Через відкриття АЕС Білорусь «стає ядерною державою» — Лукашенко
Getty Images

Самопроголошений президент Білорусі Олександр Лукашенко заявив, що Білорусь «стає ядерною державою», оскільки там відкрилася Острівецька АЕС.

Про це повідомляє БЕЛТА.

«Все так буденно, наче метро побудували. Історичний момент — країна стає ядерною державою», — наголосив політик під час відвідування БелАЕС.

Попередньо Лукашенко оглянув територію станції з вертольота.

Передісторія

У 2008 році президент Білорусі Олександр Лукашенко заявив про плани  будівництва АЕС. Напередодні Мінськ отримав на цей проєкт позику в $10 млрд від Росії.

12 квітня 2020 року у Білорусі анонсували запуск Острівецької АЕС у липні. Атомна електростанція знаходиться у Гродненській області за 40 км від Вільнюса — столиці Литви.

Влада Литви внесла БілАЕС до «чорного списку». Влада країни розробила маршрути евакуації населення в разі аварійних ситуацій на електростанції.

У Литві єдину атомну електростанцію закрили 10 років тому.

Російська корпорація «Атомстройекспорт» — генеральний підрядник будівництва Білоруської АЕС.

Довідка

Білоруську АЕС будували за російським проєктом «АЕС-2006». Сумарна потужність двох реакторів ВВЕР-1200 сягає 2400 МВт.

Тепер країна увійде до світового клубу держав, що використовують атомну енергію в мирних цілях, зазначили у Державному агенстві.

Chas News повідомляв, що з 2021 року Литва не постачатиме Білорусі резерв елктроенергії, передбачений за угодою з країнами енергокільця БРЕЛЛ (Білорусь-Росія-Естонія-Литва-Латвія).

Раніше ми писали, що Литва припинила імпорт електроенергії з Білорусі через запуск Острівецької АЕС.

Литва назвала запуск Білоруської атомної електростанції «безвідповідальністю»