Без обґрунтування санкцій щодо відключення каналів шанси на виграш у суді зростають — експерт

З юридичної точки зори рішення РНБО і президента Володимира Зеленського заблокувати канали NewsOne, ZIK та «112 Україна» може обернутися тривалими судовими процесами.

Роман Головенко, керівник юридичного відділу Інституту масової інформації, оцінив шанси оскаржити рішення щодо санкцій в суді.

«Право оскаржити санкції у суді у ліцензіата є завжди. Якщо не буде належного обґрунтування санкцій, то шанси на виграш у суді зростають. Поки що обгрунтування в Указі Президента немає. Це типово для такого виду документів, на жаль», — сказав Головенко Chas News.

Він уточнив, що акти президента оскаржуються одразу в Верховному Суді.

Раніше про наслідки резонансного рішення написав й колишній член Національної ради з питань телебачення і радіомовлення Сергій Костинський. Він вважає, що рано чи пізно ці канали виграють європейський суд, і «вже ніхто нічого ніколи їм зробити не зможе».

Схожою думки дотримується й юрист Андрій Гук.

«Рішення РНБО  дуже ймовірно незаконне (санкції проти громадян України без справи про тероризм), політичне. З великою ймовірністю його скасують в суді, або, можливо, ще й ЄСПЛ буде на користь цих гівнюків. З такими судовими рішеннями позиції цих каналів (або тих, які їх замінять) в результаті тільки посиляться», — написав він у Facebook.