Британська контррозвідка MI5 завела Instagram, аби боротися зі «стереотипами про любителів мартіні»
Getty Images

Британська контррозвідка MI5 створила акаунт в Instagram, бо хоче боротися зі стереотипами, пов'язаними з «розпиванням мартіні».

Службу хоче бути відкритішою і залучити таким чином «кращих і найбільш обдарованих» фахівців.

У першому пості служба контррозвідки пообіцяла «відкрити свої двері яерез Instagram» за допомогою розповідей про деякі аспекти роботи. На фото зображено те, що бачать співробітники, коли входять в штаб-квартиру MI5 в Темз-Хаус в Лондоні. «За цими капсулами ховаються деякі з найбільш охоронюваних секретів Великобританії», — йдеться у підписі.

У колонці для Daily Telegraph глава спецслужби Кен Маккаллум написав, що приєднання до Instagram може бути буденністю для інших організацій, але стає «цікавішим», бо ж службі доводиться зберігати секрети. За його словами, розвідка зіткнулася з дилемою: «З одного боку, наша здатність служити суспільству і забезпечувати безпеку країни вирішальною мірою залежить від непублічних дій». Але одночасно з цим у MI5 є необхідність звертатися за новими кадрами, тому що «неможливо забезпечити себе всім необхідним всередині своєї бульбашки».

За словами Маккаллума, MI5 має зміцнювати контакти і партнерство не тільки з іншими спецслужбами і збройними силами, а й з науковим співтовариством, малим і великим бізнесом, а також окремими громадянами.

MI5 хоче використовувати платформу, щоб розвінчати популярні міфи про свою роботу. Ще служба розкриє раніше невідомі матеріали з архівів. Це має залучити до роботи нових людей, які, можливо, й не думали раніше про кар'єру розвідників.

Ми повинні позбутися від стереотипів, пов'язаних з розпиванням мартіні, і розповісти трохи більше про те, чим насправді є сьогоднішня МІ5. Це необхідно, щоб люди не виключали для себе можливість роботи в службі через соціально-економічні бар'єри, етнічну приналежність, сексуальну орієнтацію, стать, наявності інвалідності або те, в якій частині країни вони народилися

Центр урядового зв'язку Великобританії завів аккаунт в  Instagram ще в 2018 роцу. У американського ЦРУ є сторінка в Twitter. Очільник MI6 Річард Мур також веде Twitter. У російської ФСБ є тільки сайт. Вона також заснувала кілька періодичних друкованих видань.

Утім, Instagram як соцмережа у 2021 році виходить із моди, популярними стають TikTok і Clubhouse. Представництв і «кімнат» розвідок у цих мережах нема.

Служба зовнішньої розвідки Росії відкрила віртуальну приймальню в даркнеті