Пранк року. Навальний стверджує, що дзвонив агенту ФСБ, який мав завдання його вбити
The Insider

Російський опозиціонер Олексій Навальний опублікував відео, в якому спілкується із, ймовірно, одним із працівників ФСБ, що стежили за ним і брали участь у спецоперації.

Запис розмови політик виклав на YouTube під назвою «Я подзвонив своєму вбивці. Він у всьому зізнався». У ролику Навальний спілкується із, можливо, співробітником ФСБ Костянтином Кудрявцевим, і той фактично підтверджує, що політика намагалися вбити.

Як стверджує опозиціонер, він дзвонив уранці 14 грудня, за кілька годин до публікації розслідування про замах на нього. За словами Навального, він скористався «найпростішою програмою, якою користуються телефонні пранкери». Опозиціонер приховав свій номер і замість нього підставив спеціальний номер комутатора, з якого співробітники ФСБ здійснювали один одному дзвінки.

«Розрахунок простий. О сьомій ранку дзвінок. Ти бачиш знайомий службовий номер, береш трубку і починаєш розмовляти. Майже всі, кому я дзвонив, трубку взяли, майже всі її швидко повісили. А потім нас чекала велика удача», — розповів Навальний.

Навальний зателефонував Кудрявцеву й представився помічником керівника Ради безпеки РФ Миколи Патрушева. Він начебто намагався з’ясувати деталі операції для звіту.

Навальний поцікавився, чому операція була провалена. Співрозмовник відповів, що на невдачу вплинув збіг обставин. Зокрема, літак із Навальним швидко приземлили в Омську й медики, які приїхали, встигли надати першу допомогу, що могла нейтралізувати дію отрути.

Співрозмовник Навального також розповів, як очищав конфіскований одяг політика від слідів отрути. За його словами, особливу увагу при очищенні було приділено швам на внутрішній стороні трусів. «Сказали працювати по трусах, по внутрішній частині», — йдеться в розшифровці розмови. У відповідь на уточнююче питання Кудрявцев повідомив, що таке розпорядження дав співробітник ФСБ Станіслав Макшаков, ймовірний керівник групи, яка проводила операцію.

Навальний стверджує, що перед публікацією розслідування, в якому говорилося, що за його отруєнням стоїть група співробітників ФСБ, він поговорив по телефону з одним із них, Кудрявцевим. Розмова тривала, за його словами, близько 45 хвилин.

Повну розшифровку і аудіозапис розмови опублікувало видання The Insider.

Телеканал CNN, який брав участь в розслідуванні про причетність співробітників ФСБ до отруєння Навального, повідомив, що спочатку Навальний представлявся в телефонних розмовах своїм справжнім ім'ям, і тільки в бесіді з Кудрявцевим видав себе за помічника Патрушева.

Навальний запитав, серед іншого, чому операція не завершилася його смертю. Голос, котрий, як стверджує Навальний, належить Кудрявцеву, заявив, що вважає операцію добре спланованою, а її невдачі списав на збіг обставин.

Кудрявцев також назвав прізвище ще одного співробітника ФСБ, який брав участь в операції, — Василя Калашникова. Як пише The Insider, Калашников є експертом в області виявлення метаболітів нервово-паралітичних агентів у біологічних зразках. Дані білінгу показали, що після того, як Навальний впав у кому, Калашникову дзвонив Макшаков.

Навальний опублікував ще одну розмову, в якому його співрозмовником є ​​якийсь «Михайло» — за словами Кудрявцева, він видав йому одяг для очищення. The Insider пише, що це Михайло Євдокимов, начальник регіонального управління ФСБ по боротьбі з тероризмом. Він відмовився детально обговорювати з Навальним операцію по незашифрованій телефонній лінії, але підтвердив, що передавав Кудрявцеву одяг політика.

Коментар одного з розробників «Новачка»

Один з радянських розробників «Новачка» Володимир Углєв у вересні припустив, що Навального отруїли через нижню білизну. Про це він сказав у коментарі виданню «Медуза», а пізніше, в коментарях для статті «Проєкту», уточнив. «По часу і по динаміці (найімовірніше), що Навальний прокинувся близько шостої ранку, прийняв душ, розпарив тіло, надів заражені труси, і вже в літаку почалися серйозні ознаки отруєння», — сказав він «Проєкту».

Після публікації нового ролика Навального Углєв пояснив «Медузі» логіку свого припущення: «Я зробив висновок про те, що отруйна речовина була нанесено саме на труси, бо це найінтимніший предмет, до якого, крім господаря, ніхто інший доторкнутися не може. І немає ризику ураження сторонніх людей».

Путін під час великої пресконференції 17 грудня, відповідаючи на питання про Навального, назвав розслідування про причетність ФСБ РФ до отруєння «легалізацією матеріалів американських спецслужб».

Передісторія

20 серпня Олексія Навального госпіталізували з літака в Росії. 22 серпня його перевезли до німецької клініки Charité. Пізніше лікарі заявили, що Навального отруїли хімічною речовиною з групи «Новачок» під назвою «інгібітор холінестерази». 23 вересня політика виписали зі стаціонару.

1 жовтня Навальний заявив, що за його отруєнням стоїть президент Росії Володимир Путін. 

Раніше ми писали, що в Організації заборони хімічної зброї підтвердили сліди «Новачка» в організмі опозиціонера. 

Один з творців «Новачка», хімік Віл Мірзаянов, вибачився перед Навальним