джастін Трюдо, канцлер ФРН Ангела Меркель, президент Франції Еммануель Макрон, президент Польщі Анджей Дуда та інші.

Саміт відбудеться у віртуальному форматі і транслюватиметься у прямому ефірі.

Президент Байден розпочав свою діяльність у перший день перебування на посаді, щоб повернути Сполучені Штати до Паризької угоди. Через кілька днів, 27 січня, він оголосив, що найближчим часом скликає саміт лідерів. Він хоче активізувати зусилля найбільших економік щодо подолання кліматичної кризи.

На думку Білого дому, саміт підкреслить економічні вигоди боротьби зі змінами клімату. Він — ключова ланка на шляху до Конференції ООН з питань клімату (COP26) у листопаді 2021 року в Глазго.

Прикметно, що Байден саме Путіна і Сі Цзіньпіна назвав 25 березня «прихильниками автократії», а Путіна раніше — ще й вбивцею.

Основні ідеї саміту

В останні роки вчені підкреслили необхідність обмеження потепління планет до 1,5° С, щоб уникнути найгірших наслідків зміни клімату. Ключовою метою як Саміту лідерів, так і COP26 є прискорення зусиль, що дозволяють досягти цієї мети.

Саміт також висвітлить приклади того, як «кліматичні» ініціативи урядів створять добре оплачувані робочі місця, розвинуть технології та допоможуть вразливим країнам адаптуватися до впливу клімату.

На саміті Сполучені Штати оголосять амбіційну ціль скоротити викиди до 2030 року згідно Паризької угоди.

На саміті відновиться Форум основних економік з енергетики та клімату, який очолює США. Він об'єднає 17 країн, відповідальних за приблизно 80% глобальних викидів та глобального ВВП. У саміті також візьмуть участь деякі лідери бізнесу та громадянського суспільства.

Політика попередника Байдена по клімату

Раніше США з ініціативи попереднього президента Дональда Трампа  вийшли з Паризької кліматичної угоди — угоди 2015 року про запобігання катастрофічним змінам клімату. Штати були єдиною країною, яка вийшла з пакту.

У лютому 2021 року США офіційно повернулися до угоди.

Клімат таки важливий. Адміністрація Байдена повертає США до Паризької кліматичної угоди