Байден вважає Путіна і лідера Китаю «прихильниками автократії»
Getty Images

Президент США Джо Байден порівняв лідерів Китаю та Росії та сказав, що обидва є прихильниками автократії.

Про це політик сказав під час своєї першої пресконференції, його цитує Reuters.

«Він (Сі Цзіньпін — Прим. ред.) , як і Володимир Путін — один з тих, хто думає, що автократія — це майбутнє, і демократія не може функціонувати у сучасному складному світі. У нього немає «демократичної» кістки в тілі, але він розумний чоловік».

Американський лідер заявив, що буде наполягати на тому, щоб Китай «грав по міжнародним правилах, дотримувався чесної конкуренції, доброчесної практики та чесної торгівлі».

Президент США відповів на запуски ракет Північної Кореї

Байден обіцяє надати адекватну відповідь, якщо Північна Корея вирішить піти на ескалацію конфлікту.  Про це він сказав під час пресконференції, повідомляє Reuters.

«Якщо вони (КНДР — Прим. ред.) вирішать піти на ескалацію, ми надамо відповідну реакцію», — сказав політик.

Йдеться про запуски балістичних ракет, які напередодні та днями раніше здійснювали у Північній Кореї. Такі дії заборонені Радбезом ООН.

Байден каже, що був готовий до «певної форми дипломатії» із Пхеньяном, «але це має бути обумовлено денуклеаризацією, як кінцевим результатом».

Зазначається, що КНДР хоче послаблення економічних санкцій з боку США та інших країн, які запровадили через програму її ядерного озброєння.

Раніше ЗМІ повідомляли, що адміністрація американського президента намагалась налагодити дипломатичні відносини із Північною Кореєю, але так і не отримала відповідь.

25 березня Північна Корея запустила в Японське море заборонені Радбезом ООН дві балістичні ракети.

Адміністрація Байдена виявляє обережність у публічному описі свого ставлення до Північної Кореї і заявляє, що проводить всеосяжний огляд політики після безпрецедентної взаємодії експрезидента Дональда Трампа з Кім Чен Ином.

Байден запевнив ЄС, що готовий працювати зі спільними викликами, включаючи РФ

Байден взяв участь у віртуальному саміті ЄС і підтвердив намір оживити відносини між його країною і Євросоюзом.

Про це за результатами саміту заявив Білий дім на сайті.

«На зустрічі з главами держав або урядів 27 країн-членів ЄС під головуванням президента Європейської ради Шарля Мішеля президент підтвердив своє прагнення активізувати відносини між США та Європейським Союзом» — пише пресслужба президента США.

Байден заявив, що сильний ЄС відповідає інтересам США, відзначив спільні демократичні цінності та найбільше у світі торговельно-інвестиційне партнерство.

Він закликав до тісної співпраці довкола спільних викликів — боротьби з COVID-19, боротьби з загрозою зміни клімату, поглиблення економічних зв'язків та зміцнення демократії.

«Президент також висловив бажання спільно працювати над спільними зовнішньополітичними інтересами, включаючи Китай та Росію» — зазначили в Білому домі.

Крім того, Байден відзначив необхідність співпраці США та ЄС у Туреччині, Південному Кавказі, Східній Європі та Західних Балканах.

Раніше головний дипломат ЄС Жозеп Боррель та держсекретар США Ентоні Блінкен домовилися і далі координувати дії ЄС та США для спільної протидії викликам, які створює поведінка Російської Федерації.

Напередодні в ООН заявили, що Північна Корея всупереч санкціям розробляла ядерную зброю й ракети в 2020 році. 

В Японії пов'язують запуск балістичних ракет КНДР з Росією