Брата і колегу Навального  затримала поліція
Getty Images

Олега Навального, брата політика Олексія Навального, затримали на 48 годин після обшуку. Його відвезли в ізолятор тимчасового тримання. Про це повідомив у Twitter директор Фонду боротьби з корупцією Іван Жданов.

«Олега Навального тільки що затримали в ГСУ МВС по 91 статті на 48 годин. Це також означає, що він тепер підозрюваний у справі», — написав Жданов.

Судячи з документів, які він опублікував, Олегу закидають порушення санітарно-епідеміологічних правил (частина 1 статті 236 КК).

Крім цього, Жданов повідомив, що співробітницю ФБК Любов Соболь також затримали на 48 годин в статусі підозрюваної.

Продюсера Ютьюб-каналу «Навальний Live» Соболь влада підозрює в порушенні санітарно-епідемічного режиму, повідомив «Дощу» її адвокат Володимир Воронін.

Обшуки напередодні

27 січня силовики влаштували обшук в квартирах Олексія Навального і його брата Олега, а також у соратників політика, в офісі ФБК і в студії «Навальний Live».

Директор ФБК заявив, що обшуки проводилися у зв'язку з порушенням кримінальної справи за ст. 236 КК РФ (порушення санітарно-епідеміологічних норм).

Крім того, слідчі обшукували квартири декількох активістів та головного редактора «Медіазони» Сергія Смирнова. Обшуки називають пов'язаними з кримінальною справою про порушення санітарно-епідеміологічних заходів на акції в підтримку Навального, яка пройшла в Москві 23 січня.

 

Сам Олексій Навальний знаходиться під арештом в СІЗО «Матроська Тиша». Він був затриманий 17 січня в аеропорту Шереметьєво після повернення з Німеччини, де перебував на лікуванні з серпня в зв'язку з отруєнням «Новічком».

Федеральна служба виконання покарань ще до повернення Навального заявила, що він нібито порушив умови випробувального терміну, який стосувався справи про шахрайство відносно компанії «Ів Роше Схід». На наступний день після повернення в Москву Навального відправили під арешт на 30 діб. Судове засідання проходило у відділенні поліції.

23 січня по всій Росії пройшли мітинги на підтримку Навального.

Проти керівника мережі штабів Навального порушили справу про залучення підлітків до акцій протесту

Слідчий комітет порушив кримінальну справу стосовно керівника мережі регіональних штабів Олексія Навального Леоніда Волкова, повідомляє відомство на офіційному сайті.

Справу порушено за статтею про підбурення неповнолітніх до вчинення протиправних дій за допомогою інтернету (пункти «а» і «в» частини 2 статті 151.2 КК РФ).

За версією СК, Волков, достовірно знаючи, що протестні акції 23 січня не узгоджені, за кілька днів до їх проведення розмістив на Ютьюб публікації «із закликами до неповнолітніх про участь у несанкціонованих мітингах в умовах, що не забезпечують безпеку для життя і здоров'я учасників».

МЗС Росії вручив дипломату США ноту протесту через «поширення недостовірних «фейків» про Росію»

Представнику посольства США в Москві вручили ноту протесту в зв'язку з поширенням недостовірної інформації про Росію в американських соцмережах. Про це повідомило російське МЗС.

«Відзначаємо масштабне поширення недостовірних «фейків» про Росію американськими цифровими платформами, які системно тиражують провокаційний контент, скоординовано розповсюджуваний, в свою чергу, посольством США в Москві» — пишуть російські чиновники.

МЗС додав, що підтримує заяву, прийняте 27 січня Радою Федерації. У ньому рада звинуватила американські інтернет-компанії в обмеженні свободи слова і закликала країни світу розробляти національне законодавство «для обмеження всевладдя і свавілля» найбільших соцмереж.

«Розвиток подій після президентських виборів в Сполучених Штатах Америки показало, що американські інтернет-гіганти встали на шлях широкого використання цензури, а також незаконної блокування альтернативних платформ», — йдеться в заяві Ради Федерації.

Російська влада неодноразово скаржилися на цензуру з боку найбільших соцмереж через блокування прокремлівських ЗМІ. В кінці 2020 року в Росії прийняли закон, що дозволяє Роскомнадзору блокувати інтернет-ресурси за дискримінацію по відношенню до російських ЗМІ.

На початку січня Twitter назавжди заблокував акаунт Дональда Трампа, який на той момент був президентом США. Це сталося після того, як Трамп під час мітингу закликав своїх прихильників іти до Капітолію; хід закінчилося штурмом Капітолію. Глава Twitter Джек Дорсі піддався звинуваченнями в цензурі через блокування аккаунта Трампа. Дорсі заявив, що це було правильне рішення, хоч воно і створило небезпечний прецедент.

Як ми писали раніше, російське МЗС висловило протест послу США через повідомлення в соцмережах дипмісії про акції 23 січня на підтримку Навального.  Посольство США відповіло, що зобов'язана інформувати американських громадян про потенційні ризики їх безпеки.

Chas.News повідомляв, що співробітники ФСБ, які отруїли Навального, причетні до вбивства трьох російських активістів, як стверджують Bellingcat та колеги.

Цар хороший, бояри погані: чи призведуть протести в Росії до депутінізації