Британія відправить два бойових кораблі до Чорного моря на знак підтримки України
Navy Lookout

Велика Британія має намір у травні відправити до Чорного моря два військових кораблі через зростання напруги між Україною та Росією. Про це повідомляє видання The Sunday Times з посиланням на джерела в ВМС Британії.

Королівство планує відправити есмінець типу 45, озброєний зенітними ракетами, та протичовновий фрегат типу 23 Королівського військово-морського флоту Британії. За даними видання, кораблі відокремляться від авіаносної ударної групи ВМС у Середземному морі та через протоку Босфор попрямують в Чорне море.

Розміщення бойових суден «покликане продемонструвати підтримку Україні та НАТО в регіоні на тлі ситуації на російсько-українському кордоні». Воно відбудеться після того, як президент США Джозеф Байден скасував відправку двох американських військових кораблів до Чорного моря минулого тижня.

Для підтримки кораблів у стані готовності перебуватиме флагманське судно «Королева Єлизавета» з гелікоптерами для боротьби з підводними човнами та винищувачами-бомбардувальниками F35B на борту.

За повідомленням ЗМІ, це судно залишиться у Середземному морі, оскільки перебування кораблів такого типу в Чорному морі забороняє міжнародна угода.

Передісторія

11 квітня МЗС Туреччини повідомило, що в акваторію Середземного моря увійшли два американські ракетні есмінці Donald Cook і Roosevelt. 14 і 15 квітня вони мали увійти в Чорне море. Однак згодом ЗМІ повідомили, що США скасували плани переміщення двох ракетних есмінців до Чорного моря.

17 квітня ЗМІ повідомили, що Росія відправила в Чорне море два великі десантні кораблі Північного флоту «Олександр Отраковський» та «Кондопога». Крім того, у Міноборони Росії заявили, що у Чорне море зайшли 15 кораблів Каспійської флотилії участі. Офіційно метою заходу в акваторію є навчання. Також Москва перебазувала штурмовики Су-25СМЗ зі Ставропольського краю на аеродроми захопленого нею Криму.

Російська Федерація оголосила про закриття з наступного тижня до жовтня 2021 року частини акваторій Чорного моря в напрямку Керченської протоки для військових кораблів та державних суден інших країн під приводом військових навчань. В ЄС аналізують ситуацію, пов’язану з рішенням Російською Федерацією обмежити свободу судноплавства в Чорному морі.

Як ми писали раніше, морські катери Федеральної служби безпеки Росії у ніч на 15 квітня влаштували провокацію на Азовському морі.

За день у Чорне море зайшли 15 російських бойових кораблів