Північна Корея всупереч санкціям розробляла ядерную зброю й ракети в 2020 році, стверджує звіт ООН
Getty Images

Північна Корея підтримувала і розробляла ядерні балістичні ракети протягом 2020 року в порушення міжнародних санкцій. Гроші для програми на суму $300 млн вона викрала через кібератаки. Про це написано у конфіденційному звіті ООН, зміст якого оприлюднила Reuters.

У звіті незалежних спостерігачів за санкціями йдеться, що Пхеньян «виробляв розщеплюваний матеріал, підтримував ядерні потужності та модернізував свою балістичну ракетну інфраструктуру». Країна шукала матеріали та технології для цих програм поза своїми межами.

Щорічний звіт до комітету з санкцій Північної Кореї Ради Безпеки надійшов через кілька тижнів після вступу на посаду президента США Джо Байдена.

Представник Державного департаменту Штатів заявив у понеділок, що адміністрація планує новий підхід до Північної Кореї, включаючи огляд із союзниками «поточних варіантів тиску та потенціалу будь-якої майбутньої дипломатії».

Керівник КНДР Кім Чен Ин і колишній президент США Дональд Трамп зустрічалися тричі в 2018 і 2019 роках, але не змогли досягти прогресу. Хоча США й закликали Пхеньян відмовитися від ядерної зброї, КНДР у відповідь вимагала припинення санкцій.

У минулому році Північна Корея демонструвала на військових парадах нові системи балістичних ракет короткого та середнього радіусу дії, підводні човни та міжконтинентальні балістичні ракети, йдеться в повідомленні ООН.

У звіті ООН йдеться, що неназвана держава оцінила, що, судячи з розмірів ракет Північної Кореї, «дуже ймовірно, що ядерний пристрій» може бути встановлений на балістичних ракетах великої, середньої та малої дальності.

«Однак держава-учасник заявила, що невідомо, чи КНДР розробила балістичні ракети, стійкі до тепла, що утворюється під час повторного входу в атмосферу», — йдеться у звіті.

Хоча в 2020 році Пхеньян не проводив ядерних випробувань і тестів балістичних ракет, він «оголосив про підготовку до випробувань і виробництва нових боєголовок балістичних ракет і розробку тактичної ядерної зброї».

Місія ООН у Північній Кореї у Нью-Йорку не відразу відповіла на прохання Reuters прокоментувати звіт.

У 2018 році Північна Корея підірвала тунелі на своєму головному полігоні для ядерних випробувань Пунгіері, заявивши, що це є доказом прихильності країни до припинення ядерних випробувань. Однак невідома держава-учасниця повідомила моніторинговій місії ООН, що на місці все ще є персонал, воно не закинуте.

За повідомленнями невідомої країни, Північна Корея та Іран відновили співпрацю у проєктах з розробки ракет великої дальності, включаючи передачу їх критичних частин, повідомили оглядачі. За їхніми словами, остання посилка між країнами була передана минулого року.

У грудневому листі до спостерігачів ООН щодо санкцій, доданого до звіту, посол ООН в Ірані Маджід Тахт Раванчі зазначив, що попередній огляд інформації, наданої йому оглядачами, вказував на те, що «неправдива інформація та сфабриковані дані» могли бути використані в їх розслідуванні.

ООН наклала санкції на Північну Корею з 2006 року. Вони посилювалися Радою Безпеки, що складається з 15 членів, протягом багатьох років. Організація намагається припинити фінансування програм ядерної зброї та балістичних ракет Пхеньяна.

Оглядачі ООН підрахували, що у 2020 році пов'язані з Північною Кореєю хакери «проводили операції проти фінансових установ та віртуальних обмінних пунктів для отримання доходу» для підтримки ядерних та ракетних програм КНДР.

«За даними однієї держави-учасниці, загальна кількість викрадених (хакерами) КНДР віртуальних активів з 2019 по листопад 2020 року оцінюється приблизно в $316,4 млн», — йдеться у звіті.

У 2019 році спостерігачі за санкціями повідомили, що Північна Корея заробляла щонайменше $370 млн на експорті вугілля, який заборонений санкціями ООН. Але минулого року вони заявили, що поставки вугілля, як видається, були в значній мірі припинені з липня 2020 року.

Ізольована азіатська держава ввела жорсткий карантин у минулому році через пандемію коронавірусу. Вона зупинила торгівлю й завдали шкоди економіці КНДР, яка вже обтяжена міжнародними санкціями.

Як ми писали раніше, Північна Корея встановила наземні міни в прикордонних з Китаєм районах. КНДР начебто зробила це, щоб захистись від пандемії коронавірусу.

Президент Південної Кореї Мун Чже Ін заявив 11 січня, що він продовжує співпрацювати з Північною Кореєю. Він вважає, що співпраця у боротьбі з пандемією може привести до прориву в загальмованих переговорах.

Лідер Північної Кореї Кім Чен Ин отримав від Китаю експериментальну вакцину проти COVID-19 — американський аналітик