Співробітники ФСБ, які отруїли Навального, причетні до вбивства трьох російських активістів, стверджують Bellingcat та колеги

Група співробітників ФСБ, що стежила за політиком Олексієм Навальним і, ймовірно, організувала його отруєння, отруїла ще кількох людей. Про це пишуть у новому розслідуванні Bellingcat, The Insider та Der Spiegel, повідомляє Медуза.

Розслідувачі вважають, що співробітники причетні до смертей журналіста Тимура Куашева, політика Микити Ісаєва і активіста Руслана Магомедрагімова. У всіх трьох випадках офіційну причину смерті влада визначила як ненасильницьку. Проте обставини інцидентів дозволяють журналістам в цьому засумніватися. Маршрути співробітників ФСБ збігаються з маршрутами або місцезнаходженням убитих.

Тимур Куашев

Журналіст і правозахисник Тимур Куашев був знайдений мертвим на околиці міста Нальчика. 1 серпня 2014 року. У нього під пахвою виявили слід від шприца, а на обличчі і колінах були садна і гематоми. Але офіційною причиною смерті влада назвала гостру коронарну недостатність.

Розслідувачі зв'язали смерть Куашева з групою ФСБ, коли проаналізували переміщення її учасників.

Костянтин Кудрявцев приїхав в Нальчик 13 липня, 22 липня в Мінеральні Води прилетів Іван Осипов, а Денис Мачікін і Роман Матюшин прибутку у Владикавказ 29 липня.

У Матюшина, Мачікіна і Камчазова були зворотні квитки в Москву на 30 липня, у Осипова — на 31 липня, але потім всі вони поміняли їх на день пізніше. «Мабуть, щось пішло не за планом і все зрушилося на один день», — роблять висновок розслідувачі.

Bellingcat і The Insider з'ясували, що по маршруту слідування від будинку Куашева, де його бачили живим востаннє, до місця виявлення тіла виявилися відключені всі камери. Зразки крові Куашева в рамках перевірки версії про отруєння досліджували експерти з московського НДІ-2 ФСБ, де й працює група передбачуваних отруйників.

Як відзначають розслідувачі, Куашев був одним з небагатьох незалежних журналістів в регіоні і мав багато недоброзичливців. На їхню думку, причина, по якій на нього могла звернути увагу ФСБ, — висвітлення ним судового процесу про збройний напад бойовиків на Нальчик 2005 року. Суд відбувався у 2014 році (правозахисники вказували на численні порушення, допущені в ході процесу).

Микита Ісаєв

Микита Ісаєв, лідер руху «Нова Росія» і радник глави «Справедливої ​​Росії» Сергія Миронова, помер 16 листопада 2019 року в поїзді Тамбов-Москва. Офіційною причиною смерті було названо серцевий напад. Але ще до результатів експертизи тіло піддали кремації з волі покійного. У базі даних перельотів співробітників ФСБ, які стежили за Навальний, розслідувачі виявили сім збігів місця й дати поїздки протягом останнього року його життя.

Збігів по останній поїздці Ісаєва в Тамбов немає, але метадані телефону одного з учасників групи показують, що він був в місті в один час з політиком. Автори розслідування припустили, що співробітники ФСБ могли або використовувати інші імена, або доїхати до Тамбова з Москви на авто.

Bellingcat і The Insider відзначають, що Ісаєв був «абсолютно лояльним Кремлю політиком» і визнають, що у них немає однозначних пояснень, чим «провладний «патріот» міг не догодити ФСБ». Розслідувачі в рамках «гіпотетично можливої ​​інтерпретації» пишуть, що Ісаєв міг працювати на Службу зовнішньої розвідки. Ймовірно, приводом для вбивства могли бути якісь його дії, які були «інтерпретовані спецслужбами як зрада». У розслідуванні підкреслюється, що жодних даних, що підтверджують цю гіпотезу, немає.

Руслан Магомедрагімов

Активіста громадського руху «Єдність» («Садвал») Руслана Магомедрагімова знайшли мертвим у його машині 24 березня 2015 року в місті Каспійськ в Дагестані. Слідів насильства не знайшли. За офіційною версією, він помер від задухи. Як кажуть родичі покійного, на його шиї були дві точки, схожі на сліди від уколів шприцом.

Розслідувачі з'ясували, що один з учасників групи ефесбешників, Іван Осипов, двічі прилітав до Махачкали в січні 2014 року. Також він прилетів до Владикавказа за чотири дні до смерті активіста, а через два дні після неї повернувся в Москву. За тиждень до вбивства це місто також відвідав Костянтин Кудрявцев, ще один член групи.

Розслідувачі підкреслюють, що у Осипова були і інші поїздки до Махачкали, тому «ймовірність збігу повністю виключити не можна». Також вони визнають, що вбивство шляхом уколу шприцом — вкрай нехарактерний спосіб для співробітників силових структур.

Через рік після смерті Магомедрагімова в своїй квартирі знайшли мертвим голову «Садвала» Назіма Гаджієва. Офіційною причиною смерті влада назвала численні ножові поранення.

Автори розслідування припускають, що організація, яка виступала за ідею возз'єднання лезгин Росії і Азербайджану шляхом створення автономії «лезгистан», могла розглядатися ФСБ як ворожа. Тому що «спецслужба нерідко дуже агресивно реагує на організації, які просувають ідеї «національної автономії».

Навальний стверджує, що здійснив пранк — дзвонив агенту ФСБ, який мав завдання його вбити. Співрозмовник опозиціонера розповів, як очищав конфіскований одяг політика від слідів отрути.

Російського опозиціонера хотіли вбити ще й перед його відльотом до Берліна, наголосили у британській газеті.

ФСБ цілила не лише в Навального. Bellingcat розслідує причетність можливих отруйників до двох смертей активістів